Zelf vanille extract maken en meer

IMG_2723

De meeste mensen kopen een kant-en-klaar vanilleproduct om hun baksels een vanillesmaak te geven. Ik zelf doe dat ook en daar is helemaal niets mis mee. Echter, wanneer je veel en vaak bakt, je bepaalde intoleranties hebt en/of je een aangepaste eetstijl hebt dan kan het soms wel een uitkomst zijn om zelf je vanille extract te maken. Het is absoluut niet moeilijk, maar kost wel enige voorbereiding(stijd). Vandaag vertel ik je niet alleen hoe je zelf vanille extract kunt maken, maar ook wat je met gebruikte vanillebonen kunt doen en ik deel een tip waarmee je zonder veel gedoe alle zaadjes uit je vanilleboon krijgt. Want uiteindelijk is het gebruiken van vanille vers uit de boon het allerlekkerste en persoonlijk ook mijn favoriet. Ben je al benieuwd?

IMG_2729
Zelf vanille extract maken

Zelf vanille extract maken is niet moeilijk, maar het is wel fijn om te weten welke verhoudingen je het beste kunt aanhouden en hoe lang het geheel ongeveer moet trekken. Want vanille extract is niet in een dag gemaakt, het heeft tijd nodig op een donkere en koele plek (de voorraadkast of gesloten keukenkastje van het fornuis weg) van alcohol met vanillebonen naar vanille extract te gaan.

De verhoudingen die je aan kunt houden is ongeveer 3 vanillebonen per 100 ml alcohol. In mijn geval koos ik voor vodka, omdat deze het meest neutraal van smaak en kleur is. Ik gebruikte 6 bonen voor iets meer dan 200 ml. Je gaat als volgt te werk:

  1. Snijd de vanillebonen in de lengte open.
  2. Doe de vanillebonen in je flesje of weckpot en vul met vodka. Schud een aantal keer met de fles, totdat je de zaadjes ziet loskomen.
  3. Plaats de fles of pot op een donkere en koele plek.
  4. Laat minstens 2-3 maanden trekken om op smaak te komen; schud de fles om de zoveel tijd.

Wanneer je fles na gebruik leeg is, kun je de vanillebonen laten drogen. Dit kan in de oven, fijngehakt in een pan, of je stopt ze in een pot zonder verder vocht erbij. Dit laatste betekent dat je weer enkele weken moet wachten. Wanneer de vanillebonen gedroogd zijn kun je ze fijnmalen tot vanillepoeder. Dat kun je weer gebruiken om je baksels een vanillesmaak te geven.

IMG_2715
Zelf vanillesuiker maken

Je kunt de vanillepoeder ook vermengen met vanillesuiker om je eigen pure vanillesuiker te maken. Persoonlijk droog ik mijn vanillebonen door ze in een pot met suiker te steken. Nadat de bonen gedroogd zijn haal je ze eruit, eventueel samen met de suiker, en maal je het geheel fijn. Haal eventueel door een fijne zeef en doe terug in de pot. Nu heb je pure vanillesuiker en dus niets van dat nepspul dat in een laboratorium gemaakt wordt zoals ik jullie in dit artikel uitlegde.

Vanillebonen gebruikt voor vanille extract heb ik nog niet gedroogd. Maar dit zou ik persoonlijk doen middels een oven of pan, aangezien je anders een zeer vochtige vanilleboon in de pot met suiker zou steken. Vocht en suiker gaan minder goed samen.

De gouden tip

De gouden tip komt niet van mijzelf, maar kwam ik eigenlijk per toeval tegen. Ik vind het een geweldig idee en ik denk dat ik direct een paar vanillebonen klaarzet. Het idee is dat het altijd een gepriegel is om de zaadjes uit de vanilleboon te krijgen. Blijkbaar kan het makkelijker. Bekijk onderstaand filmpje voor de magische truc.

Voor wie de video niet werkt, of een vertaling nodig heeft:

  1. Je neemt een aantal vanillebonen.
  2. Snijd met een scherp mesje de kontjes, daar waar ze hebben vastgezeten aan de boom, eraf.
  3. Zet de vanillebonen met de openkant in een weckpot die tot ongeveer 5 cm gevuld is met alcohol (rum of vodka).
  4. Doe de deksel erop en zet voor 2,5 week weg.
  5. Iedere keer dat je een vanillebonen nodig hebt neem je een stokje eruit en duw je deze vanuit de bovenkant leeg boven je beslag.
  6. De zaadjes lopen er als een soort van vanillepasta uit.

De overgebleven stokjes droog je weer uit om vanillepoeder of vanillesuiker mee te maken. De cirkel is dan weer rond.

Hopelijk heb je iets aan bovenstaande informatie en weet je weer net iets meer over vanillebonen en hoe je ze optimaal kunt gebruiken. Het kopen van vanillebonen is een investering, dus weggooien is zonde van het geld.

Liefs Lian

Lekker wat je ziet? Schrijf je in!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>