Het zijn niet de echte, maar deze pasteis de nata komen wel goed in de buurt van de echte. Pasteis de nata zijn portugese gebakjes op basis van bladerdeeg en banketbakkersroom. Dat is dan ook precies wat ik heb gebruikt om de snelle variant op deze Portugese pasteis de nata te maken. Wat je verder nodig hebt is een muffinbakplaat en een oven. Ik had vantevoren gelezen dat het lastig is om de authentieke bruine vlekken op je room te krijgen als je ze zelf maakt, maar hier had ik zelf geen last van. Ik zelf heb simpel kant-en-klaar bladerdeeg gebruikt, dus het ziet er wellicht iets minder gelaagd uit dan de originele. Maar voor de smaak draait het eigenlijk om die pudding. Op naar het recept.
Portugese pasteis de nata
(12 stuks)
Ingrediënten
- pakje bladerdeeg of een rol verse bladerdeeg
- banketbakkersroom (naar recept)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200-220 graden (afhankelijk van heteluchtoven of standaardoven). Spray de muffinbakplaat in met bakspray.
- Maak de banketbakkersroom door dit recept te volgen. Laat afkoelen terwijl je verder gaat met de volgende stappen.
- Leg de ontdooide plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit op een met bloem bestoven werkblad. Wanneer je een verse rol bladerdeeg koopt is dit in principe niet nodig.
- Neem een ronde uitsteker die +/- 2 cm groter is in diameter dan de muffinvormpjes. Steek 12 rondjes uit het bladerdeeg.
- Bekleed de muffinvormpjes met de uitgestoken bladerdeeg rondjes, zie de linkerfoto hierboven.
- Roer je afgekoelde banketbakkersroom goed door en verdeel over de vormpjes door deze tot aan de rand te vullen met de room. Zie de rechterfoto hierboven.
- Bak jouw Portugese pasteis de nata af in 20 minuten. Laat kort afkoelen en haal vervolgens uit de vorm.
- Bewaar de gebakjes in een afgesloten trommel of bakje.
De pasteis de nata kun je nog afmaken door te bestrooien met een beetje poedersuiker. Serveer met een lekker glas melk en geniet ervan. Deze Portugese pasteis de nata zullen je weer doen terug denken aan dat vakantiegevoel voor diegene die naar Portugal zijn geweest 😉
Liefs Lian
Nathalie zegt
Ook lekker met kaneel en poedersuiker. Pastel de Belem