Wie deze blog al langer leest weet dat ik nooit echt fan ben geweest van botercreme frosting. Vandaar dat ik al vrij snel in mijn ‘bakcarrière’ een eigen cream cheese frosting recept had ontwikkeld, welke je hier kunt vinden.
Maargoed ik laat me niet zo snel uit het veld slaan en daarom bedacht ik ruim een half jaar geleden dat het tijd werd om nog een keer op zoek te gaan naar een goede botercreme frosting.
Ik heb er een gevonden waar ik heel blij mee ben en zelfs in smaak het beste vind van alle varianten die ik ooit geprobeerd heb. Ik weet nog dat de eerste zoveel pogingen botercrème maken met verschillende recepten op niets uitliepen (zeg maar mislukt), of gewoonweg naar boter smaakte (hè bah!). Dus van dit recept wordt ik blij, want de structuur is lekker ‘fluffy’ en het smaakt naar crème en dus niet mega boterachtig.
Vanille botercrème (voor 12 cupcakes)
Ingrediënten:
- 2 cups poedersuiker
- 80 gr ongezouten roomboter, kamertemperatuur
- 2 el halfvolle melk
- 1 tl vanille extract / merg van een vanilleboon
Method:
- Doe de suiker en boter in een kom. Zoals je ziet is er naar verhouding veel meer suiker dan boter. Tip: gebruik in het begin een theedoek om de kom en mixer af te dekken, zo voorkom je dat jouw keuken onder een laagje poedersuiker komt te zitten
- Begin met mixen op de laagste stand totdat er een fijne kruimel ontstaat en het veilig is om de theedoek weg te halen.
- Mix op een middelhoge stand totdat er een kruimelsubstantie ontstaat zoals op de tweede foto hieronder te zien is.
- Mix nu op de hoogste stand totdat je geen kruimelsubstantie meer hebt. Voeg nu de melk en de vanille toe en mix het geheel voor 5 minuten op de hoogste stand. De botercrème moet nu luchtig en romig van structuur zijn. Voor de liefhebber kun je nu ook een kleurstof toevoegen.
- De frosting is nu gereed om mee te decoreren!
Hieronder nog een ‘how-to’ in foto’s. Het bewijs dat je met goed mixen een mooie crème kunt krijgen!
Wow, dat is veel poedersuiker. Gaat dit ooit goedkomen?
Kruimels! Nog even doormixen op de hoogste stand totdat er geen kruimel meer te zien is.
De frosting nadat er melk en vanille is toegevoegd en nog 5 minuten lang is door gemixt op de hoogste stand. Klaar om in de spuitzak te gaan.
Hopelijk overtuigt deze ‘how-to’ velen dat ook botercrème frosting niet moeilijk hoeft te zijn.
laura zegt
he, kun je het ook zonder vanille merg/extract maken?
Lian zegt
Dat lijkt mij van wel. Het vanille is een smaakaanvulling. Je zou bijvoorbeeld ook wat citroenaroma kunnen toevoegen, of probeer het alleen met de boter, poedersuiker en melk en bepaal wat jij van de smaak vindt. Het weglaten heeft heen effect op de structuur van de botercremè!
Veel succes.
anniekandringa zegt
Oehh lijkt me lekker, maar hoeveel gram is 1 cup poedersuiker?
Lian zegt
Ik weet zelf niet hoeveel gram 1 cup is. Alsje dat exact zou willen weten zou je kunnen googlen op powdered sugar. Je kunt ook een koffiemok kunnen nemen en deze voor 3/4 vullen. Als het niet zoet genoeg is, voeg je beetje bij beetje extra toe.
Veel succes.
anniekandringa zegt
Dankjewel!
ashley van der hoog zegt
heey dus ik moet die site opzoeken want ik wil het echt exact weten.
Lian zegt
Zie onderstaande link:
http://www.cakejevaneigendeeg.nl/amerikaanse-cups-omrekenen-uitgelegd/
Jeany zegt
Lekker mijn passie voor bakken kimt hierdoor van pas 😀
Jeany zegt
Komt* sorry
Goska zegt
supergemakkelijk en lekker ! Vandaag mijn eerste cake mee versierd ! dank je wel!
Lian zegt
Super om te horen! Daarom deel ik het ook graag 😉