Gisteren was Wendy van Blij Zonder Suiker langsgekomen om een dagje samen te bakken. Ons doel een pumpkin pie maken, maar aangezien Wendy ook graag gebruik wilde maken van mijn Kitchenaid moest er ook een cake gebakken worden. Dit werd een glutenvrije chocoladecake met kokos, ik noem het om die reden een chokoscake. De cake is daarnaast ook lactose- en suikervrij. Ideaal voor mensen met een intolerantie of aangepaste eetstijl.
Ikzelf ben eerlijk gezegd geen fan van kokos, maar wonder boven wonder vond ik deze cake best wel lekker. De chocolade maakt deze cake voor mij smakelijk. De cake was daarnaast perfect gelukt. Niet te droog, maar ook niet te nat. Gewoon perfect! Niemand die zal proeven dat dit een glutenvrije chocoladecake is.
Het recept had Wendy meegenomen en voor de foto’s ben ik dan weer verantwoordelijk. Een mooiere samenwerking bestaat niet, vandaar dat ik deze cake ook graag met jullie wil delen.
Glutenvrije chocoladecake met kokos
(4-8 personen)
Ingredienten
- 1 cup suikervrije pure chocolade*
- 1/2 cup kokosmelk
- 2 biologische eieren
- 1 tl vanille aroma
- 1 1/4 cup amandelmeel
- 1/2 cup geraspte kokos
- 1/2 tl zout
- 1/2 tl bakpoeder
- 1/2 cup amandelschaafsel
* Volg je geen suikervrij dieet gebruik dan gewone pure chocolade (minstens 60%), hier zit trouwens niet eens zoveel suiker in en wordt vaak ook als gezond gezien.
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 170 graden en doe de chocolade met de kokosmelk in een steelpan en laat smelten.
- Eenmaal gesmolten haal je pan van het vuur en laat je het geheel afkoelen tot kamertemperatuur. Voeg de eieren en de vanille toe en roer goed door.
- Doe het amandelmeel, de geraspte kokos, zout en bakpoeder in een kom en meng doorelkaar.
- Voeg het chocolademengsel toe en roer, of mix, tot een beslag.
- Vet een bakvorm of ovenschaal in van 20 x 20 cm en giet het beslag erin.
- Bestrooi met amandelschaafsel en eventueel nog wat extra geraspte kokos.
- Bak in 25-30 minuten gaar. Een sateprikker moet er schoon uitkomen.
- Laat de cake afkoelen totdat de rand van de cake loslaat van de bakvorm.
Serveer deze glutenvrije chocoladecake met wat warme kersensaus als dessert voor de koude wintermaanden. Ook voor mensen zonder speciale eetwensen is deze cake de moeite waard om te proberen.
Heb jij een bepaalde intelorantie of volg jij een aangepaste eetstijl? Kijk dan eens hier voor meer recepten die bijvoorbeeld gluten-, lactose- en/of suikervrij zijn. Ook vind je hier een aantal vegan-proof recepten.
Liefs Lian
Ummrayhana zegt
Hoi!
Ik heb de cake net de oven in gedaan, ik mis alleen de vanille in de uitleg van het recept.
Groetjes!
Lian zegt
Oeh dat is vervelend, ik pas het aan! Hopelijk is de cake goed gelukt!
Ummrayhana zegt
Ja helemaal goed! Ik heb het alleen met koemelk en volkoren meel gemaakt..
Lian zegt
Lekker!
heleen zegt
heey ik ben benieuwd en ga hem zeker maken, maar een vraag wat is een handige maat (in gram) voor de cups?
Lian zegt
Hoi Heleen, ik werk al jaren met cups en ondertussen reken ik het ook niet meer om. Je kunt het vinden door te googlen op converter cups-grams en dan vaak ook het type product dat je wilt omrekenen. Er staan genoeg tabellen op het internet.
Het is een bewuste keuze geweest om met cups te werken en dat zie je terug in mijn recepten.
Marlinda zegt
Superfijn dit soort recepten. Ziet er heerlijk uit. Ga ik binnenkort zeker proberen!
Lian zegt
Dankjewel. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Laat het smaken!
Harriette zegt
Hoii,
Ik heb m net gemaakt. Wauw, wat machtig. Bij mij is ie niet heel stevig gebleven (zoals bv een cake)? Wel een lekkere smaak en makkelijk recept.
Martha zegt
Heb het beslag gemaakt maar was heel erg compact dus nog extra kokosmelk er in gedaan staat nu in de oven en volgens mij gaat het helemaal niks worden. Hoeveelheden op internet gezocht en omgerekend van cup naar ml en gr. Vindt het wel erg onhandig beter is de Nederlandse maten en gewichten aan te houden .
Lian zegt
Op mijn blog vind je ook een handig overzicht met de cup verhoudingen naar gram omgerekend.