Happy november! Vandaag een snel basisreceptje voor jullie, maar wel eentje die je nodig hebt om de wintermaanden mee door te komen. Om heel eerlijk te zijn ben ik ‘gewone’ slagroom een beetje beu. Het is mij te saai, te gewoontjes. Om die reden ben ik al jaren fan om mascarpone room te maken in plaats van gewone slagroom. Door de toevoeging van de mascarpone is de room mooi stijf en is deze ook lekker vol van smaak. Ik raad het jullie aan om eens een keer te proberen en zelf een oordeel te geven wat je lekkerder vindt.
De mascarponeroom kun je gebruiken als topping op een stuk appeltaart, of serveren bij mijn broodpudding die over een paar dagen online komt.
Maar eerder gebruikte ik mascarpone room al als vulling voor mijn pavlova of als vervanging van clotted cream bij scones. Nooit was het echter in mij opgekomen om er een apart recept aan te wijden, totdat een duiveltje op mijn schouder zei dat het wel altijd handig is om aan te refereren in toekomstige recepten. Zoals wanneer ik bovenstaande broodpudding met jullie ga delen 😉
De room lijkt mij verder ook heerlijk in warme chocolademelk en/of bij een smeuïg stukje warme chocoladecake. Ik zie al een kersttoetje ontstaan terwijl ik dit typ.
Genoeg over de vele toepassingen van deze room, op naar het te eenvoudige recept.
Vanille mascarponeroom
Ingrediënten
- 250 gr ongeklopte slagroom
- naar eigen smaak enkele eetlepels zelfgemaakte vanillesuiker
- 250 gr mascarpone
Bereiding
- Mix de slagroom samen met de vanillesuiker stijf. Ik voegde zelf voor deze hoeveelheid rond de 50 gram zelfgemaakte vanillesuiker toe.
- Doe in een andere kom de mascarpone en mix deze ook even door, zodat de mascarpone minder stijf is.
- Voeg de slagroom toe aan de mascarpone en mix op middelhoge stand tot je een romig geheel hebt gecreërd.
De mascarpone room is klaar en kan enkele dagen afgedekt in de koelkast bewaard worden. Had ik al gezegd dat deze room ook goed smaakt met aardbeienjam als vulling tussen twee lagen cake? Beetje poedersuiker eroverheen en je hebt wat ze noemen een Victoria Sponge. Hmm … lekker.
Zijn jullie trouwens al benieuwd naar mijn broodpudding recept? Zo easy en snel te maken dat ik het twee keer maakte in één weekend.
Liefs Lian
Emma zegt
Mmm, ik heb ook een voorkeur voor mascarponeroom, voornamelijk doordat deze wat dikker is en voller. Veeel lekkerder natuurlijk!
Arja zegt
Zeker ben ik benieuwd naar je broodpuddingrecept, deze combi van slagroom met mascarpone had ik namelijk vorig jaar met kerst ontdekt.Ik was bezig met een trifle en dacht waarom niet bij elkaar mengen voor de sneeuwwitte topping.Het was goddelijk, zo lekker dat er meerdere sneeuwwittelaagjes tussen mag dit jaar
Annette zegt
Dit is zéker lekker! Ik gebruik dit al jaren als basis voor de ‘monchou taart’. Bij ons heet hij dus ‘Geen Monchou taart’ 😀 Met een scheutje ameretto erdoor en verse aardbeien als topping. Mag op geen feestje ontbreken.
Lian zegt
Ik heb het ook in een cheesecake recept verwerkt. De losse onderdelen dan. Zalig. Mascarpone is gewoon heerlijk 😊