Alweer jaren geleden bakte mijn zus voor kerst een witte chocolade cheesecake als dessert en diezelfde cheesecake was de basis voor mijn witte chocolade cheesecake met Bastogne bodem die ik ongeveer een jaar later op mijn blog – toen ik nog bij blogger zat – plaatste. Het recept heeft altijd hoog gestaan bij de meest bekeken recepten, maar heb ik niet mee oververhuisd vanwege de ‘slechte’ foto’s. Vandaag, woensdag 16 april, presenteer ik jullie het recept van de oude, vertrouwde – maar stiekem vernieuwde – witte chocolade cheesecake met Bastogne bodem.
Het recept heb ik iets aangepast zodat de hoeveelheden makkelijker te overzien zijn en je niet met een eetlepel roomkaas of crème fraîche blijft zitten. Voor de verandering heb ik de cheesecake een klein zuurtje gegeven, maar ik zal het originele recept hieronder delen met een tip voor variatie. Geloof mij de variatie is een echte aanrader! Wanneer ik bak met roomkaas of deze gebruik voor het maken van frosting gebruik ik altijd de roomkaas van Monchou. Puur omdat ik daar altijd het beste resultaat mee krijg. Ik gebruik dus geen Philadephia roomkaas, die smeer ik alleen op mijn boterham of zelfgemaakte bagels.
Maar nu genoeg hierover. Wat jullie willen is een goed recept en dat is het recept hieronder zeker. Het originele recept voor het cheesecake gedeelte komt van de BBC en is van een tv-kok genaamd Ben O’Donoghue; zo staat het in ieder geval in mijn aantekeningen.
Witte chocolade cheesecake met Bastogne bodem
Ingrediënten
- 200 gr Bastogne koeken
- 100 gr ongezouten roomboter, gesmolten
- 450 gr zachte roomkaas
- 4 biologische eieren
- merg van 1 vanilleboon
- 250 gram witte chocolade
- 250 gr crème fraîche
Bereiding
- Bekleed een ronde springvorm met bakpapier en vet de zijkanten goed in. Tip: bekleed ook de zijkanten met bakpapier. Doe de Bastogne koeken in een keukenmachine en pulseer tot je fijne kruimels hebt. Doe in een kom.
- Voeg de gesmolten boter toe aan de koekkruimels en roer door totdat alle kruimels de boter hebben opgenomen. Bekleed met dit kruimelmengsel de bodem van je springvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Zorg voor een gelijkmatige verdeling en zet weg in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 150 graden Celcius voor een standaard oven en 140 graden Celcius voor een hetelucht oven. Laat de witte chocolade ondertussen au bain marie smelten.
- Terwijl de witte chocolade staat te smelten doe je de roomkaas in een grote kom en mix je deze glad en romig. Voeg het merg van de vanilleboon toe en voeg vervolgens één voor één alle eieren toe terwijl je tussendoor steeds mixt. Schraap ook af en toe de zijkanten schoon.
- De witte chocolade is inmiddels gesmolten en mag van het vuur worden gehaald. Voeg de crème fraîche toe en roer tot een glad mengsel. Voeg toe aan het beslag en mix nog een keer door tot een glad mengsel.
- Haal de springvorm uit de koelkast en giet het beslag erin. Sla een paar keer met de springvorm op het keukenblad om eventuele luchtbellen eruit te slaan.
- Bak de cheesecake in 50 – 55 minuten gaar. De buitenkant moet stevig aanvoelen, de binnenkant daarentegen mag nog helemaal wiebelig zijn.
- Laat je cheesecake volledig afkoelen. Verwijder de springvorm en laat je cheesecake het liefst één nachtje – minimaal 2 uur – verder afkoelen en stevig worden in de koelkast alvorens je deze gaat aansnijden.
- Snijd je cheesecake aan en geniet ervan!
Variatietip
- Vervang de vanilleboon door het sap en de rasp van één limoen. Nadat de cheesecake is afgekoeld maak je met 125 gr zure room, 6 el poedersuiker en de sap van een kleine limoen een sausje. Giet dit over een afgekoelde cheesecake en serveer!
Het recept voor deze witte chocolade cheesecake met Bastogne bodem is niet heel moeilijk en je zet er een overheerlijke cheesecake mee op tafel. Kende jij mijn witte chocolade cheesecake nog van ‘vroeger’?
Liefs Lian
Petra zegt
de combinatie is volgens mij gewoon echt heerlijk…jammie!
