Momenteel ben ik mijn blog aan het hercategoriseren (pff wat een woord) en dat betekent ook dat ik wat toevoegingen wil doen aan mijn basisrecepten. Een daarvan is dit recept voor vanillecake. Ik denk dat ik nooit echt een “gewone” cake heb gebakken, omdat ik eigenlijk niet zo fan ben van vanillecakes. Ik moet er altijd wel iets mee doen. Siroop of jam erin, glazuur eroverheen, ander soort meel toevoegen, noem het maar op. Het zal jullie dan ook niet verbazen dat ik deze cake dan ook eigenlijk voor andere doeleinden gebakken heb, maar het leek mij toch wel leuk dit recept met jullie te delen. Nu kan ik dan ook eindelijk zeggen dat ik een recept heb voor een gewone vanillecake.
Ik zal er dan ook verder niet te veel woorden aan vuil maken. Lees het door, ga aan de bak en ga vooral daarna genieten van deze cake met een kopje thee of koffie erbij.
Vanillecake
Ingrediënten
- 200 gr ongezouten roomboter
- 1 cup fijne kristalsuiker
- 3 biologische eieren
- 1 tl vanille extract
- 1 1/2 cup bloem
- 1 tl bakpoeder
- snufje zout
- 1/2 cup (120 ml) melk
Bereiding
- Vet een cakeblik in met boter en bestrooi met wat bloem, klop het overtollige bloem uit het blik. Verwarm een heteluchtoven voor op 170 °C.
- Mix in een grote kom, langzaam oplopend naar een hoge snelheid, de boter en suiker luchtig. Het boter en suikermengsel moet bleek worden zoals op onderstaande foto.
- Voeg één voor één de eieren toe terwijl je op middelhoge stand blijft mixen. Voeg ook het vanille extract toe.
- Doe het bloem met de bakpoeder en het zout in een kom en roer door elkaar.
- Voeg een beetje melk en een deel van het bloem toe en mix op middelhoge stand.
- Voeg het overige bloemmengsel en de melk toe en mix totdat er geen bloem meer zichtbaar is.
- Schraap de zijkanten van de kom schoon met een spatel en roer het beslag nog een paar goed door, zodat alles vermengd is.
- Doe het cakebeslag in het bakblik en strijk de bovenkant glad.
- Bak de cake gaar en goudbruin in 50-55 minuten. Een satéprikker moet er schoon uitkomen.
- Laat de cake enkele minuten afkoelen in de vorm en kiep deze vervolgens uit op een rooster om verder te laten afkoelen.
Persoonlijk vind ik cakes altijd een dag later het lekkerste, maar dat neemt niet weg dat ik ook graag op de dag van bakken zelf een plakje eet. Mijn recept voor een vanillecake. Psst, dit recept gebruikte ik ook voor mijn hidden design cake die over een paar dagen online komt en waar jullie al een sneak preview van zagen op Facebook.
Als je dit recept voor vanillecake gaat volgen en je wilt een foto van het resultaat delen op social media, vergeet de foto dan niet te taggen met #cakejevaneigendeeg.
Liefs Lian
pastapieandpirouettes zegt
Toch zijn er heel veel mensen die niet van bijzondere dingen in een cake houden (ik hou er juist wel van, maar ik ken er genoeg die daar anders over denken) en voor hen is het heel fijn als je een goede simpele cake hebt.
Lian zegt
Ja klopt. En er zitten ook geen aparte soorten suiker ofzo in. Dus de meesten kunnen deze cake maken met ingrediënten die ze al in huis hebben.
Joke Kieft-Reijken zegt
Ziet er zalig uit deze vanille cake en mooie foto’s erbij.
Een goed basis recept is altijd heel prettig.
Hier in huis wordt altijd van alles gebakken maar een plakje cake blijft voor mij overheerlijk.
Groetjes, Joke
Lian zegt
Dat kan ik mij bedenken
Withlovefroms zegt
Hhmm heerlijk! Dit maak ik ook wel eens!