In vijf stappen jouw keuken zomerklaar

0

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar om lekker in de zomer te kunnen genieten van het buitenleven en mijn welverdiende vakantie moet ik zeker weten dat ik een fris huis achter mij laat. Ze zeggen vaak dat de keuken het kloppende hart van een huis is en voor mij als thuisbakster is dat natuurlijk zeker het geval. Vandaar dat ik vandaag met jullie ga delen hoe jij in vijf stappen jouw keuken zomerklaar kunt maken.

Zomerklaar keuken

1. Bewaren, weggooien of weggeven

Je leest maar al te vaak hoe je een kledingkast opgeruimd en netjes kunt houden, maar hetzelfde principe werkt natuurlijk overal. Zo ook in de keuken. Naar mijn idee des te meer zelfs, omdat je in de keuken met producten werkt die hun houdbaarheid kunnen verliezen.

Maar ook bakvormen, potjes, schaaltjes, handige keukenhulpjes en ga zo maar door kan kapot, ongebruikt of juist verstopt in een hoekje in jouw keuken liggen zonder dat jij je er bewust van bent. Dus maak drie stapels – bewaren, weggooien of weggeven- op de keukentafel en begin met de grote schoonmaak. Zo heb ik ongebruikte bakvormen en schalen weggeven aan een kringloopwinkel en weer plaats gecreëerd voor nieuwe. Mijn motto: Heb je iets al een jaar of langer niet meer gebruikt? Weg ermee!

2. Oppervlaktes vetvrij maken

Terwijl je bezig bent met het doorspitten en leeghalen van de keukenkastjes en/of lades is het goed om een sopje bij de hand te houden en zo alle oppervlaktes vetvrij te maken. Ik zelf maak altijd een simpel sopje van afwasmiddel of allesreiniger en voor het schoonmaken van RVS oppervlaktes vind je hier nog wat handige tips.

Maak ook direct het oppervlak van jouw keukenblad, vensterbank en bovenkant van de kasten vrij en goed schoon. Oh, en vergeet de vloer ook niet. Alhoewel je die beter als laatste kunt doen.

3. Koelkast en vriezer schoonmaken

De koelkast schoonmaken vind ik persoonlijk het vervelendste om te doen en om dan nog maar niet over de vriezer te beginnen. Toch moet het gebeuren en ook nog in een redelijk snel tempo.

Haal alles uit de koelkast, zet de koelkast uit, maak een lauwwarm sopje van afwasmiddel en maak de koelkast schoon. Maak goed droog met een theedoek en ruim de koelkast weer in. Denk eraan: bewaren, weggooien of weggeven. Is er iets over de datum of al lang niet meer gebruikt? Doe weg, daar gaat de koelkast alleen maar van stinken of het neemt juist ruimte in beslag voor dingen die je wel graag en vaak eet. Zet de koelkast weer aan, sluit de deur en laat voorlopig even dicht zodat de koelkast weer op de juiste temperatuur kan komen.

Met de vriezer moet je eigenlijk de schoonmaak beginnen, want een vriezer zal eerst moeten ontdooien. Zorg dat de vriezer niet al te vol is, doe de producten die je nog wilt bewaren in een koeltas gevuld met vrieselementen. Haal de stekker uit het stopcontact en zet een lekbak op de grond voor de vriezer. Zet vervolgens een paar pannen met kokend water – op een niet-krassende onderzetter – in de vriezer met de deur open en kijk er even niet meer naar om. Dit is dus het moment om met de rest van de keuken te beginnen.

Voor de vriezer gebruik ik geen sopje, alleen de lades doe ik eventueel schoonmaken met een sopje. Maak de gehele binnenkant van de vriezer ijsvrij en goed droog en plaats alles weer terug. Zet de vriezer weer aan en maak ook nu een tijdje de vriezer niet open. Heb jij een no-frost vriezer? Lucky you! Dan kun je het schoonmaken van jouw vriezer hetzelfde aanpakken als de koelkast.

Let op: Gebruik geen aggressieve schoonmaakmiddelen voor de koelkast en vriezer. Vaak staat er in de handleiding hier iets over beschreven.

4. Oven(s) en fornuis schoonmaken

Nog twee vervelende klusjes. Hoewel je het fornuis redelijk vaak schoonmaakt is het ook wel eens fijn om dit eens in de zoveel tijd grondig te doen. Dus neem alle knoppen mee, ontleed de gaspitjes en ga zo maar door. Gebruik voor RVS fornuizen een van deze tips en ga niet zo maar aan de slag met een schoonmaakproduct zonder dat je weet of het meer slecht dan goed is.

Voor de oven geldt hetzelfde principe, ga niet zomaar met aggressieve middelen aan de slag. Je bespaart je sowieso al veel pijn en moeite om direct na een ‘ongelukje’ in de oven de boel schoon te maken, zodat het geen kans krijgt om aan te branden. Daarnaast zal een oven die vaak gebruikt wordt ook niet vlekkeloos blijven. Zodra je dit hebt geaccepteerd is het schoonmaken van de oven een stuk leuker om te doen. Ik heb gelukkig een schoonmaakfunctie op mijn oven zitten, die de boel lekker warm maakt en doet stomen. Gelukkig heb je een dergelijke functie niet per sé nodig. Ik gebruik altijd onderstaande techniek. Het is ‘groen’ en lost twee vliegen in één klap op.

Om nare luchtjes in de oven tegen te gaan, zet u een ovenvaste schaal met warm water en het sap van twee citroenen in de oven. Breng dit aan de kook en laat het een paar minuten doorborrelen. Oven uitzetten, deur dichthouden en een paar uur wachten. Door de hete stoom weekt het vuil los, de citroen geeft een heerlijk frisse geur af. Met een doekje is het vuil nu gemakkelijk af te nemen.

Bron// Siemens

Zomerklaar keuken

5. Zet alles weer terug en geniet

De leukste en laatste stap! Zet alles wat je onder de noemer bewaren hebt gesorteerd weer terug in de kasten, plaats jouw keukenapparaten – nadat je ze eventjes hebt afgenomen met een vochtig doekje – ook terug. De boel blinkt weer en alles ruikt fris. Je bent misschien moe, maar vergeet niet dat het zomer is. Dus neem een glas van jouw favoriete drankje en ga lekker buiten zitten met de benen omhoog.

Persoonlijk neem ik dus echt een dagdeel de tijd voor zo’n grote klus, maar dan heb ik daarna ook echt een voldaan gevoel. Zet de muziek dus lekker hard, zing mee, probeer te genieten en ga aan de slag.

Liefs Lian

Foto’s// 1. Droomhome.nl / 2. Decoist.com / 3. Droomhome.nl

Laat hier jouw reactie achter