Het lijkt een gewone vanille cake, maar niets is minder waar. Deze cake heb ik gemaakt met gecondenseerde melk in de hoofdrol, vandaar dat het ook een gecondenseerde melk cake is. Ik had nog een blik staan, maar wilde eens iets anders maken dan dulce de leche. Na een avondje googlen was ik er uit en had ik mijn beslissing gemaakt. Ik was ontzettend benieuwd naar de smaak en wat de gecondenseerde melk zou doen met een cake.
Mijn oordeel is dat je een gecondenseerde melk cake lekker gaat vinden als je de verwachting dat het net zoals een gewone vanille cake zal smaken durft los te laten. De structuur is namelijk heel anders dan een standaard cake; vochtiger en minder luchtig ook. Ik vond de cake nog steeds lekker, maar Nicky vond het maar raar smaken. Een collega was het eens dat deze cake lijkt op een gewone vanille cake, maar een andere structuur heeft. Zij vond de cake verder ook lekker smaken.
Het beste kun je deze cake serveren met wat verse aardbeien en een toefje room. In ieder geval, dat lijkt mij heel erg lekker. Perfect voor de zomer die er na al deze regen echt wel zit aan te komen.
Gecondenseerde melk cake
Ingrediënten:
- 1 1/3 cup bloem
- 3/4 tl bakpoeder
- 1/2 cup fijne kristalsuiker
- 225 gr ongezouten roomboter, kamertemperatuur
- 1/2 tl zout
- 3/4 cup gecondenseerde melk
- 3 biologische eieren
- 1 el vanille extract
Bereiding:
- Verwarm een standaard oven voor op 180 °C of 170 °C hetelucht en vet een cakeblik in en bekleed met een stukje bakpapier, zodat je de cake er later makkelijk uit kunt tillen.
- Doe het bloem en de bakpoeder in een kom en meng even luchtig met een garde.
- Mis in een grote kom de suiker, zout en boter tot een romige massa. Schraap de zijkanten van de kom schoon en voeg de gecondenseerde melk toe. Mix door totdat de melk is opgenomen.
- Schraap nogmaals de zijkanten schoon en voeg de droge ingrediënten toe. Mix tot ook deze zijn opgenomen in het beslag.
- Voeg als laatste de eieren en de vanille toe en en mix nogmaals. Schraap voor de laatste keer de zijkanten schoon met een pannenlikker en roer hiermee ook nog eens door het beslag.
- Giet het cakebeslag in de vorm en bak goudbruin in 50-60 minuten of tot een prikker er schoon uitkomt.
- Laat de cake in de vorm afkoelen op een rooster tot kamertemperatuur en serveer met bovengenoemde suggestie!
Heb jij al eens iets anders gemaakt met gecondenseerde melk in de hoofdrol dan dulce de leche? En durf jij deze cake aan?
Liefs Lian
Bron recept// Daisy’s World
Margriet zegt
Wat grappig, hij ziet er wel uit als een gewone cake! Ik ben benieuwd naar de smaak en heb toevallig ook nog een blikje staan.
Lian zegt
Ik ben benieuwd of je ‘m al hebt geprobeerd en wat je ervan vond?
Wendy zegt
Hoe moet ik een cup zien? Ik heb niet zo`n cup dingetje.
Lian zegt
Een cup is 240 ml. Zie voor met info dit artikel http://www.cakejevaneigendeeg.nl/maateenheden-omrekenen-doe-je-zo/
Veel plezier met bakken!
Sandra zegt
Hoi Lian,
Ik wil de cake graag gaan maken, maar heb nog even een vraagje over de gecondenseerde melk. Is 3/4 cup ongeveer gelijk aan 1 blikje?
Groetjes,
Sandra
Lian zegt
Goedemorgen Sandra,
Het is minder dan een blik, namelijk 180 ml. Ter informatie: 1 cup is 240 ml. Veel plezier met bakken!
Liefs Lian
Sandra zegt
Hoi Lian,
Dank je wel voor je reactie. Ik heb de cake vanmiddag gemaakt en hij is erg lekker. Helaas wel wat donker, dus volgende keer doe ik de temperatuur lager en dan wat langer.
Groetjes,
Sandra
Lian zegt
Door de gecondenseerde melk bruint deze cake sneller dan een “normale” cake. Gelukkig vond je de cake lekker en heeft hij gesmaakt.