Hoe moet ik dit recept introduceren? Ik denk dat woorden niet kunnen uitleggen hoe lekker dit recept is, want ik denk dat de foto’s wel voor zich spreken. Wat ik wel moet zeggen en wat jullie gaat overtuigen om deze brownies met gezouten karamelfudge saus zelf te maken is hoe makkelijk deze saus was om te maken. Ik lieg niet, iedereen kan deze saus maken en je hoeft niet bang te zijn voor aangebrande suiker of dat soort rare fratsen. Als je chocolade kunt laten smelten in een pan dan kun je ook deze karamelfudge saus maken.
Voor de brownies maakte ik gebruik van mijn basisrecept voor brownies, omdat dit recept gewoon werkt. Extra leuk om dan van lezers te horen dat het dan ook echt werkt. Daar doe ik het voor en dat maakt mij het meest trots. Zien hoe anderen blij worden van mijn recepten en inspiratie maakt dat ik met enorm veel plezier bak, kook, fotografeer en schrijf voor Cakeje Van Eigen Deeg. Op dit moment ben ik achter de schermen trouwens bezig om mijn blog een nog betere blog te maken voor jullie. Wellicht dat ik binnenkort al wat previews plaats op Facebook.
Wist je trouwens dat jullie mij al geholpen hebben met het behalen van één van mijn blog voornemens dit jaar? Als ik dat aantal nog voor het einde van het jaar kan verdubbelen ga ik zelf een prijs samenstellen om te verlooten onder mijn lieve zoete volgers. Maar zoals gewoonlijk wijk ik weer helemaal af van het onderwerp en dat is het recept voor deze verrukkelijke brownies met karamelfudgesaus. Zoals belooft is het maken van de saus appeltje eitje en hoef jij je niet druk te maken om suiker dat kan verbranden of zoiets dergelijks. Het is eigenlijk een ‘cheat’ karamelsaus, maar dat maakt het er niet minder lekker op.
Brownies met gezouten karamelfudge saus
Ingredienten
- 150 gr bloem
- 25 gr cacao
- 1 tl bakpoeder
- 200 gr chocolade van goede kwaliteit (70% of meer)
- 285 gr ongezouten roomboter
- 3 biologische eieren
- 150 gr donkerbruine basterdsuiker
- 200 gr fijne kristalsuiker
- snufje zout
Voor de saus
- 150 ml slagroom
- 400 gr Lonka caramel fudge
- snufje zout
- fleur de sel
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175 °C (hetelucht) en leg een vel bakpapier in een rechthoekige of vierkante ovenschaal (+/- 20x20cm). Doe de bloem, cacao en bakpoeder in een kom en roer door elkaar met een garde.
- Doe de boter en de chocolade (in kleinere stukken gebroken) in een pan met dikke bodem en laat op laag vuur smelten.
- Laat tegelijkertijd in een keukenmachine de eieren, suiker en het snufje zout draaien tot een egale bleekgele massa. Geen keukenmachine? Mix deze ingrediënten dan met een handmixer samen na stap 4.
- Haal de pan vlak voordat de laatste beetjes boter of chocolade is gesmolten van het vuur en roer door totdat alles gesmolten is. Op deze manier is het gesmolten chocolademengsel niet te heet op het moment dat je het aan de eieren toevoegt.
- Voeg al mixend de gesmolten chocolade aan het bleke eimengsel toe.
- Voeg het bloemmengsel van stap 1 als laatste toe en spatel rustig door het beslag, of laat de mixer op de laagste stand kort draaien.
- Bak de brownie gaar in ongeveer 40 minuten, de bovenkant moet een dun hard laagje zijn dat begint open te breken (de binnenkant mag nog zacht aanvoelen).
- Laat in de ovenschaal afkoelen tot kamertemperatuur – of lauwwarm, zo lang de brownie maar stevig aanvoelt in het midden.
- Terwijl de brownie afkoelt kun je aan de slag voor het maken van de karamelfudge saus. Doe de slagroom en de fudge in een pan met dikke bodem en laat op laag vuur al roerende smelten. Blijf roeren om te voorkomen dat de fudge gaat plakken aan de bodem van de pan.
- Wanneer bijna alle fudge gesmolten is voeg je een snufje zout toe. Haal de pan van het vuur wanneer de saus egaal glad is.
- Laat de fudge afkoelen. Dit kan eventueel versneld worden door het in een hittebestendige kom te gieten en in een bak met ijskoud water te zetten.
- Haal de afgekoelde brownie uit de vorm en snijd in 8-16 gelijke stukken en schenk de afgekoelde saus ruimschoots over de brownie en strooi er een beetje fleur de sel over. Als je nu een stukje brownie wegneemt zal de saus mooi uitlopen over de zijkanten zoals je ziet op de foto.
- De overgebleven karamelfudge saus giet je over in een schoon weckpotje of jampot en blijft nog enkele dagen houdbaar op een koele en donkere plaats.
Geniet van deze te lekkere, te makkelijke en te smeuïge brownies met gezouten karamelfudge saus. Laat het smaken!
Liefs Lian
pastapieandpirouettes zegt
De foto’s spreken inderdaad voor zich: dit ziet er verrukkelijk uit! En die karamel saus lijkt me ook heel fijn: niet zo moeilijk, maar wel heel lekker.
Joyce zegt
Wat een grappige manier om de fudgesaus zo te,maken. Het ziet er trouwens heerlijk uit. Dit probeer ik zeker eens uit
Caitlin zegt
Nou hij staat in de oven! Fijn recept! Ben erg benieuwd!
Liefs!
Lian zegt
Hopelijk heeft hij heerlijk gesmaakt! Misschien heb je zelfs nog een stukje over. Yum, geniet ervan.