Zigeunersaus

Zelfgemaakte zigeunersaus

Er gaat niets boven een goede schnitzel met zelfgemaakte zigeunersaus. Een zigeunerschnitzel is naar mijn idee een typisch Duits gerecht en zodra je de grens overgaat zul je het ook op bijna iedere menukaart vinden. Thuis eten wij ook wel eens schnitzel en dan kan de zigeunersaus natuurlijk niet achterblijven.

zelfgemaakte zigeunersaus

Zigeunersaus is het lekkerste als deze zelfgemaakt is – geen pakjes of zakjes – en vandaag deel ik een snel en makkelijk recept met jullie voor zelfgemaakte zigeunersaus. We hebben de saus nu al een paar keer gemaakt en de saus was beide keren binnen no-time gemaakt en erg smakelijk. Vooral de toevoeging van augurken vind ik zelf het lekkerste.

Zigeunersaus (4 personen)

Ingrediënten:

  • 1 paprika
  • 3-4 zoetzure augurken
  • 1 ui, grofgesneden
  • 1 teentje knoflook, geplet en fijngesneden
  • 1/2 bouillonblokje
  • 200 ml kokend water
  • 1 blike tomatenpuree
  • 5 el ketchup
  • 1/2 el suiker
  • 1 tl sambal
  • azijn
  • 1 el maizena
  • 1 el water

Bereiding:

  1. Snijd de paprika en de augurken in gelijke stukjes. Verhit een beetje olie in een (steel)pan en fruit hier de ui en de knoflook in. Voeg de paprika en de augurken toe en bak deze 2-3 minuten mee.
  2. Los ondertussen het bouillonblokje op in het kokend water en voeg dit vervolgens samen met de tomatenpuree en ketchup toe aan de groenten. Meng goed door.
  3. Voeg de suiker en de sambal toe aan de saus en maak het af met een klein beetje azijn.
  4. Maak de maizena aan met water om de saus dikker te laten worden en laat dit nog 10 minuten pruttelen. Voeg naar wens meer maizena toe voor een dikkere saus.
  5. De saus kan direct geserveerd worden of op een later moment al roerende weer worden opgewarmd.

Houd jij ook zo van zigeunersaus? Probeer deze zelfgemaakte zigeunersaus dan een keer uit.

De saus is niet moeilijk om te maken en kan natuurlijk bij meer dan een schnitzel geserveerd worden. Laat het mij weten als je deze saus gaat proberen of geprobeerd hebt!

Liefs Lian

10 gedachten over “Zelfgemaakte zigeunersaus

    1. Lian

      Hij wordt hier nog steeds met veel liefde gemaakt en inmiddels ook door m’n schoonmoeder. Ze heeft er zelfs een fles ketchup voor aangeschaft!

      Reageren
  1. Ed Taylor

    Ja, gisteren gemaakt en iedereen (Table d’hôtes) heeft ervan gesmuld….Bedankt voor het correcte recept! Hier in Frankrijk geen sambal, maar met harissa als vervanger ook prima dus.

    Reageren
  2. Moniek

    Ik ben nu deze heerlijke saus aan het maken. Vanavond eten wij gehaktballetjes met zigeunersaus en gebakken aardappelen. Mmmmm

    Reageren
    1. Lian

      Dat klinkt/klonk erg lekker. Ik vond het erg leuk om dit berichtje tijdens mijn vakabtie voorbij te zien komen. Hopelijk heeft het gesmaakt!

      Reageren
  3. Theo

    Ook ik heb de saus gemaakt volgens het recept, ruikt en smaakt ook naar zigeunersaus…echt lekker. Veel lekkerder dan kant en klaar te kopen en vind ik zelf ook nog eens duur naar verhouding ik het zelf heb gemaakt.
    Voor vier personen is het teveel voor mij, maar het wordt ingevroren dat is weer een voordeel.
    Ook de zure saus, sate saus, spaghetti/macaroni saus en pangang maak ik volgens het recept van mijn moeder, en nam ik soms wat mee als ik iets gemaakt had naar mijn ouders.
    Zij had het me nog geleerd 4 maanden geleden (1x per week op kook les vrijdags) nadat ik, na 25 jaar huwelijk er alleen kwam voor te staan.
    Alleen de zigeunersaus heeft ze me niet meer kunnen leren,ze is 4 weken geleden plotseling aan een acute hartstilstand overleden.

    Reageren
    1. Lian Bericht auteur

      Gecondoleerd met het verlies van jouw moeder, maar wat mooi dat ze jou in een vervelende tijd nog bij heeft kunnen staan. Ik ben natuurlijk ook blij om te horen dat de zigeunersaus goed smaakt.

      Reageren

Leuk dat je mijn blog bezoekt! Reageren?