Tessa zegt
Omg dat ziet er echt heilig uit <3
Lian zegt
Haha, dankjewel! Wat een compliment 😀
Kimberley zegt
Wow… En nu zit ik hier te kwijlen op mijn laptop!
Lian zegt
Haha, geweldig!
Allicia-Maria zegt
Mmm, ziet er ontzettend lekker uit. Ik ga je volgen, wat een leuk en origineel blog heb je zeg! xx
Lian zegt
Leuk dankjewel! Jouw blog ziet er ook erg mooi uit.
Danielle zegt
Oh my… Wat lijkt mij dit een goddelijke taart! Ik ga hem zeker binnenkort eens maken..
Marjolijn zegt
Hoi Lian,
Deze taart ziet er echt heerlijk uit. Ik vier morgen mijn verjaardag nog een keer en ik zit te twijfelen of ik deze zal maken. Ik heb alleen 1 vraagje: kan die vanilleboon ook vervangen worden door iets soortgelijks? Vanille-aroma o.i.d.? Ik hoor het graag!
Groetjes,
Marjolijn
Lian zegt
Hoi Marjolijn. Allereerst gefeliciteerd met jouw verjaardag!
Je kunt de vanilleboon prima vervangen door een tl vanille aroma. Het zal qua smaak geen grote invloed hebben, de cheesecake blijft lekker.
Liefs Lian
Marjolijn zegt
Ah top! Dank je voor je snelle reactie! Ik ga straks de ingrediënten halen en ik laat wel horen hoe het resultaat was. Ben erg benieuwd!
Marjolijn zegt
Ooh ik mis alleen nog 1 ding! Wat voor grootte bakvorm heb je gebruikt?
Lian zegt
Haha, geen idee. Ik heb de meetlat erbij gepakt en mijn springvorm is 23 cm. Volgens mij is alles tussen de 20 en 25 cm standaard. Je cheesecake zal iets hoger of lager worden.
Marjolijn zegt
Hoi Lian,
Je taart is gemaakt hoor! Ik heb een 24 cm springvorm gebruikt en na het bakken kwam de taart precies tot de rand! Ik had geen kleinere vorm moeten gebruiken dus. Wel kwam er tijdens het bakken van alles uit de springvorm lopen (wat van het ei denk ik) dus er een bakpapiertje onder leggen tijdens het bakken lijkt me wel een aanrader.
De taart zelf is mooi licht gebleven en aan de randjes een beetje goudbruin. Het midden was inderdaad nog redelijk vloeibaar, maar na een nacht koelen is dat mooi stevig geworden.
We hebben hem vanochtend alvast even getest en hij is echt heerlijk! Wel super machtig, maar het voordeel daarvan is dus dat je er met kleinere stukjes langer van kan genieten, hihi!
Mijn advies voor iedereen die nog twijfelt of ze hem willen bakken is in ieder geval: DOEN!
Dank je wel voor je heerlijke recept en dat je nog maar veel mag bakken/koken etc.!
Groetjes Marjolijn
Lian zegt
Goedzo! Ja de cheesecake komt wel omhoog, maar aangezien die weer zakt valt het wel mee. Volgens mij heeft de boter van de koekbodem dan gelekt 😉 aangezien die weer helemaal vloeibaar wordt in de oven. Ik klem meestal een bakpapier in mijn springvorm, maar voor de zekerheid iets onder de springvorm leggen (ook bij andere vloeibare baksels) is altijd een goed idee!
Ik ben blij dat je hem geprobeerd hebt, de cheesecake is echt de moeite waard en bij vele al een favoriet.
marije zegt
Voeg je de witte chocolade na de creme fraiche toe. Ik ga hem morgen maken voor zondag
Lian zegt
De creme fraiche voeg je aan de gesmolten witte chocolade toe en roer je tot een glad mengsel. Dit voeg je dan weer toe aan het cheesecake beslag.
Veel plezier met bakken en laat het smaken!
Dianne zegt
ziet er goed uit! ik heb vandaag gemaakt, morgen lekker van genieten.
maar heb je nog gesmolten chocola erover heen gedaan? op foto ziet er zo goed uit! of andere soort topping? ik dacht zelf misschien aan chocolade krullen?
Lian zegt
Ik heb er een limoen icing overheen gedaan voor wat extra frisheid. Chocolade krullen zullen ook heel lekker zijn.
Carin zegt
Ziet er heerlijk uit! Zou je i.p.v. een springvorm ook een muffinblik kunnen gebruiken?
