Heb jij er al een? Ik kan mij best voorstellen dat het antwoord op die vraag ‘Nee’ is. Een slowcooker of Crock Pot is toch iets dat vele Nederlanders niet standaard in hun keuken hebben staan. Toch is er de laatste jaren een verschuiving aan het ontstaan, want wie wil er nu niet thuis pulled pork of pulled chicken kunnen maken. Maar je kunt veel meer bereiden in die slowcooker dan alleen maar ‘pulled’ vlees. Vandaag wil ik je meenemen op reis door de wereld van slowcooker recepten. Laten we beginnen met de warme kokos chocolademelk hierboven van How Sweet Eats.
Dit is direct het bewijs dat je de slowcooker ook voor iets anders dan een stuk vlees kunt gebruiken. Opnieuw zijn alle recepten in het Engels, maar dat komt omdat ze daar ook helemaal gek zijn op de slowcooker en het internet dus vol staat met Amerikaanse slowcooker recepten.
Enchiladas kun je blijkbaar ook heel goed maken in de slowcooker, dat kun je hier lezen op de website The Kitchn. Ik moet nog steeds mijn favoriete enchiladas recept met jullie delen, maar tot die tijd kun je deze hierboven eens proberen. Bij veel van deze recepten staat er ook bij hoe je ze in de oven kunt maken, voor als je geen slowcooker hebt. Gebruik voor de enchiladasaus trouwens dit recept, super makkelijk en lekker pittig.
Als je van champignons houdt dan vind je dit lekker: knoflook kruiden champignons uit de slowcooker. Een lekker bijgerechtje dus, of serveer als tapas.
Eentje die definitely op mijn ‘dit moet ik een keer maken’-lijstje staat is mac and cheese uit de slowcooker. Op een of andere manier krijg ik mijn mac and cheese maar niet zo lekker als in de VS. Misschien dat dit de oplossing is… wie weet. Het ziet er in ieder geval lekker uit (als je van gesmolten kaas houdt).
Martha Stewart laat zien dat je ook kunt bakken met je slowcooker. Heb ik je nu overtuigd er eentje te kopen? Deze slowcooker brownies ga ik zeker weten een keer maken, want brownies zijn altijd een goed idee.
Je kunt blijkbaar ook zalm koken in een slowcooker. Hoe? Dat lees je hier. Het lijkt mij een prima alternatief voor de ovenbereiding waar wij hier thuis altijd voor kiezen.
Als je op Pinterest komt – en naar lekker eten zoekt – ben je vast al eens de spinazie artichok dip tegengekomen. Ik in ieder geval wel. Nu ik ook nog eens ontdek dat je ‘m kunt maken in de slowcooker moet ik deze dip misschien maar eens uitproberen. Ik ben echter nog niet helemaal overtuigd. Heb jij dit ooit al eens gegeten? Ik ben zo benieuwd naar de smaak. Er zit trouwens ook kaas in, veel kaas.
Als laatste eindig ik toch met een stuk vlees, maar dan eentje die je niet uit elkaar hoeft te trekken. Kip parmezaan is altijd wel lekker, ook zonder slow cooker te maken trouwens. Maar die slowcooker doet iets speciaals en in de meeste gevallen kun je het ook gewoon zijn gang laten gaan. Dat is het voordeel vergeleken met een oven of koken op een fornuis. Ik zou mijn huis niet zo snel verlaten – zeg maar gewoon niet – met de oven of het (gas)fornuis aan. Over de slowcooker maak ik mij minder zorgen, die staat gewoon de hele dag op ons aanrecht terwijl wij zijn werken. Hopelijk heb ik je in ieder geval kunnen laten zien wat je allemaal met een slowcooker kunt.
Ik – correctie Nicky – kocht onze slowcooker gewoon bij de Kijkshop. Hij kocht het kleinste en goedkoopste modelletje en we zijn er harstikke tevreden mee. Heb jij ook al een slowcooker in huis?
Liefs Lian
Emma zegt
Ja het staat ook op mijn lijstje, maar ik moet eerst even sparen voor mijn vakantie
Marianne zegt
Leuk artikel!
Ik heb mijn crockpot nu een jaartje. Echt een geweldig apparaat! ’s ochtends gooi ik alle ingrediënten erin en de crockpot doet de rest. Tegen etenstijd hoef ik alleen nog maar op te scheppen!
Die mac ’n cheese heb ik opgeslagen hoor, die ga ik zeker maken binnenkort!
anita zegt
Ik heb mijn slowcooker nu ruim een jaar en ben er nog steeds heel blij mee. Ik gebruik ‘m ook vaak voor spare-ribs: die laat ik 6-8 uur op laag gaar worden en dan zet ik ze een half uurtje in de oven op 180 graden. Als ik veel eters heb laat ik er vaak een groot stuk varkensproceur in garen. Dan een half uurtje in de oven voor een knapperig korstje en je hebt een heerlijk stuk mals vlees. Lekker met peper- of champignonsaus. ( van de restjes maak ik de volgende dag pulled pork )