Het leek mij voor de afwisseling eens een keer leuk om iets met jullie te delen dat aan de ene kant heel veel met eten te maken heeft en aan de andere kant helemaal niets. Ik wil bij voorbaat zeggen dat ik met dit artikel niet wil beweren dat ik de mooiste food foto’s op het internet maak. In feite is dit een zeer persoonlijk artikel, want ik ga jou iets vertellen over hoe ik foto’s maak, bewerk en hoe ik dus een deel van mijn werk voor deze blog uitvoer. Een soort van ‘behind-the-scenes’. Misschien vind je mijn foto’s wel mooi en kan ik je iets leren, maar het is niet zo dat ik een professionele fotograaf ben of het met dit artikel beweer te zijn. Gewoon vijf tips voor food foto’s gebaseerd op mijn eigen ervaringen en wat ik mooi vind.
1 Staand vs. liggend
Of je staande of liggende foto’s maakt hangt van een aantal factoren af. Voor mij persoonlijk heeft het te maken met de lay-out van mijn blog en wat ik wil dat mensen zien. Ik leg het even uit.
Op dit moment wordt mijn blog het meest bekeken op een tablet of mobiele telefoon, zo’n 60% van alle bezoeken vinden plaats vanaf een ‘mobile device’ zoals ze dat in het Engels noemen. De schermen van deze apparaten zijn langwerpig en daarom komen staande foto’s beter en mooier uit.
Toch kies ik er ook nog wel eens voor om enkele liggende foto’s toe te voegen aan mijn artikelen, maar dat heeft meer te maken met het asnbieden van afwisseling dan dat dit een specifieke reden heeft. Vaak vind ik staand gewoon mooier, omdat je dan net iets meer van de achtergrond meekrijgt en de foto’s meer diepte lijken te hebben. Staande foto’s sprinten er naar mijn idee meer uit dan liggende. Het is hoe dan ook zeker de moeite waard om voor jezelf te bepalen wat jij het mooiste vindt.
Kijk maar even naar de verschillen tussen de staande en liggende foto’s. Wat vind jij?
Zorg er trouwens voor dat je een goede achtergrond gebruikt voor staande foto’s. Ik maak gebruik van een groot stuk wit karton, omdat ik wit het minst van mijn baksels vind afleiden en het licht de foto’s ook mooi op. Meer over licht en donker vertel ik hieronder.
2 Licht vs. donker
Ik baal altijd enorm als het weer winter wordt, want foto’s maken in het donker vind ik verschrikkelijk. Onderstaande foto is nooit op mijn blog gekomen, maar het laat wel zien dat er een ruis op de foto’s komt als je met een hogere ISO-waarde moet fotograferen omdat het al donker begint te worden – als je heel goed kijkt. Ik schiet zelf met de Canon 50mm f/1.4 USM lens waardoor ik met lage ISO-waarden kan schieten, ook als het een beetje grijzig of donker buiten is. Maar je kunt niet voorkomen dat je in de winter met minder licht moet werken. Zoek dus altijd een plekje op met zoveel mogelijk natuurlijk licht, maar zorg wel dat je het licht zoveel mogelijk filtert. Dit kun je doen met behulp van lichtdoorlatende gordijnen, een stukje stof of je koopt speciale accessoires die daarvoor gemaakt zijn.
Hieronder zie je een foto die ik buiten gemaakt heb. Dit kan in de zomer prima, maar je krijgt dan vaak wel veel meer reflectie op je servies zoals je kunt zien in deze foto. Probeer ook dan te werken met iets dat het (zon)licht filtert. Dit zijn trouwens alweer wat oudere foto’s waardoor je gelijk kunt zien dat je jezelf ontwikkelt als je vaker fotografeert.
Tegenlicht is trouwens ook geen pretje. Lang heb ik gefotografeerd bij een raam met het juiste licht, totdat ik de meubels had verplaatst en ik eigenlijk niet meer bij dat raam kon komen. Vanaf toen ben ik weer in de keuken gaan fotograferen, maar helaas had ik daar vaak te maken met tegenlicht. Daarnaast werd het daar altijd veel sneller donker.
