Nog op zoek naar een goed dessert voor Pasen? Zoek dan niet verder, want ik heb voor jullie de oplossing. Deze zomervruchten pavlova is een feest op zichzelf en zal zeker mooi staan op de paastafel. Samen met Laura van Laura’s Bakery maakte en at ik deze pavlova toen de zon nog ver te zoeken was, maar vandaag delen we dan eindelijk het recept van deze zomervruchten pavlova met jullie. Deze pavlova bevat een niet makkelijk te verkrijgen ingrediënt, maar ik weet zeker dat hij ook geweldig zal smaken zonder. Wij hebben namelijk gebakken met gevriesdroogd fruit.
Een pavlova bevat een basis of bodem van schuim met daar bovenop een laag room en heerlijke verse ingrediënten zoals fruit. Je kunt zien dat het schuim door het gevriesdroogde fruit een beetje grauw is, tegen het paarse aan. Dit komt voornamelijk door de blauwe bessen. Tegelijkertijd zorgt dat wel weer voor een contrast met het room, zodat je goed het verschil ziet tussen de twee. Wij hebben gekozen om de pavlova als een ovaal bakje te vormen, zodat we deze lekker konden vullen. Maar je kunt er ook voor kiezen om twee lagen schuim te maken met een vulling of alleen maar een platte bodem met daarop jouw vulling (zoals een pizza of taartbodem). Wij hadden de vorm van de schaal afgetekend op bakpapier voor het beste resultaat.
De pavlova maak je af met een mooie laag poedersuiker en zeg nou eerlijk dit staat toch ontzettend feestelijk?
zomervruchten pavlova
Ingrediënten:
- 3 biologische eiwitten
- 150 gr fijne kristalsuiker
- 1 tl azijn
- 1/5 el maïzena
- 10 gr gevriesdroogde frambozen
- 10 gr gevriesdroogde blauwe bessen
- 10 gr gevriesdroogde aardbeien
Voor de vulling:
- 150 gr slagroom
- 1 el poedersuiker / vanillesuiker
- 150 gr mascarpone
- verse aardbeien
- verse frambozen
- verse blauwe bessen
- poedersuiker om te bestuiven
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 100 °C en teken de vorm van je pavlova eventueel af op een stuk bakpapier met potlood en draai het bakpapier dan om. Onze pavlova was ovaal met een diameter van ongeveer 20 cm.
- Doe de eiwitten in een schone en vetvrije kom en mix tot er zachte pieken gaan onstaan. Voeg nu al mixende langzaam het suiker toe en blijf mixen totdat je stijve pieken hebt en het kristalsuiker is opgelost. Dit kun je voelen door een beetje schuim tussen je vingers te wrijven.
- Mix het azijn met de 1/5 eetlepel maïzena en Roer dit mengsel voorzichtig door het schuim.
- Vouw als laatste het gevriesdroogde fruit erdoor en schep het schuim op een met bakpapier bekleede bakplaat in jouw gewenste vorm.
- Bak de pavlova af in 1,5 tot 2 uur op 90 °C – dit is afhankelijk van jouw oven en de grootte van de pavlova. De pavlova moet niet meer plakken en makkelijk loslaten van het bakpapier. Zet de oven uit en laat afkoelen in de oven.
- Bereid vlak voor serveren de vulling. Klop de slagroom met de suiker lobbig en voeg er de mascarpone aan toe. Mix door elkaar totdat je een glad geheel hebt.
- Vul de pavlova met het room en het verse fruit en bestuif met een beetje poedersuiker.
De zomervruchten pavlova is het lekkerste om direct na bereiding op te eten. Maar als er een klein stukje overblijft kun je deze het beste in een afgesloten bakje doen en in de koelkast zetten. Bij mij bleef het schuim verrassend genoeg krokant en genoot ik er een dag later opnieuw van.
Checken jullie weer de blog van Laura als jullie op zoek zijn naar een uitgebreider stappenplan met foto’s. Vergeet ons niet te taggen als je deze pavlova maakt en deelt op social media. Je kunt ook de hashtags #cakejevaneigendeeg, #bakkenmetlaura of #bakkenmetlian gebruiken.
Liefs Lian
Joke Kieft-Reijken zegt
Kom eigenlijk naar de pasteibakje kijken maar ik wil nog even ook hier mijn complimenten neerzetten voor de prachtige pavlova die jullie gemaakt hebben. Hij ziet er zo mooi uit met dat fruit. Jummie!!!
groetjes, Joke
Lian zegt
Haha, dankjewel Joke! We waren zelf ook best wel een beetje trots.