Flammkuchen heb ik altijd al eens willen maken. Hartige flammkuchen kennen we ondertussen allemaal wel, maar dat het ook zoet kan komt misschien niet iedereen op. Ik besloot een flammkuchen met gekarameliseerde perzikken en ander vers fruit te maken. Perfect voor de zomer. Ben je niet zo van zoetigheid dan kun je ook prima het recept volgen tot het maken van het deeg om dan voor een andere topping te gaan.
Het maken van het deeg is niet moeilijk en dit recept geeft genoeg voor twee flammkuchen. Ik vind de rustieke uitstraling van de flammkuchen geweldig en dat in combinatie met fruit is perfect. Flammkuchen is heel makkelijk aan te passen naar zoet, omdat de basis van de saus crème fraîche is en niet tomaten zoals bij pizza. Met een bolletje ijs is een puntje zoete flammkuchen lekker als toetje of je eet het net zoals een zoete pannenkoek als lunch of avondmaal. Er zijn namelijk altijd wel mensen die van een zoete avondmaal houden en voor een keertje kan dat best. Nu al het fruit voor het grijpen ligt in de zomer is dit recept zeker het proberen waard.
Zoete flammkuchen met gekarameliseerde perzikken
(genoeg voor 2 flammkuchen)
Ingrediënten
- 200 gr bloem
- 1/2 el suiker
- 1/4 el zout
- 1/2 el droge gist
- 125 ml water, lauwwarm
- 1/2 el plantaardige olie
Voor de topping
- 200 gr crème fraîche
- 2 el poedersuiker
- 2 tl vanille pasta
- 250 gr verse aardbeien
- 250 gr verse blauwe bessen
- 4 perzikken
- 4 el fijne kristalsuiker
- 2 1/2 tl kaneel
- 1-2 klontje ongezouten roomboter
Bereiding deeg
- Voor het maken van het deeg doe je de bloem, suiker, zout en gist in de mengkom van je mixer en roer je alles doorelkaar met een garde. Maak nu een kuiltje en giet hierin het water en de olie.
- Vermeng de droge ingrediënten met de natte door met een spatel vanuit de rand rustig naar binnen toe te roeren tot je een bal deeg hebt. Kneed nu met de menghaak van de mixer het deeg enkele minuten tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg en bestrijk met een dun laagje olie. Doe terug in de kom en dek deze af met een stuk vershoudfolie en zet weg op een warme plek. Laat het deeg zeker 1 uur rijzen tot het in hoeveelheid verdubbeld is.
- Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad, kneed even door en verdeel in twee gelijke delen. Laat 10 minuten rusten en rol ieder deel uit tot een dunne lap van ongeveer 2 mm dik.
Bereiding topping
- Terwijl het deeg 10 minuten rust kun je een begin maken met de saus. Doe de crème fraîche, poedersuiker en vanille pasta in een kommetje en roer met een vork tot een gladde saus. Bestrijk er de uitgerolde flammkuchen mee.
- Beleg iedere zoete flammkuchen met gehalveerde aardbeien en een aantal blauwe bessen en bak in een voorverwarmde oven van 220 °C (hetelucht) in 15 minuten gaar en goudbruin.
- Ontdoe de perzikken van hun pit en snijd in partjes. Doe de suiker en kaneel in een kom en voeg de perzikken toe. Roer door elkaar totdat alle partjes bedekt zijn met een laagje kaneelsuiker.
- Verwarm een pan op middelmatig tot hoog vuur en laat de boter smelten. Voeg de gesuikerde perzikken toe en laat karameliseren. Wanneer de perzikken een beetje gebakken zijn en de karamelsaus mooi lichtbruin is draai je het vuur uit.
- Haal de zoete flammkuchen uit de oven en bedek met nog meer verse aardbeien, blauwe bessen en de gekarameliseerde perzikken. Druppel wat van de saus van de perzikken over de flammkuchen en maak af met een beetje poedersuiker.
Snijd de flammkuchen met een pizzasnijder in stukken en serveer met een extra lepel gezoete crème fraîche (indien over) of kies voor een lekker bolletje ijs. Laat het smaken en geniet!
Liefs Lian
Joyce Durnez zegt
Ik heb echt nog nooit van flammkuchen gehoord… Dan zal ik hiermee maar eens aan de slag moeten gaan, dan kan ik het eens proeven :p
Lian zegt
Het is een typisch Duits gerecht. Normaal met een saus van créme fraîche, rode ui en uitgebakken spekjes.
Sandra zegt
Wow dat zier er echt fantastisch lekker uit!
Bas zegt
Wat maak je prachtige fotos Lian! Dit ziet er verrukkelijk uit!
Lian zegt
Dankjewel. Leuk compliment om te lezen.