Zoals je ziet heeft bovenstaande foto veel schaduw aan de voorkant, maar is het wel licht op de achtergrond. Niet heel mooi. Deze foto’s heb ik alweer wat jaartjes geleden heel snel voor het eten gefotografeerd. Ik hield toen niet altijd rekening met licht, schaduwen en compositie. Tegenwoordig fotografeer ik weer vanaf mijn oude vertrouwde plekje waar ik goed voor mijn gerechten kan zitten, zonder dat ik tegen het licht in schiet. Met behulp van mijn witte karton kan ik het licht dat uit het raam komt weerkaatsen en krijg ik mooie lichte foto’s.
Dit is dat plekje. We hebben namelijk eind vorig jaar een nieuwe bank aangeschaft en toen Laura op bezoek kwam vroeg ze mij waarom ik daar gewoon niet weer ging fotograferen. Ik had er zelf helemaal niet bij stilgestaan dat ik de chaise lounge kon gebruiken om alles op te zetten en zo weer gebruik kon gaan maken van het “goede” licht in ons huis. Vanaf dat moment werd ik weer happy van mijn foto’s. Zie ook het lichtdoorlatende rolgordijn dat ik gebruik als filter.
Heel soms fotografeer ik nog bij het keukenraam, maar ook dan zorg ik dat ik op het aanrecht ga zitten – ja, fotograferen is een hele beleving – zodat ik niet tegen het licht in schiet.
3 Styling
Het leukste en waar eigenlijk ook de grootste uitdaging ligt is de styling van foto’s. Styling is niet alleen maar leuke spulletjes erbij zetten, maar heeft ook te maken met de hoek van waaruit je de foto’s neemt en de aankleding van het gerecht. Mijn advies is om vooral veel te gaan experimenteren en variëren. Op die manier kun je ontdekken wat jij mooi vindt en hoe het overkomt op foto’s. Kijk bijvoorbeeld naar de bovenste foto in dit artikel. Het enige dat je ziet is de cheesecake, geen verdere poespas. Echter, door de cheesecake in twaalf stukjes te snijden en ze net even uit elkaar te schuiven krijg je een leuk en speels effect. Naast dat de aardbeien lekker smaakten bij de cheesecake, zorgden ze ook voor een extra ‘pop of color’ in de foto.
Hierboven zorgen de blauwe bessen ook voor dat stukje kleur in de foto. Door mijn hand in het beeld te brengen creeër ik beweging en geef ik een stukje levendigheid aan de foto. Het is meer dan een stil leven. Het maakt de foto interessanter.
Een wat oudere foto, maar hiermee wil ik laten zien dat je het gerecht zelf vaak even moet aankleden om het net wat interessanter en aantrekkelijker te maken voor de foto. Verse ingrediënten werken altijd het beste, zie ook het fruit in de eerder besproken foto’s.
Foto’s van bovenaf schieten doe ik zelf niet veel, maar kan bij sommige gerechten wel werken. Experimenteer en probeer.
Tussenstap foto’s maken is ook leuk. Zorg ook dan dat duidelijk is wat er die stap gebeurt. Bij deze foto is zie je dat je met behulp van de lepel de amandelvulling over de bodem moet verspreiden.
4 Tekst en watermerken
Eigenlijk maak ik zelf nooit gebruik van een watermerk, want ik vind het niet zo heel mooi. Onderstaande foto gebruik ik even om uit te leggen wat er mogelijk is. Je kunt in Photoshop heel makkelijk tekst toevoegen aan een foto. Wanneer je de tekst vervolgens selecteert kun je deze doorzichtig maken – ‘opacity’. Mijn tekst was wit en heb ik tot 40% doorzichtig gemaakt. Bloggers kiezen hier vaak voor, omdat het dan moeilijker wordt voor anderen om jouw foto’s te gebruiken op andere websites of in publicaties.
Ik kies er voor om het niet te doen, omdat ik het echt zonde vind van mijn foto’s. Je kunt het watermerk ook op een onopvallende plek in een hoekje zetten, maar dat knippen mensen er zo af. Als je een watermerk neemt om copyright redenen, doe het dan ook goed. Aan onderstaande foto heeft men niets meer, want over het belangrijkste stukje foto staat het watermerk.