Lian zegt
Daar zat ik laatst toevallig over na te denken om eens te proberen. Ik weet niet hoe je met hoeveelheden qua beslag uit komt, maar dan bedoel ik eerder teveel dan te weinig. Daarnaast zou ik papieren vormpjes gebruiken omdat je anders wellicht de mini cheesecakes er niet uit krijgt. Succes en laat wat horen als je het hebt geprobeerd!
Carin zegt
Bedankt voor de tip! Ik ga het proberen. Ik laat je weten of het een succes was
sandra zegt
Vandaag gemaakt! Ben zoooo benieuwd hoe hij morgen smaakt!
Lian zegt
Ik ook! Wordt het een kerstdessert? Laat het smaken
Chermaine zegt
Super lekkere cheesecake! Gemaakt voor tweede kerstdag en iedereen genoot ervan !Dankjewel!
Lian zegt
Graag gedaan! Ik ben blij om te horen dat het geslaagd was.
ohladybake zegt
hoi lian,
dit weekend deze taart gebakken en ik moet zeggen: overheerlijk!
ik heb de versie met limoen gemaakt.
ik ga hier zeker een blogje over schrijven en jouw blog vermelden!
een super taart die je voor veel gelegenheden kan bakken.
liefs
ohladybake
Lian zegt
Goed om te horen dat het jou gesmaakt heeft! Dankjewel voor het delen!
bouchra zegt
ooooh god! dit ga ik zeker maken.
Rianne zegt
lijkt me leuk om dit idee als kleine 1 persoonsgebakjes in cupcakevormpjes te maken, heeft iemand een idee hoelang de baktijd dan zou zijn en op hoeveel graden?
Lian zegt
Hoi Rianne! De temperatuur blijft gelijk, maar de baktijd wordt minder. Je kunt 20-25 minuutjes aanhouden. Succes met bakken en laat even weten of het gelukt is! Liefs Lian
Ilse zegt
Ziet er heerlijk uit! Ik was nooit zo van de cheesecake, maar als ik recepten als deze zie krijg ik er toch spontaan zin in. Ik ga het zeker eens proberen
Lian zegt
Haha, nou ik hoop dat ik jou kan overtuigen dat cheesecake heel erg lekker kan zijn. Ik hoor graag wat je er van vindt als je deze geprobeerd hebt.
Inge zegt
ik heb hem al een paar keer gemaakt en zocht hem nu op om nog een keer te maken als toetje met een etentje met vriendinnen… begin bij het maken van het boodschappenlijstje al te watertanden!
Inge zegt
nou vergeet ik bijna te zeggen dat hij goddelijk smaakt!!! mijn hele familie doey bestellingen voor verjaardagen.. goh, kan je zo’n lekkere taart meenemen? dus bedankt voor dit heerlijke recept!
Lian zegt
Ah! Dankjewel voor je lieve berichtjes. Ik ben heel erg blij dat deze cheesecake zo veel mensen gelukkig maakt. Ik zou eigenlijk een keer bij iedereen die deze cheesecake geregeld maakt op bezoek moeten komen om een hapje te proeven 😉
Inge zegt
je bent welkom! maar of dat een goed plan is voor ‘de lijn’… ;-p ik maak hem alleen als ik weet dat ik hem moet delen.. anders gaat ie ook gewoon oppp
Lian zegt
Klopt, dat is een overweging die ik dan moet maken. Hahaha
Jantina zegt
Deze cheesecake gemaakt voor een High Tea, in kleine puntjes gesneden en ze vlogen echt weg…. Was duidelijk het lekkerste hapje van wat iedereen had meegenomen. Ik heb trouwens nog citroensap door het beslag gemikt en na een nachtje koelkast een sausje gemaakt van gesmolten witte chocolade met crème fraîche erdoor. Dit over de taart gegoten en daarna afgemaakt met rode vruchtjes, verse framboosjes en besjes. HEERLIJK!!!!
Lian zegt
Dat klinkt ontzettend lekker zeg! Ik had de laatste keer dus rasp van een limoen toegevoegd. Geeft net dat frisje. Ik kan mij goed voorstellen dat ze snel weg waren. Leuk dat je dit deelt!
Karina zegt
Uitgeprobeerd en helemaal goedgekeurd! Ik heb alleen de ingrediënten verminderd (allemaal 3/4 genomen), zodat het beter in mijn 22cm vorm paste en dat bleek precies goed uit te komen. Dit recept ga ik zeker nog eens maken 😀
Ilse zegt
Ik ben echt verslaafd aan dit recept!
leuk om te maken! Helaas altijd alweer heel snel op haha!
