De titel zegt het eigenlijk al. Deze limoen kruimelcake is snel en makkelijk om te maken! Behalve snel gemaakt is deze kruimelcake ook snel op. Ik zette de cake neer voor een aantal hongerige tieners en ik denk dat er na vijf minuten alleen nog maar een paar kruimels over waren. Een snelle cake op meerdere vlakken dus.
En de cake ziet er ook gewoon zomers lekker uit. Bestrooi met een beetje poedersuiker voor een klein snufje luxe en serveer hem bij een lekkere kop thee of bij de volgende barbeque als het waar het toelaat. Voor de basis van het recept heb je ook niet veel nodig en waarschijnlijk het meeste al in huis. Alleen voor de vulling zul je even naar de winkel moeten rennen of zelf gaan maken.
Ik ben trouwens ook heel blij met bovenstaande taartschaal of plateau. Het bestaat uit twee losse onderdelen, waardoor ik de onderkant kan vervangen door andere schaaltjes of glazen. Ik ben er erg blij mee. Voor deze foto’s had ik de onderkant dus vervangen door een kommetje van IKEA, in dit artikel zie je de taartschaal in zijn originele vorm. Mocht je ook zo’n los plateau tegenkomen dan raad ik jou het alleen maar aan, het maakt het opbergen namelijk ook een stuk makkelijker. Maar genoeg over het plateau! Snel terug naar de lekkere en snelle limoen kruimelcake, het recept vind je hieronder.
Limoen kruimelcake
Ingrediënten
- 75 gr witte basterdsuiker
- 1 cup (140 gram) bloem
- 75 gr ongezouten roomboter, kamertemperatuur
- 1 biologisch ei
- 1/2 tl baksoda
- 1 tl citroen- of limoensap
- zelfgemaakte limoencurd (of gekochte lime curd*)
* het wordt dan wel een citroen kruimelcake in plaats van een limoen kruimelcake.
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ronde springvorm in met boter en bestuif met bloem. Bekleed de bodem met bakpapier, zodat de limoen kruimelcake makkelijk uit de vorm te halen is.
- Doe de basterdsuiker en de bloem in een kom en roer even door. Voeg de boter toe en wrijf de boter met je handen of vingers door het bloemmengsel. Er zullen langzaam meer kruimels ontstaan. Ga door tot je een fijne kruimelstructuur hebt, zie de rechterfoto hierboven.
- Doe 2/3 van het kruimelmengsel in een andere kom. Voeg het ei, de baksoda en de citroen- of limoensap toe en meng met een mixer tot een glad beslag. Het beslag zal dik en stevig zijn.
- Doe het beslag in de ingevette vorm en verdeel over de bodem, dit hoeft niet heel netjes en strak te zijn.
- Strooi ongeveer 1/3 van het overgebleven kruimelmengsel over de bodem.
- Schep nu flinke klodders curd hier bovenop zoals je in de linkerfoto kunt zien. Strooi de rest van de kruimels over de curd totdat deze bijna geheel bedekt is. Zie de rechterfoto.
- Bak jouw kruimelcake gaar en goudbruin in 15 minuten.
- Laat kort afkoelen in de vorm en verwijder dan de buitenkant van de springvorm om de cake verder te laten afkoelen.
De limoen curd loopt als een smeuïg dun laagje door jouw kruimelcake en geeft net dat zuurtje en zoetje aan deze verfrissende kruimelcake. Zeker een keer maken aankomende zomer en vergeet mij dan niet te taggen of #cakejevaneigendeeg te gebruiken als je deze limoen kruimelcake hebt gemaakt en je er een foto van deelt op social media.
Ik zie namelijk steeds vaker dat jullie mijn recepten uitproberen en dan een foto delen op bijvoorbeeld Instagram, ik vind dat een van de leukste dingen om te zien (en horen). Jullie zijn geweldig!
Liefs Lian
Bas zegt
Ziet er heerlijk uit! Heel zomers inderdaad! Limoen is heerlijk in cakes!
Lian zegt
Dankjewel Bas. Limoen is inderdaad erg lekker!
Milou zegt
Kinkt inderdaad wel makkelijk en ziet er heeerlijk uit! Krijg er honger van! (tijd om te lunchen, haha)
Femke zegt
Ziet er heerlijk uit! Wil ‘m zeker gaan proberen, mag ik vragen hoe groot de springvorm was die je hebt gebruikt?
lian zegt
20-22 cm. Veel plezier met bakken.
nicole zegt
Oef ziet er goed uit! Ik ben morgen jarig en ga het weekend deze cake voorschotelen aan mijn gasten:):)
Mariëlle zegt
is het limoen of citroen. Zoals ik op de foto’s zie is het lemon curd (het is geel). Dat is toch echt citroen
Mariëlle zegt
Ik heb het recept nagekeken van de zelf gemaakte lime curd. Dus het is mij duidelijk dat het limoen is inderdaad
Lian zegt
Klopt 😉