Je kunt ook teksten over foto’s heen plaatsen. Ik vind het vaak wel mooi staan, maar pas het zelf niet toe in mijn artikelen. Ik vind het wel leuk om artikelen of pagina’s in de spotlight te zetten in mijn zijbalk en dan trekt een foto met een stuk tekst erop net een beetje meer aandacht. Ik kies er voor om hetzelfde lettertype te gebruiken als in mijn logo en ook de gestreepte achtergrond komt overeen met die in mijn logo en/of banner. Tekst werkt naar mijn mening het beste op staande foto’s. De bovenkant biedt vaak ruimte zodat je de tekst niet over het onderwerp in de foto heen hoeft te plakken.
5 De juiste randvoorwaarden
Mijn laatste tip heeft te maken met de randvoorwaarden die nodig zijn voor goede foto’s. Geloof mij dat er bloggers tussen zitten die direct vanaf het begin de mooiste foto’s maakten. Waar je dan echter al snel achterkomt is dat deze bloggers al eerdere ervaringen hadden met fotografie en dus al verstand hadden van licht, compositie en de camera voordat ze begonnen met bloggen. Voor de meesten geldt dit niet. Wil jij wel direct goed aan de slag, zorg er dan alvast voor dat je een goede camera hebt.
De meeste bloggers werken met een spiegelreflex camera. Ik maak gebruik van een Canon EOS 650D en de lens die ik voornamelijk gebruik noemde ik al eerder in dit artikel. Ik bewerk mijn foto’s in Photoshop Elements en hoef vaak alleen nog het contrast, highlights en witbalans aan te passen. Een goede camera en bewerkingsprogramma zijn dus erg belangrijk om te hebben. Voor de duidelijkheid, iedereen kan leren fotograferen. Daarom hieronder nog een paar “slechte foto’s” om te laten zien dat ook ik ergens begonnen ben en eigenlijk ook nog gewoon lerende ben.
Mini Oreo cheesecakes die ik ‘s avonds fotografeerde met een lamp erboven. Deze foto stamt echt uit mijn begintijd (2010?) en dit was om eerlijk te zijn één van mijn betere foto’s destijds.
Ontzettend lekkere koeken, maar hier had ik geen close-up van moeten maken. Daarnaast zie je ontzettend veel reflectie op de taartplateau en heb ik de foto ook met onnatuurlijke filters bewerkt. Als het bij jouw blog past zijn filters leuk om mee te werken, maar ik heb gaandeweg geleerd dan het eten er vaak niet appetijtelijker van wordt.
Ik kan nog wel een hele waslijst aan slechte foto’s met jullie delen, maar eerder in dit artikel vind je ook nog foto’s waar ik alles behalve blij mee ben. Accepteren dat dit er ook gewoon bij hoort maakt het een stuk makkelijker om los te laten en door te gaan.
Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan hieronder. Ik hoop dat je het leuk vond om eens een soort van kijkje achter de schermen te krijgen over hoe ik blog.
Liefs Lian
Emma zegt
Fijne tips, kan ik zeker wat mee! Dankejewel!
Lian zegt
Leuk dat je er iets aan hebt. Jij ook bedankt!
Joyce zegt
Leuk artikel! Interessant om ook even te zien hoe het niet moet :p Ik doe mijn best met mijn foto’s, maar vind het zo moeilijk om een mooie compositie te maken
Lian zegt
Dankjewel. Vond het wel even eng om een artikel te delen dat zo anders is dan anders (voor mijn doen dan). Fijn dat het gewaardeerd wordt.
Bas zegt
Ik ben absoluut nog niet goed in fotograferen, dus dit gaat me denk ik erg helpen! Dankjewel!
Lian zegt
Lief om te horen. Gewoon blijven uitproberen en vooral ook ontdekken wat jij bij jezelf vindt passen en jouw stijl is.
Sandra zegt
Erg leuk om te lezen, vind het zelf nog vreselijk moeilijk om goede foodfotos te maken dus je tips zijn zeker welkom. Ga zeker een plaat wit karton aanschaffen
My happy kitchen zegt
Fotograferen is echt mijn allerzwakste punt. Ik vind jouw foto’s prachtig!! Bedankt voor alle tips. Ik ga iig een stuk wit karton aanschaffen.
Laura | Liefde voor bakken zegt
Echt een ontzettend fijne blogpost!! Ik weet zelf wel het één en ander van fotograferen, maar ik blijf het lastig vinden om de foto interessant te laten zijn. Maar nu kijk ik daar toch wel weer anders tegenaan! Ik ga weer eens wat dingen uitproberen