Dit is mijn beste chocoladecake tot nu toe. Man – vrouw – wat is deze cake lekker zeg! Dat ik de cake zelf heb gebakken is maar een kleine bijkomstigheid. Deze chocolade tulband cake is ontzettend smeuïg en absoluut niet droog. De cake zou eigenlijk een topping krijgen van ganache, gewoon simpele ganache. Helaas kwam ik thuis zonder slagroom, ook al had ik die wel in mijn mandje geplaatst en dus waarschijnlijk ook afgerekend. Jammer, maar door die fout moest ik improviseren en maakte ik – zonder dat ik dit wist – een lekkere salted chocolade fudge saus. Kijk de chocoladesaus eens glimmen. Deze smeuïge chocolade tulband cake verdient gewoon een plekje op jullie to-bake-lijst. Geloof me nu maar, niet over nadenken…zet ‘m er maar op!
Hoe komt het nou dat deze cake zo smeuïg is? Het antwoord is simpel: een beetje donker bier en wat zure room. Twee geheime ingrediënten die deze cake verre van droog maken. Het is echt een smelt-in-je-mond cake. Niet fudgy zoals een brownie, maar lekker zacht met behoud van die typische cakekruimel.
Een foto van boven. Ik krijg er spontaan weer honger van. Het recept voor de chocolade tulband cake komt trouwens van Smitten Kitchen. Ik heb maar een kleine aanpassing aan het recept gedaan en natuurlijk geen chocolade ganache gemaakt. Alle eer voor deze cake gaat dus naar Deb Perelman, de blogster van deze geweldige Amerikaanse blog.
Chocolade tulband cake met chocolade fudge saus
Ingrediënten:
- 1 cup donker bier
- 125 gram ongezouten roomboter
- 3/4 cup cacao
- 2 cups bloem
- 1 cup kristalsuiker
- 1 cup lichtbruine basterdsuiker
- 1 1/2 tl baksoda
- 3/4 tl zout
- 2 biologische eieren
- 2/3 cup zure room (sour cream)
Voor de chocolade fudge saus
- 1/4 cup melk
- 25 gram ongezouten roomboter
- 1 el suiker
- een flinke snuf zout
- 100 gram pure chocolade, in stukken gebroken
Bereiding:
- Als eerste is het belangrijk dat de tulbandvorm goed ingevet wordt. Werk met zachte of gesmolten boter en zorg dat je met een kwast geen enkele millimeter mist. Door wat bloem toe te voegen en door het blik te verspreiden kun je controleren of je de vorm goed hebt ingevet. Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Laat de boter samen met het bier smelten in een pan en breng zachtjes aan de kook. Haal van het vuur af en voeg de cacao toe. Roer met een garde tot een glad mengsel. Laat dit, terwijl je verder gaat met het recept, afkoelen.
- Doe alle overige droge ingrediënten in een kom en roer door elkaar.
- Mix de eieren en de zure room samen en voeg het chocolade/biermengsel toe en mix kort.
- Voeg het meel toe en mix op lage stand totdat al het meel is opgenomen in het beslag. Roer het beslag als laatste nog een keer met een spatel door om er zeker van te zijn dat alles vermengd is. Het beslag zal vrij dun zijn, dit hoort zo.
- Giet het beslag in de vorm en bak de cake in 35 minuten gaar of totdat er een prikker schoon uitkomt.
- Laat volledig afkoelen op een rooster in de vorm. Haal de cake pas uit de vorm, door deze op de kop op een bord of schaal te zetten, wanneer de cake volledig is afgekoeld om te voorkomen dat er resten in de vorm achterblijven.
- Voor het maken van de chocolade fudge saus doe je melk, boter, suiker en zout in een pannetje en breng je het geheel al roerende aan de kook.
- Haal het pan van het vuur en voeg de chocolade toe. Laat even staan en roer vervolgens met een garde tot een gladde saus.
- Giet de saus over de cake en strooi er naar keuze nog wat decoratieparels overheen. Je kunt natuurlijk ook noten, chocolade of andere eetbare ingrediënten toevoegen als topping.
Ik ben verliefd geworden op deze chocolade tulband cake en ik denk dat jij dat ook gaat worden. Maandag is nog nooit zo mooi begonnen!
Liefs Lian
Tieneke zegt
Mmmm…. hij is heerlijk! Lekker een bittertje door het bier en inderdaad heel smeuïg. Het glazuur is overheerlijk en blijft mooi glanzen, zelfs na een dag. Bedankt voor het recept.
Lian zegt
Graag gedaan! Ik krijg van je beschrijving gewoon weer zin in de cake 😉 Leuk om te horen dat de cake en het glazuur jou goed bevallen is.
Heleen zegt
Hallo Lian,
Wat een mooie website heb je!
Wat voor een cup kan ik gebruiken voor dit recept? Een mok van 150,250 ml of nog groter??
Het lijkt me een heerlijk recept,dankje
Lian zegt
Een cup heeft een inhoud van 240ml. Hopelijk helpt jou dit op weg! Veel plezier met bakken.
Tieneke zegt
Ik kom nog even bij je terug hoor. Ik heb 2/4 cup van de cacao vervangen door 3 volle eetlepels speculaaskruiden en stukjes marsepein door het beslag gedaan. Echt heel lekker en heel sinterklaasachtig!
Tieneke
Marianne zegt
Deze tulband ziet er echt heerlijk uit! Ik had alleen een vraag. Aangezien ik zwanger ben mag ik geen alcohol. Verdampt alcohol uit drank met bakken in de oven?
Lian zegt
De alcohol verdampt in principe, maar wil je het zekere voor het onzekere nemen zou je ook Cola of Dr. Pepper kunnen gebruiken als vervanging. Verandert de smaak iets, maar houdt het wel smeuïg.
Marianne zegt
Het is al een hele tijd geleden dat ik je vroeg over de alcohol in de cake ivm zwangerschap. Nu wilde ik hem alsnog zonder alcohol maken zodat mijn kleine zoontje er ook veilig van kan smullen. Ik kon alleen niet indenken dat een cake met cola en zure room erin lekker zou zijn dus heb ik het recept een tijd laten liggen. Wat heb ik nu een spijt daarvan! HIJ IS GODDELIJK LEKKER!!!!!!! Serieus de beste chocolade cake die ik ooit gegeten heb. En ook de fudge saus is er super bij. Mijn man is ook groot fan en ik zal hem in de toekomst nog vele malen gaan maken
Lian zegt
Goed dat je ‘m alsnog een kans hebt gegeven!
annuschka zegt
Hoeveel is een cup??
Lian zegt
Een cup is 240 ml. Zie dit artikel voor meer uitleg: http://www.cakejevaneigendeeg.nl/amerikaanse-cups-omrekenen-uitgelegd/
Succes met bakken!
Milou zegt
Wauw, ziet er heerlijk uit en wat een prachtige foto’s! Ik heb nog nooit gewerkt met bier in mijn recepten, misschien moet ik dat maar eens gaan doen!
hanneke zegt
hallo,
tulband staat in de oven, wij zijn vol verwachting!
even iets anders: heen en weer scrollen tussen hoeveelheden van de ingrediënten en de bereiding met de- hoewel prachtige- foto ertussen in vond ik niet zo praktisch.
Lian zegt
Klopt, ik doe het nu ook alleen nog maar als het een stap-voor-stap foto is. Dit is echter alweer een wat ouder recept en daar hield ik destijds niet altijd rekening mee.