Glutenvrij bakken is niet heel makkelijk. Ik spreek inmiddels uit ervaring, maar ik wist dat al eigenlijk al wat langer. Dit was dan ook de grootste reden om glutenvrij bakken uit de weg te gaan. Ik weet echter dat er tegenwoordig steeds meer vraag naar komt en daarom besloot ik aan de slag te gaan met glutenvrij meel. Ik wilde geen simpele, saaie cake maken dus om die reden presenteer ik jullie een recept voor glutenvrije marmercake.
Stiekem ben ik heel erg trots op het resultaat, want het ging in een keer goed! Ik was mij heel erg bewust van de valkuilen. Mijn moeder probeert zoveel mogelijk glutenvrij te eten en was volgens mij wel een beetje trots op mijn cake. Ik kreeg ’s avonds dan ook nog eens berichtje dat ze deze glutenvrije marmercake heel lekker vond.
Het liefst wilde ik deze cake trouwens helemaal in plakjes snijden, zodat ik alle patronen zou kunnen zien. Maar na zes plakjes hield ik me toch maar in. Glutenvrij meel smaakt trouwens wel iets anders dan gewone bloem en is voor mij even wennen. Ik denk dat ik het ook meer proefde omdat ik het wist. Ondanks dit weet ik in ieder geval zeker dat ik nog meer variaties ga uitproberen en met jullie zal delen.
Het beslag voor deze glutenvrije marmercake is niet zo snel gemaakt als een gewone cake, maar laat je hierdoor niet weerhouden. Ik gebruikte voor deze cake trouwens het glutenvrije meel van Schär voor gebak en koekjes welke gewoon te koop is bij de Albert Heijn – hoewel ik het zelf in Duitsland kocht.
Glutenvrije marmercake
Ingrediënten:
- 1 cup witte kristalsuiker
- 125 gr ongezouten roomboter
- 4 eieren, gesplitst
- 1/2 cup melk
- 1 el vanille extract
- 1 3/4 cup glutenvrij meel
- 2 tl bakpoeder
- 1 snufje zout
- 2 el cacao
Bereiding:
- Vet een cakeblik in en bekleed met een stuk bakpapier om de cake er na het bakken makkelijk uit te tillen.
- Doe de helft van de suiker en de boter in een grote kom en mix tot een romige massa, ongeveer 3 minuten.
- Voeg de eidooiers, melk, vanille extract, meel, bakpoeder en zout toe en mix kort totdat alles vermengd is. Doe de helft van het beslag in een andere kom. Voeg aan het beslag in de mengkom de cacao en mix nog een keer totdat de cacao is opgenomen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 170 graden Celcius hetelucht en 180 graden Celcius voor een standaard oven.
- Mix in een derde (vetvrije) kom ondertussen de eiwitten met de overige suiker stijf. Verdeel het eiwit over de twee soorten beslag en roer het eiwit er voorzichtig, maar met nodige kracht, door het beslag totdat beide zo goed als klontvrij zijn.
- Giet de twee soorten beslag om en om in het bakblik zodat je na het bakken een mooie gemarmerde cake krijgt.
- Bak de cake in 55 – 60 minuten gaar en laat afkoelen in het blik op een rooster.
Serveer je glutenrvije marmercake met een kopje koffie of thee. Laat het smaken!
Liefs Lian
Wendy zegt
Oeh, die ga ik ook maken! Ziet er super uit!
Lian zegt
Ben benieuwd of het ook lukt met jouw eigen glutenvrije meel!
Petra zegt
Eerlijk gezegd heb ik nog nooit glutenvrije cake op ( of ik moet het niet weten) maar ik denk dat het wel het proberen eens waard is…
Tine Van Duffel zegt
Ik heb hem gemaakt maar foutjes begaan in het omrekenen van cups naar gram…waardoor hij helaas ook mislukt is! Maar smaakt nog best oké, alleen de textuur is minder aangenaam! Bedankt voor het receptje! Probeer hem nog een ander keertje te maken!
Lian zegt
He vervelend. Ik vind het persoonlijk heel fijn om met cups te werken, omdat ik dan niet te hele tijd hoef af te wegen. Als je vaak gaat/wilt bakken is het wel handig zo’n maatbekertjes aan te schaffen. Dan is het ook makkelijker Engelse recepten te maken, omdat die vaker met cups maateenheden werken.
Lize Van Cauteren zegt
Hoeveel gram is 1 cup? Ik open deze link: Meer info over cups maateenheden vind je hier.
Maar krijg een foutmelding.. Bedankt!
Lian zegt
Klopt. Ik ben momenteel dat artikel aan het aanpassen, maar 1 cup is 240 ml. Hoogstwaarschijnlijk staat deze maat ook op een maatbeker die je al in huis hebt afgedrukt. Anders dus iets minder dan een kwart liter. Veel succes met bakken.
Geeke zegt
Hoi!
Kun je deze cake ook maken met amandelmeel?
Lian zegt
Het glutenvrije meel kan niet zomaar door amandelmeel vervangen worden. Dan zou het een heel ander recept moeten worden. Wellicht dat een cake op basis van amandel (zie de andere glutenvrije recepten) meer is wat jij zoekt.
Marijke zegt
Ik heb mijn glutenvrije marmercake nu in de oven staan.
Ik draaide me om en zag de andere helft van de roomboter staan en ging het recept opnieuw lezen. Want waar blijft nu de andere helft van de roomboter. Kun je mij dat vertellen?
Groetjes. Marijke.
Lian zegt
Hoi Marijke, Ik denk dat je de zin verkeerd gelezen hebt. De helft van de suiker én de boter, niet ook de helft van de boter. Alle boter moet gewoon met de helft van de suiker gemixt worden. Ik hoop dat de cake alsnog er goed uit gaat komen.
Marijke zegt
Ah . Wat dom van mij en wat fijn dat je direct reageert!
Morgen probeer ik hem opnieuw maken want hij was niet echt gaar en bovendien had ik de vorm te groot genomen
Gaat hij nu in het midden van de oven of onder het midden? Ik heb een gasfornuis met een elektrische oven.
Alvast bedankt. Groetjes. Marijke
Eline zegt
Als ik zelfrijzend bakmeel ipv Schar mix gebruik, kan ik dan de bakpoeder weglaten?
Lian zegt
In zelfrijzend bakmeel zit inderdaad al bakpoeder. Ik wil je er alleen graag op wijzen dat dit recept voor een glutenvrije cake is en glutenvrij meel een andere werking/samenstelling heeft dan gewoon meel. Ik zou persoonlijk een recept voor een gewonen marmercake zoeken en die volgen. Lijkt mij vele malen makkelijker 😉