Vandaag een snel recept – want ja, ik maakte gebruik van een bakmix – en eentje die prima past bij de verandering van seizoenen. Het wordt weer heerlijk weer, maar de echte bakliefhebster bakt door. Omdat ik een appeltaart heel erg vind passen bij de winter, besloot ik een frissere variant uit te proberen. Ook eentje die gebruik maakt van witte kruiden in plaats van kaneel dat standaard wordt toegevoegd aan appeltaart. Vandaag deel ik een frisse variant op de klassieker en ik noem het een appel perentaart.
Waarom een bakmix hoor ik jullie denken. Nou, heel simpel eigenlijk. Mijn voorraadkast staat er vol mee. Allemaal een beetje een lang verhaal, maar het kwam er op neer dat ik na afloop van de winter genoeg bakmix had voor 4 appeltaarten… Gelukkig wil ik ook nog heel graag een uitgebreide “Een perfecte appeltaart maak je zo” artikel schrijven en ben ik alvast wat trucjes die wel of niet werken aan het uittesten. Vandaag vind je tussen de regels door ook alvast enkele tips.
Appel perentaart
Ingrediënten
- 1x appeltaartdeeg (naar recept)
- 6-8 peren en appels
- 1 1/2 el witte speculaaskruiden
- 4 el custard poeder
- 1/2 cup witte basterdsuiker
- beschuit of paneermeel
- 1 biologisch ei, losgeklopt
Bereiding
- Bereid het deeg voor de taart zoals aangegeven staat op de verpakking en volg de stappen tot je een egale deegbal hebt.
- Vet een rond bakblik of springvorm in met boter en bestuif met een beetje meel.
- Verdeel het deeg in drie gelijke stukken. Dit gaat het makkelijkste door er een lange worst van te maken en deze in drieën te verdelen. Wil je heel precies zijn, dan kan een digitale weegschaal uitkomst bieden. Maak van elk stuk deeg een bal, zodat je drie deegballen hebt.
- Bekleed met twee van de drie deegballen je bakblik, zodat je deze kunt gaan vullen.
- Verkruimel enkele beschuiten en strooi deze over de bodem. Strooi ook 1-2 eetlepels custard poeder over de bodem. Deze twee ingrediënten voorkomen dat de appel perentaart een natte, zachte bodem krijgt.
6. Schil de appels en peren en doe in een kom met de resterende custardpoeder, de witte speculaaskruiden en het suiker. Roer goed door elkaar en doe het appel perenmengsel in de taart. Druk stevig aan. Verwarm de oven voor op 175 °C.
7. Met het resterende deeg maak je het raster voor je appel perentaart. Bestrijk de bovenkant met het ei en bak je taart gaar en goudbruin in een voorverwarmde oven voor 1 uur en 15 minuten.
Dit was mijn variatie op de ouderwetse appeltaart met kaneelsmaak. Door appels met peren te combineren – niet vergelijken – wordt de vulling een stuk friszoeter van smaak. De witte speculaaskruiden zorgen voor dat extra beetje pit.
Ik was uiteindelijk niet tevreden over de bakmix die ik voor deze taart heb gebruikt. Er viel eigenlijk niet met het deeg te werken zoals ik gewend was. Helaas kon ik daardoor niet een leuke ‘zo doe je dat’ maken, maar heb ik ondertussen wel weer wat dingen uit kunnen testen die ik meeneem voor de volgende keer. Zo zie je dat ook bij mij niet alles perfect gaat, maar de appel perentaart smaakte er niet minder om. Dus ga voor een appeltaart mix van een bekend merk die altijd lukt, of kies je eigen appeltaartdeeg recept. UPDATE: inmiddels heb ik het recept hierboven aangepast met een link naar een goed deeg voor appeltaart.
Liefs Lian
Bas zegt
Ziet er heerlijk uit! Handige tip om een vochtige bodem te voorkomen! Leuke post!
Lian zegt
Dankjewel Bas!
Lobke zegt
Verkruimelde speculaasjes op de bodem helpt ook om vocht op te nemen. En geeft natuurlijk een lekker smaakje:-)