Vandaag staat jou een stap voor stap instructie te wachten waarmee jij jouw eigen “canned pumpkin” kunt maken. Een ingrediënt dat in ontzettend veel zoete Engelstalige pompoenbaksels genoemd wordt, maar niet makkelijk verkrijgbaar is in Nederland. “Canned pumpkin” is gelukkig niets meer dan pompoenpuree en als je een middagje de tijd hebt kun je zelf pompoenpuree maken. Vandaag laat ik jullie zien hoe ik dat heb gedaan.
Vorig jaar maakte ik met veel moeite deze pompoentaart en realiseerde ik mij achteraf pas dat je “canned pumpkin” eenvoudig zelf kunt maken, ik benoemde het zelfs in het artikel en nam mij destijds voor om de volgende keer zelf pompoenpuree te maken. En zo geschiedde.
Ik begon met een biologische pompoen van de Albert Heijn van ongeveer 1 kilo en maakte hiermee ongeveer 525 gram pompoenpuree. Laten we maar beginnen.
Neem een goed scherp en groot mes en snijd de boven en onderkant van de pompoen af. Nu staat de pompoen wat steviger en is het een stuk makkelijker om deze doormidden te snijden.
Snijd de pompoen in tweeën en verwijder de zaadlijsten en pompoenpitten. Het makkelijkste schraap je deze eruit met een stevige lepel. Het gaat eigenlijk best makkelijk. Bewaar de pitten eventueel om er op een later tijdstip een snack van te maken.
Verwarm de oven voor op 175 °C en snijd de pompoenhelften nogmaals doormidden. Leg de vier parten op een bakplaat. Bakpapier is in principe niet nodig, maar gebruik ik bijna uit automatisme.
Rooster de pompoen in 35 – 40 minuten gaar. Met een vork kun je testen of het vlees al zacht is. Vergelijk het met het koken van aardappels of wortels. Als het goed is geurt de keuken nu ook heerlijk naar herfst.
De pompoen lijkt trouwens nergens meer op, maar geen nood.
Ontdoe de pompoenparten van hun schil met behulp van een scherp mes en snijd de pompoen in grove stukken.
Doe de stukken pompoen in een blender of keukenmachine. Mocht je geen van beide in huis hebben dan vind je op Otto.nl allerlei keukenapparatuur, bijvoorbeeld een vergelijkbare staafmixer zoals ik gebruik.
Is jouw pompoenvlees aan de droge kant? Voeg dan een paar eetlepels water toe. Doe dit steeds tussen het mixen door en één eetlepel per keer. Ik moest 7 – 8 el water in totaal toevoegen. Werk in kleinere hoeveelheden en pureer je pompoenvlees tot een gladde puree.
Doe al het pompoenpuree in een kom en roer goed door. Voilà, klaar is jouw pompoenpuree.
Pompoenpuree kun je ook maken door pompoen te koken in water. Ik denk echter dat je in water meer smaak verliest en dit met het roosteren van de pompoen veel minder hebt, ik heb juist het idee dat het de smaak versterkt. Door het te roosteren voorkom je ook dat jouw puree te vochtig wordt. Een nadeel van zelf puree maken door het te koken kan namelijk zijn dat jouw puree vochtiger wordt dan “canned pumpkin” puree en dit de bereiding van jouw baksel in negatieve zin kan beïnvloeden.
Zelfgemaakte pompoenpuree kun je afgesloten in een bakje tot een week in de koelkast bewaren of tot drie maanden in de vriezer.
Wat voor baksel of zoet recept zou jij met pompoenpuree maken?
Liefs Lian
ImEllis zegt
Ik probeer het nu om een pumpkin spice latte te maken! Ik kook het wel want ik heb geen oven.. ben benieuwd!
Alissa zegt
Net gemaakt voor in een pompoen brood! De puree is in ieder geval erg goed gelukt! Dankjewel voor de uitleg
Lian zegt
Graag gedaan.
Jetty van Scheltinga zegt
Volgens mij kun pompoen ook heel goed gaar stomen ,dan heb je minder vochtige pompoen puree volgens mij .
Als je geen stoom mandje of iets dergelijks hebt kan het ook in een plastic zeef of vergiet boven een pan kokend water.
Lian zegt
Stomen zal vast ook kunnen, maar je moet het niet doen omdat je denkt dat de pompoen in de oven vochtig wordt. Juist het tegenovergestelde. Vandaar dat ik ook beschrijf dat je waatschijnlijk een beetje vocht moet toevoegen om de juiste consistentie puree te krijgen.
De oven methode is heel erg makkelijk en je hebt er geen omkijken naar. Een pan met kokend water op het fornuis vind ik persoonlijk minder prettig werken, maar iedereen moet voor zichzelf beslissen wat voor hem of haar het fijnste werkt in de keuken.
Marie zegt
Super recept! Ik heb dit gebruikt voor een hele grote pompoen van 5-6kg+. Dan moet die even langer in de oven blijven en ik heb 190 graden gebruikt (de laatste 30min, in totaal 55min). Toen de pompoen uit de oven kwam lag de ovenvorm onder de pompoensap. Die heb ik naar de puree toegevoegd en extra water was niet nodig!
Ilse zegt
als je een biologische pompoen gebruikt, hoef je zelfs de schil niet te verwijderen, deze wordt heel zacht door het roosteren en kan je mee pureren!!