Deze glutenvrije chocoladecake heb ik afgelopen kerst gebakken en viel destijds goed in de smaak. Voor mij een reden om deze overheerlijke cake nog een keer te maken en ditmaal ook vast te leggen voor de blog. Het mooiste van deze cake is eigenlijk wel dat hij heel erg geschikt is voor mensen met specifieke allergie- of dieetwensen. Want zoals de titel al zegt gaat het hier om een glutenvrije chocoladecake, daarnaast is de cake ook nog eens lactosevrij!
De cake is ook niet heel zoet van smaak en doet het geweldig als decadent toetje na een heerlijke maaltijd. Daarnaast is de cake ook nog eens ontzettend makkelijk om te maken en hoef je niet bang te zijn dat je chocolade ‘au bain marie’ hoeft te laten smelten. Hoef je geen rekening te houden met gasten die een glutenvrij dieet volgen, dan kan deze cake ook nog eens met gewoon meel gemaakt worden. Makkelijk kan ik het haast niet maken. Een chocolade cake die alle kanten op kan gaan.
Hieronder het recept en vervolgens een korte opmerking over de drie manieren waarop je deze cake kunt maken: volledig glutenvrij, semi-glutenvrij en niet glutenvrij. Oh, en mocht het na het lezen van de titel nog niet duidelijk zijn, het gaat hier om een recept van Nigella Lawson (met wat ienie-mienie aanpassingen van mijn kant). Zoals je kunt zien is deze cake ook heel geschikt om te maken voor Valentijnsdag.
Gluten- en lactosvrije chocolade cake
(8 personen)
Ingrediënten
- 6-7 el gezeefde cacao
- 1/2 cup kokend water
- 2 tl vanilla extract
- 1 1/2 cup amandelmeel*
- 1/2 tl baksoda
- 1 snufje zout
- 2/3 cup olijfolie
- 1 cup fijne kristalsuiker, of witte basterdsuiker
- 3 biologische eieren
Geen cups maateenheden in huis? Klik dan hier.
Bereiding
- Verwarm je oven voor op 170 °C of 160 °C hetelucht.
- Vet een springvorm van ongeveer 22/23 cm in met wat olijfolie en bekleed de bodem met een stuk bakpapier.
- Doe de cacao en het kokende water bijelkaar en mix met een vork tot het een dikker, maar vloeibaar, geheel is. Voeg de vanille extract toe en roer nog een keer door en laat vervolgens afkoelen terwijl je verder gaat met de volgende stappen.
- Doe de droge ingrediënten: het meel, de baksoda en het zout in een kom en vermeng.
- Doe de suiker, de olijfolie en de eieren in een grote kom en mix het geheel voor ten minste 3 minuten op een hoge snelheid tot een luchtige massa. (In de KitchenAid op standje 8 en dan 3 minuten even iets anders gaan doen, heerlijk!)
- Zet de mixer op de laagste snelheid en voeg het intussen lauwe chocolademengsel toe.
- Wanneer het chocolademengsel is opgenomen voeg je het meelmengsel toe. Mix kort door totdat al het meel is opgenomen in het beslag. Shraap de zijkanten van de kom schoon met een pannenlikker en roer nog een keer het beslag door.
- Doe het beslag in de springvorm en bak de cake in 45 minuten gaar. De kern van de cake mag nog zacht aanvoelen, de randen moet mooi gebakken zijn en enigzins loskomen van de rand.
- Laat de cake 10 minuten afkoelen in de springvorm en ga vervolgens met een mes langs de raden alvorens de springvorm te verwijderen. Keer de afgekoelde cake voorzichtig om, om ook de onderkant van de springvorm eraf te halen. Trek vervolgens het bakpapier voorzichtig eraf en keer de cake weer om en plaats direct op een mooie schaal, bord of plank.
- Bestrooi met wat poedersuiker en serveer met vers fruit of een toef mascarponeroom.
*Hoef jij je niet te houden aan een glutenvrij dieet, maar wil je wel aan de slag met het amandelmeel dan is het mijn tip om voor 100 gram amandelmeel gecombineerd met 40 gram bloem te gaan. Helemaal niet op zoek naar glutenvrij, maar wel een simpele chocoladecake? Vervang het amandelmeel dan door 1 cup bloem.
Kende je deze glutenvrije chocoladecake al? Zo niet, probeer hem dan zeker uit.
Liefs Lian
Judith zegt
Ooooh! Die lijkt me heerlijk!
ianna zegt
Wauw! Dit ziet er heerlijk uit.. Ik krijg er spontaan trek van! Gaat op mijn to-make-lijstje. 😀
Lian zegt
Ik heb deze al twee keer gemaakt, echt doen dus!
Wieteke zegt
Deze is heerlijk!!!!
Lian zegt
Dankjewel Wieteke