Gezond Bakken van Amber Albarda – bekend van Eet jezelf mooi, slank en gelukkig – is het nieuwe bakboek dat toegevoegd kan worden aan het rijtje van bakboeken die de laatste paar maanden uitgebracht zijn. Als ik iets weet is dat bakken stees populairder wordt in Nederland en dit in combinatie met de trend om alles vrij van suiker, lactose en tarwe te eten heeft Amber Albarda een gat in de markt gevonden. Vandaag geef ik jullie een kijkje in dit bakboek en wat ik er van vind.
Ik zal eerlijk zijn en zeggen dat ik mij ver verwijderd houd van zoetigheden die de stempel ‘gezond’ krijgen. Mijn enkele ervaringen met dit soort baksels zijn niet slecht, maar ik heb toch altijd het idee dat ik het verschil proef. Het smaakt naar mijn idee niet zoals het hoort.
Zoetigheden eten is een vorm van zondigen en wanneer je dit in mate en in combinatie met voldoende beweging en een ‘normaal’ voedingspatroon doet kan het naar mijn idee geen kwaad. Het is dus ook voor mij een psychologisch iets. Maak je het gezond, dan zie ik het niet meer als zondigen en haal je het plezier eruit. Nogmaals zo zie ik het. Je kunt dus begrijpen dat ik enige reserve heb tegen bakboeken zoals Gezond Bakken.
Het bakboek zelf bevat mooie foto’s, 75 recepten van brood tot fudge – zoet en hartig – en geeft ook veel extra informatie dat je bewust maakt dat gezondheid toch echt centraal staat in dit boek. Zo begint het boek met Amber’s verhaal en haar keuzes. Ze verteld dan ook dat zij als kind nooit mocht snoepen en eenmaal het huis uit zich enorm te goed ging doen aan alles dat ‘slecht’ voor je is en zo vreetbuien en dus een ongezond eetpatroon kreeg. Ze heeft haar lichaam behoorlijk vergiftigd en is daarom ook fel tegen witte, oftewel geraffineerde, suiker. Dit ziet je terug in onderstaand vergelijkend schema dat in haar bakboek te vinden is.
Omdat het bakboek gebruikt maakt van de standaard ingrediënten is het goed dat het bakboek begint met een verklarend hoofdstuk. Zo heb ik al wat recepten gevonden waar ik bijna alle ingrediënten van in huis heb – bijv. amandelmeel, cacao en ahornsiroop – maar zo valt mij op dat ik voor de makkelijkere recepten veelal lijnzaadjes nodig heb en dat moet ik dus apart aan gaan schaffen om uberhaupt iets uit dit bakboek te kunnen maken. Standaard ingrediënten die je in huis zult moeten hebben om Amber’s recepten te maken zijn dan ook: speltmeel, kokosolie, wijnsteenzuurbakpoeder en bovengenoemde. Een bezoekje aan een natuurwinkel is vereist om ‘gezond’ te bakken.
Er staan echter wel ontzettend veel recepten in die ik graag wil proberen en ik ben dan ook van plan binnenkort lijnzaadjes te gaan kopen zodat ik enkele recepten kan gaan volgen.
Een minpunt vind ik wel dat je niet van alle recepten eindfoto’s hebt. Hoewel ik dat bij de meeste bakboeken niet erg vind, omdat ik weet hoe het eruit moet zien. Vind ik dat bij dit bakboek wel vervelend. Ik weet namelijk uit ervaring dat ‘gezonde’ baksels vaak anders zijn van structuur en uiterlijk en ik vraag ik mij af of een ‘gezonde’ focaccia hetzelfde uiterlijk heeft als een ‘normale’ focaccia. Er is ruimte genoeg naast de recepten voor foto’s. Bij mij rijst dan ook de vraag waarom deze keuze gemaakt is.
Al met al vind ik het wel een bakboek dat ik iedere dag steeds meer ga waarderen, maar het zal toch echt afhangen van het moment dat ik enkele recepten ga uitproberen of ik fan ga worden of niet.
Persoonlijk denk ik dat dit bakboek het meest geschikt is voor mensen die zich al bezig houden met een dergelijk eetpatroon en dus ook al de meeste ingrediënten in huis zullen hebben. Dus heb jij de meeste ingrediënten in huis en wil je het avontuur aangaan dan is dit mooie bakboek wel een aanrader.
Titel: Gezond Bakken Auteur: Amber Albarda Uitvoering: 160 pagina's Prijs: € 19,99 (gratis verzending vanwege notering in top 100 lijst) Bestellen: Bol.com
Liefs Lian
Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Lees mijn disclaimer.
Eveline zegt
Hoi Lian,
Wat een mooie blog heb je! Leuk!
Heb je inmiddels al iets geprobeerd uit het boek van Amber Albarda? Zo ja, hoe bevallen de recepten?
Is het de moeite waard om het boek aan te schaffen? Ik vind bakken ook ontzettend leuk (en lekker!) maar vind het ook leuk om een lekkere traktatie net dat beetje meer voedingswaarde mee te geven 😉
Groetjes
Eveline
Lian zegt
Hoi Eveline,
Tot op heden nog geen kans gehad om iets te proberen. Eerst moet ik nog even de niet-zo-gangbare ingrediënten bijelkaar sprokkelen die ik nodig heb, dat is op dit moment ook de reden dat ik nog niets geprobeerd heb. Zodra ik iets heb gebakken doe ik daar uiteraard verslag van. Ik denk dat ik in de eerste week van juli mij aan een recept ga wagen, dus dan staat het een weekje later op de blog.
Groetjes,
Lian
Eveline zegt
Leuk! Ik ga je blog in de gaten houden en lekker even lezen om lekkere bakinspiratie op te doen.
Lian zegt
Mail me anders even, dan heb ik een cadeautje voor je 😉
Silvia zegt
Hoi Lian, gezonde gevulde speculaas, ik ben wel erg benieuwd naar het recept!
Komt deze nog online, of geld het cadeautje nog steeds;)
Lian zegt
Ik ben er zelf niet meer aan toegekomen, maar ik zal mijn lieve vriendin Wendy van blijzondersuiker.nl eens vragen of zij een gastartikeltje wilt schrijven en dan dit recept kan uitproberen.
Ik weet trouwens niet goed wat je met cadeautje bedoelt