Durf je het aan? Een cake met lavendel was de uitdaging die ik vorige maand aanging. Misschien heb je op Facebook en Instagram de foto’s van deze cake al voorbij zien komen. In eerste instantie wilde ik een maanzaad citroencake maken, maar toen viel mijn oog op het zakje lavendel dat ik had staan. ‘Dat moest en zou ik een keer proberen’, zei ik tegen mijzelf. Een lavendelcake is een van die recepten die al jaren op mijn to-bake lijstje staat. Ik koos ervoor om een lavendelcake met citroen te maken.
Je kunt lavendel natuurlijk uit je eigen tuin halen, maar aangezien ik nog een zakje eetbare gedroogde lavendel had staan besloot ik daarmee aan de slag te gaan. De link naar de website waar je deze kunt bestellen deel ik in het recept. Het maken van de cake is niet moeilijk, maar bevat wel enkele stapjes om een optimale lavendelsmaak te waarborgen. Voor de icing koos ik voor een niet al te moeilijke vanille glazuur.
Citroen lavendelcake met vanille glazuur
Ingrediënten
- 125 ml melk
- 4-5 el gedroogde lavendel (hier te koop)
- rasp van 1 citroen
- 200 gr ongezouten roomboter
- 250 gr fijne kristalsuiker suiker
- 300 gr bloem
- snufje zout
- 2 tl bakpoeder
- 4 biologische eieren
- sap van 1 citroen
Voor het glazuur
- 45 gr ongezouten roomboter, gesmolten
- 200-250 gr poedersuiker
- melk
- vanille pasta of de merg van een vanilleboon
Bereiding
- Vet een cakeblik of tulband bakvorm goed in. Verwarm de oven voor op 175 °C (hetelucht).
- Doe 3 eetlepels van de lavendel, melk en het rasp van de citroen in een pan en zet, af en toe roerende, op middel tot hoog vuur. Wanneer er zich bubbeltjes aan de zijkanten beginnen te vormen zet je het vuur uit en laat je het mengsel afkoelen.
- Doe de boter en de kristalsuiker in de kom van een staande mixer en mix enkele minuten tot een bleek en romig geheel.
- Ondertussen doe je de bloem, zout en bakpoeder in een aparte kom en roer je de ingrediënten even door.
- Voeg om en om de eieren toe aan de boter, wacht tot ieder ei opgenomen is in het beslag voor je een nieuwe toevoegt. Voeg als laatste de citroensap toe.
- Zeef de melk, en gooi de restjes lavendel en citroenrasp weg.
- Voeg nu een deel van het bloemmengsel toe en wissel dit af met de melk. Ga door tot beide op zijn.
- Voeg als laatste nog 1 à 2 eetlepels gedroogde lavendel toe en roer dit door het beslag.
- Verdeel het beslag over de bakvorm en bak de cake gaar in 45-50 minuten. Test met een prikker of de cake gaar is. De prikker moet er schoon uitkomen.
- Laat de cake in het blik 10-15 minuten afkoelen, wanneer de randen loslaten kiep je de cake voorzichtig uit de vorm en laat je deze verder afkoelen.
- Maak in de tussentijd de icing. Mix de boter zacht en voeg de poedersuiker toe. Mix door tot je een kruimelig geheel krijgt en blijf doormixen tot dit een samenhangend geheel wordt.
- Voeg een klein beetje melk toe tot je de gewenste dikte krijgt. Te dun? Voeg dan meer poedersuiker toe.
- Maak het glazuur af door de vanille toe te voegen.
- Werk de cake af met het glazuur en verdeel eventueel een beetje lavendel en wat sprinkles over de cake.
Ik koos ervoor om een vrij dik glazuur te maken, bijna botercrème achtig. Maar ik kan mij best indenken dat je liever een dunner glazuur maakt. Kies zelf wat jij het lekkerste vind. Ik was erg blij met de smaak van de cake en kan nu ten minste zeggen dat ik weet hoe een lavendelcake smaakt. Durf jij het ook aan om deze citroen lavendelcake te maken?
Liefs Lian
Geef een reactie