In de winter maakten wij thuis onze eerste quiche of hartige taart, namelijk deze boerenkool taart uit de Allerhande. Hierdoor hadden we nog een half pakje deeg voor hartige taart in de diepvries liggen en die moest natuurlijk opgemaakt worden. Zonder enig recept besloten we dat we zin hadden in een quiche met spinazie en heel veel kaas. En zo geschiedde. Met al onze kookervaringen toverden wij deze heerlijke spinazie quiche met lekker veel kaas – feta en gruyère – uit de oven.
Met het maken van deze spinazie quiche namen we het risico dat het kon mislukken, maar gelukkig kwam de quiche er perfect uit. Ik moest en zou dit recept dan ook met jullie delen. Een bijkomstigheid is dat deze spinazie quiche geschikt is voor vegatariërs en dus ook voor niet-vegatariërs een uitkomst kan bieden als jij net zoals ik niet 7 dagen per week vlees wilt eten.
Het is geen moeilijke quiche en het maakt zoals hierboven genoemd dus gebruik van kant-en-klaar deeg. In de toekomst wil ik ook een keer mijn eigen quichedeeg leren maken, maar voor een doordeweekse drukke werkdag is dit een uitkomst.
Spinazie quiche met gruyère en feta
Ingrediënten:
- 300 gr verse spinazie
- 1 teentje knoflook
- 5-6 plakjes deeg voor hartige taart
- 150 gr crème fraîche
- 3 eieren
- 250 gr feta
- 125 gr gruyère, geraspt
- 8 kerstomaatjes, gehalveerd
- zout en peper
Bereiding:
- Hak een teentje knoflook fijn en verhit met een beetje olijfolie in een ruime pan of wok. Voeg vervolgens de spinazie in delen toe en breng het met wat zout en peper verder op smaak. Wok het enkele minuten totdat de spinazie geslonken is.
- Doe de spinazie in een vergiet en ontdoe van zoveel mogelijk vocht. Laat even uitlekken en afkoelen. Volg nu de aanwijzingen op van het deeg voor hartige taart: vet de quichevorm in en bekleed deze met de lapjes deeg en verwarm de oven voor op 180 °C hetelucht of 200 °C voor een standaard oven.
- Doe vervolgens de crème fraîche met de eieren in een kom en klop met een garde doorelkaar. Voeg naar smaak zout en peper toe.
- Ondertussen is de spinazie enigzins afgekoeld. Knijp de spinazie nog een paar keer uit, zodat zoveel mogelijk vocht eruit is. Snijd de spinazie vervolgens klein.
- Verdeel de spinazie over de bodem van de quiche en verkruimel de feta over de spinazie. Giet het eimengsel over de vulling en maak af met de gruyère en verdeel de kerstomaatjes als laatste over de taart.
- Bak de quiche in 35 – 45 minuten gaar en laat kort afkoelen voor het serveren.
Serveer deze spinazie quiche met een lekkere frisse salade en geniet! De quiche is koud ook goed te eten of warm de quiche weer even op. De quiche kun je nog 2-3 dagen afgedekt in de koelkast bewaren.
Probeer deze spinazie quiche een keer uit en geniet van de eenvoud van deze quiche. Laat het smaken!
Liefs Lian
FOOD by Dila zegt
Ik heb een tijdje geleden ook een vergelijkbare quiche gemaakt, maar dan ook met munt! Lekkere toevoeging.
Lian zegt
Door vakantie destijds niet kunnen reageren Wie weet voeg ik de volgende keer ook munt toe. Klinkt lekker fris!