Deze keer in Uit het pak de glacé koeken van Honig, of zoals ik ze altijd heb genoemd roze koeken. Ik vond ze zelf wel erg geschikt om te maken voor of met Pasen, de kleur roze doet het immers altijd goed in het voorjaar en daarnaast is het leuk om dit soort feestelijke koeken met kinderen te maken.
Ik was zelf eigenlijk alweer vergeten hoe roze koeken smaken. Het is voor mij namelijk jaren geleden dat ik een roze koek voor het laatst gehad heb. Maar nadat ik deze ban Honig weer geproefd had wist ik het weer en was ik weer even kind.
Het gebruiksgemak
Het pak voor deze glacé koeken van Honig bestaat uit twee zakjes met een mix erin. Eentje voor de cake-achtige koeken en de andere voor het glazuur. Daarnaast bevat het pak ook twee zakjes met decoratie strooisel, daarover zometeen meer. De beschrijving achterop het pak is duidelijk en goed te volgen, er staan ook variatietips bij alhoewel zich dat beperkt tot een simpele tip over het toevoegen van vers fruit en je op hun website moet kijken als je meer wilt. Een iets uitgebreidere tip zou niet misstaan.
Wat ik al snel merk is dat de koeken een ronde bovenkant krijgen en daardoor op whoopie pie helften lijken. Ik lees echter dat we de platte onderkant moeten gaan versieren en de koeken dus moeten omdraaien. Ik pak er direct een mes bij om de bolle bovenkanten eraf te snijden. Hoewel dit niet aangegeven staat lijkt mij dit meer dan logisch, anders blijven mijn glacé koeken niet recht liggen. Ook de koek op het plaatje op de verpakking lijkt geen ronde onderkant te hebben. Puntje van kritiek dus.
Het glazuur heb ik snel gemaakt en ruikt ontzettend fruitig en zoet. Hmm, stiekem vind ik dat eigenlijk wel lekker. Smaakloze glazuur is ook maar saai. Ik merk dat ik met het glazuur snel moet werken en ook niet te veel op de eerste koeken moet doen, omdat ik anders te weinig overhoud om alle koeken te glazuren. Dit is eigenlijk een werkje voor twee – met je zoontje of dochter – want er moet tegelijkertijd gedecoreerd worden met strooisel. Tip om de mix voor glazuur in twee porties te verwerken als je alleen bent en enigzins netjes wilt werken.
Het is goed dat Honig twee varianten strooisel aanbiedt. Ik kies er zelf voor om nog wat van mijn eigen collectie aan suikerconfetti toe te voegen. Maakt het nog feestelijker!
De smaaktest
Voordat ik klaar ben met de koeken heb ik al hier en daar zitten proeven. Het beslag vond ik niet lekker, tja dat proef ik ook altijd even. De koek lijkt op een cakeje en heeft inderdaad wat weg van de originele roze koek koek…zei ik nou twee keer koek?! Het glazuur ruikt dus vrij sterk en heeft een fruitige bijsmaak, een of andere toegevoegde aroma denk ik. De glazuur in combinatie met de koek is goed, verslavend zoet om precies te zijn. de smaak brengt mij terug naar vroeger en daar hoopte ik op.
De kanttekening is dat het wel een hele zoete koek is geworden door het glazuur en je deze koeken dus – zoals al het zoet – met mate moet proberen te eten.
De conclusie
De glacé koeken van Honig smaken naar roze koek. Mierzoet en verslavend. Dat kun je als negatief zien, maar op zijn tijd moet dat wel kunnen vind ik.
Met mijn twee genoemde tips, kontjes eraf en glazuur in twee keer, krijgt iedereen het voor elkaar om met deze bakmix glacé koeken op tafel te zetten. Ik vind het een bakmix die geschikt is om samen met je kind(eren) te maken met Pasen of gewoon zo tussendoor. Heeft toch iets meer flair dan de kant-en-klare roze koeken in de supermarkt.
Zou jij nog een bepaalde bakmix hier terug willen zien? Laat het weten in een reactie of door mij via e-mail of Facebook een berichtje te sturen!
Eerder in Uit het pak:
Petra zegt
De koeken zijn zo lekker, maar ik heb ze al jaren niet meer op …Haha omdat de vullingen haast uit je kiezen schieten als je een hapje neemt…maar tjeetje wat zijn ze onwijs lekker!
Groetjes Petra
Lian zegt
Dat is waar, maar ze waren wel weer lekker na zoveel jaar niet hebben gegeten
Geke zegt
Ik heb ze laatst ook gemaakt. Volgens mij hoef je ze alleen maar om te draaien zodat de onderkant hard kan worden.
Daarna heb ik ze weer met de bolle kant boven gelegd en daar het glazuur op gesmeerd. De chocolade versie is ook zeker lekker!
Lian zegt
Het pak was heel duidelijk dat je de koeken om moest draaien om het glazuur op de platte kant te smeren. Kijk naar roze koeken en de verpakking zelf en je ziet dat de bovenkant altijd vlak is. Maar het maakt verder niet uit, want ze zullen beide manieren hetzelfde smaken