Volg je deze blog al een tijdje dan kun je je misschien deze Amerikaanse pannenkoekjes nog herinneren. Helemaal goed behalve dat ik het beslag gehalveerd had en dit voor één ingrediënt vergeten was, waardoor ik erg dunne pannenkoekjes kreeg. Daarnaast merk ik dat een simpel pannenkoekje mij altijd meer energie kost om te maken dan ik in een ochtend heb. Zo ging ik dus op zoek naar een quick-fix en bovenal een fail-proof (kan-niet-mislukken) beslag voor Amerikaanse pannenkoekjes.
Ik keek in mijn kast op zoek naar geschikte ingrediënten en kwam zo uit bij het verloren pak zelfrijzend bakmeel, want eigenlijk gebruik ik nooit meer zelfrijzend bakmeel. Ik gooide wat ingrediënten bij elkaar en hield aantekeningen bij. Het eerste testbeslag ging in de pan met chocolade chips en het was een succes. Het beslag voor deze Amerikaanse pannenkoekjes was snel klaar, de pannenkoekjes hielden hun vorm en ze rezen ook nog eens goed – zie de eerste en laatste foto.
Tijd voor poging twee, want nu was de man weer thuis en die wilde ze wel met blauwe bessen proberen. Aangezien ik de eerste pannenkoekjes na de smaaktest iets te machtig vond, koos ik er bij de tweede keer voor om iets meer melk toe te voegen. De pannenkoekjes van de tweede poging zijn iets dunner, maar hebben nog steeds het typische uiterlijk van een ‘American pancake’.
Het beslag is echt super snel gemaakt en de pannenkoekjes zijn licht, luchtig en zien er ook nog eens uit als echte Amerikaanse pannenkoekjes. Het beste foetelrecept – volgens mij is foetelen een Limburgs woord, maar het betekent valsspelen – voor die luie zondagen waarop je de dag met een heerlijk ontbijt wilt beginnen zonder al die moeite.
Amerikaanse pannenkoekjes (2 personen)
Ingrediënten:
- 2 biologische eieren
- 1 tl vanille extract
- 125 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 el suiker
- 1 snufje zout
- 75 – 100 ml halfvolle melk
- 25 gr boter, gesmolten
- vulling optioneel
Bereiding:
- Klop in een grote beslagkom de eieren los en voeg het vanille extract toe.
- Voeg het meel, suiker en het zout toe en roer met een garde tot een glad geheel.
- Voeg de melk toe en roer tot er een glad beslag ontstaat, roer nu als laatste de gesmolten boter door het beslag.
- Nu is het moment om een eventuele vulling, zoals bosbessen of chocolade chips, toe te voegen aan het beslag.
- Verwarm een pan met een klein beetje olie en bak pannenkoekjes van ongeveer 10-15 cm in doorsnede op middelmatig vuur.
- Wanneer er bubbeltjes aan de bovenkant zichtbaar worden kun je de pannenkoekjes omdraaien.
- Dek de gebakken Amerikaanse pannenkoekjes af met aluminiumfolie totdat alle pannenkoekjes gebakken zijn. Zo blijft alles op temperatuur.
- Serveer de pannenkoekjes met ahornsiroop.
Missie geslaagd, want in een handomdraai zet ik nu Amerikaanse pannenkoekjes op tafel die echt om te smullen zijn.
Hoe eet jij jouw pannenkoekjes het liefst? Of houd jij meer van de Nederlandse pannenkoeken? Ik hoor het graag.
Liefs Lian
nathalie zegt
Jammer van de melk, koemelk is erg ongezond en voor niemand aan te raden om te gebruiken!