Na de bagels wist ik het: ik kan brood bakken en gist is niet eng. Om een of andere reden had ik een afkeer ontwikkeld jegens gist en had ik – of misschien andere – mij een angst aangepraat dat bakken met gist gevaarlijk. Gevaarlijk? Ja, zover ging mijn angst. Maargoed, die angst heb ik overwonnen, dus logischerwijs volgden na de bagels hamburgerbroodjes. Hamburgerbroodjes die ook heel erg lekker smaken met pulled pork, want dat wilden wij ook al lange tijd klaarmaken. Dus zo ging ik – vol vertrouwen en zonder enige vorm van angst – op een zondagmiddag aan de slag met een recept voor hamburgerbroodjes.
Zoals jullie kunnen zien zijn ze harstikke goed gelukt. Ze lijken op harde bolletjes, maar dat zijn ze niet. Ze hebben de perfecte bite, zacht van binnen en licht krokant – maar nog steeds zacht – van buiten. Mocht jij glans en sesamzaadjes willen, dan geef ik je daarvoor nog wat tips onder het recept.
Hamburgerbroodjes (8 stuks)
Ingrediënten:
- 1 zakje droge gist
- 1/2 cup warm water
- 1/2 cup halfvolle melk
- 1 biologisch ei
- 2 el zonnebloemolie
- 2 el kristalsuiker
- 1 tl zout
- 3 cups wit broodmeel (type 550)
- klontje boter
Bereiding:
- Doe het gist in een grote beslagkom en vermeng met het warme water. Laat ongeveer 5-10 minuten staan.
- Roer in een aparte kom de melk, suiker, het ei, olie en het zout samen en voeg dit toe aan het gistmengsel en meng. Voeg het bloem toe en roer nogmaals door totdat er een kleverig geheel ontstaat.
- Indien je een keukenmachine hebt kun je het deeg nu voor minimaal 10 minuten met een deeghaak op een lage stand verder kneden. Zo niet, kneed het deeg dan voor minimaal 10 minuten met de hand op je werkblad. Het uiteindelijke deeg moet glad zijn en terugveren als je erin duwt. Het moet niet meer plakken, maar mag ook niet te droog zijn.* M.a.w. het deeg mag een aantal seconden aan de hand blijven “hangen” maar moet nauwelijks deegresten achterlaten.
- Vet een kom in met wat olie en doe het deeg erin. Dek af met vershoudfolie en zet op een warme plek** weg waar het 1 uur moet rijzen. Het deeg moet verdubbelen in hoeveelheid.
- Bestuif je werkblad met een beetje bloem en kiep het gerezen deeg erop. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en maak er zo’n perfect mogelijke balletjes van met zo min mogelijk tot geen zichtbare naden. Leg de balletjes op twee bakplaten bekleed met bakpapier en zet nogmaals weg op een warme plek om opnieuw te laten rijzen voor 30-40 minuten.
- Verwarm de oven voor op 180 graden en smelt de boter. Smeer je gerezen broodjes in met de boter.*** Dit zorgt ervoor dat ze mooi goudbruin worden, maar de korst gewoon zacht blijft – deze stap zie je in de foto hieronder. Bak de hamburgerbroodjes goudbruin en gaar in 15-18 minuten.
- Laat de broodjes afkoelen tot kamertemperatuur op een rooster alvorens je deze aansnijdt.
*Ik heb zelf nog wat extra meel toe moeten voegen, doe dit steeds met kleine hoeveelheden om te voorkomen dat het deeg weer te droog wordt.
**Geen warme plek in huis? Wat ik doe is mijn oven voorverwarmen op 40 graden. Als de temperatuur is bereikt zet ik de oven uit en mijn deeg erin. Deze manier werkt voor mij perfect!
***Variatietip: Klop wat ei los met 1 el water en smeer de broodjes hiermee in i.p.v. de boter. Besprenkel ze eventueel met wat sesamzaadjes.
De hamburgerbroodjes zijn zoals genoemd ook perfect voor bij de pulled pork. Laat het smaken!
Heb jij al eens jouw eigen hamburgerbroodjes gemaakt?
Liefs Lian
Bron recept // The Kitchn
Susan zegt
Ik ga er weldra aan beginnen maar vroeg me af of de broodjes ook goed in te vriezen zijn? (Of maakt dat niet zoveel uit, als je ze dan na ontdooien nog weer even onder de grill zet o.i.d…?)
Lian zegt
In dit artikel heb ik een FB link naar het invriezen van deze broodjes geplakt. Je leest het hier:
http://www.cakejevaneigendeeg.nl/broodje-pulled-pork/
Het kan dus 😉