Het is vandaag tweede Paasdag en ik hoop dat iedereen een gezellige eerste Paasdag heeft gehad met familie en vrienden. Om vandaag toch nog een beetje in het voorjaarsthema te blijven ben ik van de week aan de slag gegaan met het recept van Rachel Khoo voor oeufs en cocotte – ik noem het voor het gemak eieren uit de oven. Een hele tijd geleden – ik gok anderhalf tot twee jaar terug – zag ik dit recept voorbij komen in haar programma The Little Paris Kitchen. Ik was verkocht door de eenvoud van haar recepten en natuurlijk dat schattige kleine keukentje waar ze al haar recepten deed bereiden. Ik wist toen dat ik het ook ooit wilde gaan maken, ik was zo benieuwd hoe het zou smaken.
Nu ik weet hoe het smaakt kan ik niet geloven dat ik zo lang heb gewacht om dit te maken. Oeufs en cocotte is letterlijk ontzettend eenvoudig en toch heeft het een mooie uitstraling doordat je het in een ramekin serveert. Ik heb trouwens de ramekins van de Gü toetjes hiervoor gebruikt – past perfect.
Ik kan jullie alleen maar aanraden om oeufs en cocotte direct te gaan maken. Veel heb je niet nodig en je brengt het letterlijk op smaak met kruiden. Geen poespas dus, gewoon een lekker ei met een beetje extra!
Het leuke aan oeufs en cocotte is dat je het helemaal naar eigen smaak kunt maken. Houd je van spekjes of bacon? Voeg het toe. Meer fan van vis? Voeg dan gerookte zalm toe of volg het originele recept van Rachel Khoo voor de luxere variant. Met andere woorden: een eventuele vulling is helemaal door jezelf te bepalen. Als tip geef ik mee om simpel te beginnen, zodat je jezelf kunt laten verrassen door de smaak en eenvoud van dit recept.
Je kunt oeufs en cocotte maken voor het ontbijt of juist als verrassing serveren bij een brunch of high tea.
Oeufs en cocotte (4 personen)
Ingrediënten:
- 250 gr crème fraîche
- zout en peper
- nootmuskaat
- verse peterselie
- 4 biologische eieren
- geraspte kaas
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 170 °C hetelucht of 180 °C voor een standaard oven. Neem 4 ramekins of kleine ovenschaaltjes.
- Doe de crème fraîche in een kommetje en doe er naar smaak peper en zout bij. Voeg ook een snufje nootmuskaat toe en roer goed door.
- Doe in iedere ramekin een ruime eetlepel van de crème fraîche en doe hier een klein beetje fijngehakte peterselie bij. Breek vervolgens een ei over de crème fraîche en doe dit bij alle vier.
- Voeg vervolgens weer een ruime eetlepel crème fraîche toe en breng het geheel nogmaals op smaak met wat zout, peper en een snufje nootmuskaat. Strooi er vervolgens wat geraspte kaas overheen en zet in de oven.
- Bak je oeufs en cocotte gaar in ongeveer 10 minuten. Voor een zachte eidooier moet je denken tussen de 5 en 10 minuten en voor een harde eidooier tussen de 10 en 15 minuten; afhankelijk van jouw oven.
- Eenmaal uit de oven serveer je ze met wat toast en een beetje verse peterselie om het geheel af te maken.
Heb jij al eens oeufs en cocotte gehad en voor welke vulling heb jij toen gekozen? Heb je dit nog nooit gemaakt, dan kan ik het alleen maar aanraden zo snel mogelijk eens te proberen.
FOOD by Dila zegt
Jaaa, heerlijk! Heel simpel, maar erg lekker (en gezond).
Lian zegt
Gezond weet ik niet, maar wel lekker