Nog maar een artikel verwijderd van de lekkerste tartelettes. Met tartelettes – mini taartjes – kun je eindeloos variëren. Dus als je de basis beheerst kun je al aan de slag. Eerder deelde ik al een basisrecept voor zanddeeg (zie hier) en vertelde ik vrij kort hoe je een taartbodem maakt met zanddeeg, maar soms is het fijner om precies te weten hoe je dat nu het beste kunt doen voor een zo’n strak mogelijk resultaat. Vandaag leg ik uit hoe je perfect kleine zanddeeg taartbodempjes kunt maken.
Voordat je begint zul je eerst het zanddeeg moeten bereiden. Volg dit recept om je zanddeeg te maken. Wanneer het zanddeeg 1 uur in de koelkast heeft gerust kun je onderstaand stappenplan gaan volgen voor perfecte taartbodempjes. Natuurlijk werkt dit stappenplan ook voor één grote taartbodem.
1. Vormpje vullen
Hierboven heb ik geprobeerd zo goed mogelijk in beeld te krijgen hoe je jouw vormpje het beste kunt vullen. Wanneer je het deeg over de taartbodem hebt gedrapeerd til je steeds een stuk van het overhangende deeg op en duw je met je vingers voorzichtig het deeg in de rand. Door het op te tillen voorkom je scheuren in de taartbodem.
2. Verwijder overtollig deeg
Wanneer je het deeg in de vorm gedrukt hebt is het tijd om het overtollige deeg weg te halen. Het snelste doe je dit door met een deegroller over de vorm te rollen zoals je ziet in bovenstaande foto.
Hierboven zie je hoe je daarna het overtollige deeg makkelijk kunt weghalen. Wat je overhoudt is een perfect ongebakken taartbodempje.
3. Blind bakken
Als je alle vormpjes gevuld hebt met zanddeeg is het tijd om ze af te bakken. Leg in ieder vormpje een stukje bakpapier. Ik verkreukel mijn bakpapier eerst helemaal zodat deze minder stijf wordt en ik het bakpapier beter in de vorm kan duwen. Vul nu jouw taartbodempjes bekleed met bakpapier met een blinde bakvulling, zoals bakbonen. Maar je kunt er net zoals ik ook voor kiezen om ze te vullen met ongekookte rijst. De rijst is hierna niet meer te gebruiken om te eten. Bewaar de rijst in een afgesloten pot of plastic zip-it zakje om ook in de toekomst als blinde bakvulling te gebruiken.
Je bakt de zanddeeg taartbodempjes voor 10-15 minuten of totdat de randjes mooi goudbruin zijn in een voorverwarmde oven (180 °C hetelucht). Als ze nog een beetje zacht zijn als ze uit de oven komen is niet erg, want de bodempjes garen nog een beetje door. Laat in de vorm volledig afkoelen op een rooster. Als ze volledig zijn afgekoeld kun je jouw taartbodempjes voorzichtig uit de vorm tikken.
Deze week komen twee tartelettes variaties op de blog waar je deze zanddeeg taartbodempjes voor nodig hebt. Maak ze dus alvast en bewaar ze in een luchtdichte trommel zodat deze week direct aan de slag kunt.
Liefs Lian
Sandra zegt
Hoi Lian,
Wat een fijne how-to. Heb je deze taartbodempjes in een vormpje met vaste bodem gemaakt, of heb je vormpjes met een losse bodem nodig?
Groetjes,
Sandra
Lian zegt
Ik heb ze in een vaste vorm gebakken, maar met losse bodem kan ook.
Merel zegt
Wat grappig, ik zat net vanochtend te denken dat ik wat taartbodempjes klaar wilde gaan maken en maar eens een recept op moest zoeken. Kan ik deze bodempjes ook invriezen?
Lian zegt
Ja, hoor. Dat moet geen probleem zijn. Verpak ze wel goed dat er geen vocht bij kan komen. Wat ook kan is het deeg invriezen.
Corianne zegt
Hai, dit zijn taartvormpjes voor zoete vulling toch? Of kun je ze als basis gebruiken voor bijvoorbeeld pompoen-geitekaasquiche? En moet je ze dan 2x bakken?
Lian zegt
Dit is geschikt voor zoete taartjes. Voor hartig moet ik nog een keer aan de slag 😉
Linda zegt
Hoi, bij mij zakt de rand helemaal in wat doe ik verkeerd?
Lian zegt
Hmm, de vormpjes krimpen wel een beetje, maar helemaal inzakken klinkt vreemd. Heb je de blindbakvulling goed aangeduwd en in de randjes? Verder zou je de met deeg bekleede vormpjes eerst even terug in de koelkast kunnen zetten zodat de boter in het deeg goed koud is voordat je deze bakt. Hopelijk lukt het de volgende keer wel.
Linda zegt
Dat had ik idd niet gedaan… Ontzettend bedankt voor je reactie, op naar poging 2 😉
Het smaakte er iig niet minder om hoor hihi.
Lian zegt
Nee, qua smaak zal het geen invloed hebben gehad.
Annette zegt
In plaats van blind bakken kan je de tartelettes ook een aantal uren laten drogen bij kamertemperatuur, of een uur in de vriezer zetten. Tijdens het bakken hoeft er geen blindvulling meer gebruikt te worden.
Cath zegt
Dat is een goede tip.