Hoe lekker is zelfgemaakt brood? Nou, gewoon echt heel lekker. Deze witte bolletjes maakte ik naar een recept van Robért van Beckhoven en wilde ik jullie niet onthouden. Ik bakte ze voor een familiefeest en de broodjes werden geserveerd met pulled pork en kipsaté, het smaakte allemaal heel erg lekker.
Ik had gedacht dat de witte bolletjes – net zoals die uit de supermarkt – heel erg zacht en klef zouden zijn, maar ik hoopte stiekem van niet. Gelukkig was het ook niet zo en smaakten ze echt heel erg lekker! Je kon gewoon proeven dat dit zo veel beter was dan de witte bolletjes van de winkel. Ze hadden gelukkig wel de herkenbare kenmerken, zoals dat dunne laagje buitenkant dat zachtjes breekt als je het induwt. Wow, magisch dat ik dat gemaakt had.
Ja, ondanks dat ik een thuisbakker ben heb ik eigenlijk nog niet zoveel brood gebakken, dus alles dat ik nu leer op dit gebied vind ik ontzettend interessant en verwonder ik mijzelf over de talenten die ik beschik – ahum. Het hielp ook dat ik een korte workshop van de meesterbakker zelf gehad heb en ik dus het deeg als één grote bal heb laten rijzen in plaats van kleine bolletjes, maar als je recept van Ròbert op de voet volgt moet jou het ook lukken. Voor wat contrast had ik maanzaad en sesamzaad over mijn bolletjes gestrooid.
Het enige dat ik nog onder de knie moet krijgen is het opbollen van het deeg, maar gelukkig kun je op deze website van Ròbert een instructiefilmpje kijken. Zoals ik altijd zeg: oefening baart kunst.
Het originele recept vind je in Meesterlijk Brood van Ròbert van Beckhoven, daar vind je ook de werkwijze voor handmatig kneden. Ik deel met jullie het recept volgens machinaal kneden.
Witte bolletjes
(15 stuks)
Ingrediënten
- 500 gr bloem
- 1 ei, losgeklopt
- 10 gr zout
- 20 gr ongezouten roomboter
- 20 gr margarine
- 15 gr witte basterdsuiker
- 30 gr verse gist
- 280 ml halfvolle melk
Bereiding
- Verkruimel het gist in een mengkom en voeg een beetje melk toe. Roer doorelkaar totdat het gist is opgelost.
- Doe alle ingrediënten en het helft van het losgeklopte ei erbij en laat 3 minuten langzaam draaien.
- Mix vervolgens op een hogere snelheid voor 5-6 minuten.
- Blijft het deeg nog plakken, blijf dan door mixen en voeg eventueel nog een beetje bloem toe.
- Het deeg moet zo elastisch zijn dat je het zo dun kunt uitrekken, dat je er bijna doorheen kunt kijken. Voeg eventueel nog wat water toe om dit te bereiken.
- Verdeel het deeg in 15 stukjes van 60 gram en bol deze goed op: zie instructiefilmpje zoals hierboven genoemd.
- Laat 20 minuten rijzen op een warme plek. Bol nogmaals op, maar druk de lucht er wel eerst even uit.
- Laat de bolletjes – met een onderlinge tussenruimte van 5 cm – op een met bakbapier bekleede bakplaat nogmaals 30 minuten rijzen.
- Duw de bolletjes een beetje plak en strijk de bolletjes met de rest van het losgeklopte ei af. Bestrooi eventueel met wat zaden, zoals ik heb gedaan.
- Laat de bolletjes nog 55 minuten narijzen – dit kan het beste in een oven van ongeveer 20-30 graden met een bakje kokend water onderin.
- Bak de witte bolletjes in 8 – 10 minuten af in een voorverwarmde oven van 240 °C .
Het lijkt een heel karwei – en dat is het eigenlijk ook – maar persoonlijk vind ik het dan wel geweldig om mijn eigen brood, of in dit geval witte bolletjes, uit de oven te halen. Durf jij het aan?
Liefs Lian
pastapieandpirouettes zegt
Dit recept ga ik echt opslaan! Ik was op zoek naar een goed recept voor kleine broodjes en dit is dus perfect!
Lian zegt
Nou ik ben blij dat ik jou heb kunnen helpen!