Waar moet ik beginnen. Een tijdje terug kreeg ik bericht dat er een nieuw kookboek aan zat te komen getiteld Tarte Tatin, het zou een bakboek zijn dat iedere bakliefhebber in de kast zou moeten hebben staan. Hmm … dat wilde ik wel even zien. Toen ik het kookboek Tarte Tatin van Ginette Mathiot aan het uitpakken was werd ik helemaal blij en bij het openen voelde ik me weer even kind.
Laat ik even beginnen met een korte inleiding over het kookboek Tarte Tatin. Het boek is van origine een Frans kookboek en dat verklaart de ondertitel ‘De beste recepten van de Franse patissier’. De originele titel is Je Sais Faire La Pâtisserie (1938), maar wellicht ken je het boek beter onder de Engelse titel The Art of French Baking. Bijna 80 jaar later hebben we nu in Nederand dus onze eigen publicatie. De Nederlandse editie bevat een voorwoord van Robèrt van Beckhoven – die we kennen van Heel Holland Bakt en samen met Rudolph van Veen het Nederlands Patisserie Team heeft opgericht.
Het kookboek bevat een ontzettend uitgebreide inleiding die is onderverdeeld in materialen, ingrediënten, technieken en de klassieke afternoon tea. Het onderdeel technieken is opnieuw onderverdeeld en maakt gebruik van dezelfde indeling als de inhoudsopgave. Genoeg te lezen dus voordat je aan de slag gaat. Van het kookboek Tarte Tatin kunnen we dus ook echt iets leren.
Vervolgens gaat het boek in op basisrecepten. Het begint met verschillende soorten deeg en beslag, vervolgens zijn de vullingen, glazuren, sauzen en siropen aan de beurt. Na de basisrecepten werkt het boek de Franse patisserie door met hier en daar een mooie foto van een van de vele recepten die je in het kookboek vindt en natuurlijk verwijzingen naar de basisrecepten. Alles wordt trouwens afgewisseld door ontzettende mooie tekeningen van zoetigheden en meer.
Ik vind het echt een heerlijk boek. Voor mij een echte bijbel en zo’n boek waarvan ik nu al weet dat het generaties mee zal gaan. Het doet mij ook echt denken aan de kookboeken van vroeger waar ik als klein meisje met veel plezier doorheen bladerde. Het is een boek dat je moet ontdekken en niet in een middagje hebt doorgenomen – en dat is een gemeend compliment. Hieronder nog een paar foto’s van het kookboek, zodat je een verdere indruk kunt krijgen.
Ik kan het kookboek Tarte Tatin alleen maar aanraden, of je nu een beginnende thuisbakker bent of al heel veel ervaring hebt. Zoals gezegd een kookboek dat iedere bakliefhebber in huis moet hebben.
Titel: Tarte Tatin: de beste recepten van de Franse Patissier Auteur: Ginette Mathiot Uitvoering: Hardback, 355 pagina's Prijs: € 35,00 Bestellen: Bol.com
Ben jij al bedreven in de patisserie en zou je dit kookboek aanschaffen?
Liefs Lian
Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Lees mijn disclaimer.
Geef een reactie