Warm of koud, beenham smaakt altijd goed. Toch prefereer ik een lekker broodje met koude beenham en een beetje mayonaisse. Maar laat je niet (mis)leiden door de foto’s, deze gemarineerde beenham smaakt ook lekker warm als avondmaal naast jouw portie aardappelen en groenten. Ik zag de beenhammetjes telkens weer in de supermarkt liggen, maar was altijd in de veronderstelling dat het heel veel werk is om een beenham te bereiden. Na wat rondneuzen op het internet bleek het helemaal niet zo moeilijk als ik had gedacht. Het is zelfs een recept dat iedere beginnende thuiskok aankan.
Voor mijn Oosters gemarineerd beenhammetje gebruikte ik het recept van Season With Love als uitgangspunt, maar voegde ik nog wat extra ingrediënten toe voor meer smaak. Verder zul je zien dat de bereiding bijna overal hetzelfde is. Voor iedere 100 gram beenham reken je 10 minuten in de oven. Ik had een beenham van 450 gram, dus die ging voor drie kwartier de oven in. We genoten er ’s avonds met z’n tweeën van en de dag erna at ik een broodje beenham voor de lunch.
Oosters gemarineerde beenham
Ingrediënten
- 400 – 500 gram beenham
- 1 el honing
- 4 el ketjap
- 2 teentjes knoflook, geperst
- scheutje Mirin (Japanse rijstwijn)
- 1/2 tl gerookte paprikapoeder*
* Voor een lekker rooksmaakje, net echt!
Bereiding
- Doe de honing, ketjap, knoflook, Mirin en gerookte paprikapoeder in een middelgrote kom en meng goed door elkaar.
- Haal de beenham uit de verpakking en doe in de marina. Draai de beenham rond in de marina, totdat deze volledig bedekt is.
- Dek de kom af met aluminiumfolie en laat een paar uur marineren in de koelkast; 2-4 uur is voldoende.
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Haal de beenham uit de koelkast en plaats over in een ovenschaal. Giet de overtollige marinade over de beenham.
- Bak de beenham in 40-50 minuten gaar in de oven. De baktijd hangt af van het gewicht. Reken voor iedere 100 gr 10 minuten.
- Schep halverwege de baktijd de marina met een lepel nogmaals over de beenham voor een mooi geglaceerd laagje.
- Haal de beenham uit de oven, dek af met wat aluminiumfolie en laat ruim 5 minuten rusten.
- Snijd het beenhammatje vervolgens met een scherp vleesmes in dunne plakken.
- Voor een koude beenham laat je de beenham in zijn volledigheid afkoelen en snijd je als deze afgekoeld is de beenham pas in dunne plakken.
- Bewaar afgekoelde beenham in een afgesloten bakje in de koelkast.
Ik heb echt genoten van dit beenhammetje en ga het zeker vaker maken. Ontzettend makkelijk, want de koelkast en de oven doen al het werk. Heb jij al eens zelf beenham klaargemaakt?
Liefs Lian
Emma zegt
Mijn vader kijkt over mijn schouder mee en knikt dat we dit snel gaan eten haha
Lian zegt
Haha, goede keuze hoor!
EminasLifestyle zegt
Wat ziet dat er heerlijk uit! Ga ik zeker binnenkort maken.