Zelfgemaakte amandelspijs: eenvoudig en snel

13

O, kom er eens kijken wat ik zelfgemaakt heb.

Het heerlijke avondje komt er aan en ik laat mij hiervoor graag inspireren door verschillende Nederlandse bakboeken met (oud-)Hollandse recepten. Amandelspijs koop je eenvoudig kant-en-klaar in de supermarkt, maar met bijna hetzelfde gemak maak je ‘m helemaal zelf. Ik gooide Het Nederlands Bakboek vol typisch Nederlandse recepten open en vond daar het recept voor amandelspijs.

Overal op het internet vind je trouwens exact hetzelfde recept, omdat het gaat om een basisrecept bestaande uit gelijke delen suiker en gemalen amandelen. Voor jullie heb ik een stap voor stap beschrijving gemaakt, zodat je kunt zien hoe eenvoudig zelfgemaakte amandelspijs is.

Amandelspijs (400 gram)

Ingrediënten:

  • 200 gr fijne kristalsuiker
  • 200 gr amandelmeel
  • 1 biologisch ei, losgeklopt
  • beetje citroensap, optioneel

Bereiding:

1. Doe de suiker en amandelmeel in een ruime kom en roer goed doorelkaar. Klop het ei ook helemaal los.

2. Maak een kuiltje in het meelmengsel en voeg de helft tot 3/4 van het ei toe. Roer nu met een houten lepel of spatel het ei voorzichtig door het meelmengsel totdat alle kruimels vochtig zijn – dit kan eventueel ook met een mixer op lage stand.

3. Terwijl je roert ontstaat er een kruimelmengsel dat langzaam aan elkaar blijft kleven. Is het nog te droog? Voeg dan nog een beetje ei toe, niet teveel of alles in een keer.

4. Kneed het kruimelmengsel heel kort tot een deegbal – amandelspijsbal – en leg het uit op een ruim stuk vershoudfolie. Maak er een rechthoekig blok van, net zoals die van de supermarkt en wikkel het in een paar laagjes folie.

5. Helemaal gewikkeld in folie? Dan mag de zelfgemaakte amandelspijs minstens 1 dag in de koelkast liggen om lekker op smaak te komen. Jouw spijs kun je een ruime week in de koelkast bewaren.

Gebruik het om er een banketletter, gevulde appel uit de oven, gevulde speculaas of nog vele andere lekkernijen mee te maken. Zorg wel dat de zelfgemaakte amandelspijs verhit wordt en dus niet rauw gegeten wordt. Er zit immers een rauw ei in.

Veel plezier met het maken van jouw zelfgemaakte amandelspijs. Binnenkort volg ik deze zo doe je dat op met een interessante variant op de welbekende gevulde speculaas.

Liefs Lian

 

13 reacties

    • Lian zegt:

      Dankjewel, het is in principe een heel standaard recept dat in ieder kookboek staat en overal op het internet te vinden is ;-) Maar ik ben blij dat ik jou heb kunnen inspireren.

    • Lian zegt:

      Een heel ei is vaak net iets te veel vocht, dus wellicht dat dat de reden kan zijn. Ik lees vervolgens in Het Grote Sinterklaas kookboek dat je nog 2 eidooiers moet toevoegen aan amandelspijs om deze smeuïger te maken voor gevulde speculaas. Ik ga sowieso nog even op onderzoek uit of dat nodig is.

        • Lian zegt:

          Het ei zorgt natuurlijk voor vocht en smeuïgheid, maar tegelijkertijd voor binding tijdens het bakken. Ik ga zometeen de spijs verwerken en dat komt natuurlijk op de blog, dus houdt het vooral in de gaten!

    • Lian zegt:

      Deze van Smaakt heb ik wel gewoon bij de Albert Heijn gekocht bij de “gezonde spullen” waar je ook de dieetrepen, suikervrije producten en zo vind heeft iedere AH er volgens mij een gezond schap bijgekregen. Daar vind je het amandelmeel. Je kunt amandelmeel ook bij een natuurwinkel kopen.

    • Lian zegt:

      Het recept zoals beschreven is gewoon goed. Wanneer je amandelspijs gaat verwerken zal het recept voor datgene (bijvoorbeeld gevulde speculaas) zeggen dat je extra ei moet toevoegen aan de amandelspijs. Dit is dus een basisrecept en kun je daarna verwerken in andere recepten. Check anders even mijn gevulde speculaas recept voor meer info. Succes met bakken en laat het smaken.

Laat hier jouw reactie achter