Lian zegt
Haha, nice! Leuk om te horen. Dankjewel voor je berichtje
Razia zegt
In welke size springvorm kan ik de cheesecake bakken?
Laura Kieft zegt
Je kunt een 24cm vorm gebruiken voor dit recept.
Sara zegt
Ik heb hem gemaakt voor mijn verjaardagsfeest. Het was een groot succes en van iedereen kreeg ik complimenten. Ik had wel een enorme scheur in mijn cheesecake, maar die heb ik verstopt onder verse frambozen. Dat heeft niemand gezien, dus 😉
Lian zegt
Nee dat is inderdaad de beste optie. Waarom denk je dat vele een bedekkende topping op een cheesecake hebben 😉 Is mij ook vaak genoeg gebeurd.
Charlotte van Eck zegt
Gisteren deze cheescake gemaakt, volgens het gewone recept.,…. Vandaag tijdens ons verjaardagsfeest feestje gaan we hem serveren….
Twijfel alleen of ik er nog wat boven op maak…. Tips??
Of kan gewoon dat limoensausje er over, als je de vanille hebt gebruikt???
Debby zegt
Hallo kan ik ook kwark gebruiken ipv kaas, alvast bedankt. Debby
Saskia zegt
Hij ziet er heerlijk uit!! Ik wil zo de versie met limoen gaan maken. Ik kan alleen uit je opmerking onderaan niet helemaal opmaken of het nu de bedoeling is om zowel het sap als de rasp van een limoen door het beslag te doen. Wordt dat niet te nat? Of bedoel je de rasp erdoor en het sap gebruiken voor het ‘sausje’ voor erover?
Lian zegt
Sap én rasp voor een intense smaak. Een limoen is klein van stuk dus het is niet veel sap en zal het beslag niet te veel beïnvloeden.
Sanneke zegt
Het ziet er heerlijk uit!
Hoelang blijft de taart ongeveer goed? Ik vier namelijk zaterdag mijn verjaardag, zou ik hem vandaag al kunnen maken?:)
Lian zegt
Mijn tip om de taart sowieso een dag eerder te maken. Een nachtje in de koelkast is namelijk wel gewenst. De taart blijft afgesloten in de koelkast 3-5 dagen lekker.
Belinda zegt
Voor het eerst in mijn leven een cheesecake gemaakt, en daarbij dit recept gebruikt. Het was echt heerlijk, had ook wat stukjes voor mijn collega’s meegenomen; en ook zij vonden het erg lekker!
Ga ik zeker vaker maken! En de variant met de limoensaus; yummy!
Lian zegt
Dankje!
Tosca zegt
Ik heb deze taart al een paar keer gemaakt tot grote tevredenheid van mijn gasten. Wat een heerlijke taart! Ik gebruik zelf iets meer chocola, maar ik ben dan ook echt een zoetekauw.
Ik heb vandaag een Sinterklaas variant bedacht: 200 gr. kruidnoten ipv bastogne koeken en 1,5 theelepel speculaaskruiden ipv het vanillestokje. Ik heb er iets minder witte chocola in gedaan (150 gram). En dan op de bovenkant losse kruidnoten ter garnering.
Hoe hij is geworden weet ik nog niet, want hij staat nu in de oven ;-).
Lian zegt
Dat klinkt heel erg goed! Die ga ik onthouden voor volgend jaar 😉
Tosca zegt
Beetje late reactie, haha, maar hij was errug lekker! Er kunnen de volgende keer nog wel wat meer speculaaskruiden in (zo’n 3 theelepels). Minder witte chocolade is eigenlijk niet nodig, 250 gram is wel prima.
Op de bovenkant heb ik wat kaneel verstoven met een zeefje, dat ziet er wel leuk uit in combinatie met de pepernoten bovenop. Let wel op dat je de pepernoten er pas op doet vlak voor het serveren, anders worden ze zacht.
Lise zegt
Ik ga deze taart vanmiddag voor het eerst maken! Samen met mango sorbetijs en chocoladebonbons het grand dessert van ons kerstdiner. Heb er nu al trek in.
Lian zegt
Oeh, dat klinkt lekker. Ik hoop dat het allemaal gesmaakt heeft!
Michiel zegt
Vandaag jouw cheesecake gemaakt. De tweede alweer van vandaag, alleen deze op 150 graden gebakken en ik moet zeggen hij ziet er beter uit dan de cheesecake die ik 90 min op 125graden heb gebakken.
Dit keer geen scheuren, alleen wel een goudbruine kleur op de bovenkant.
Morgen dus een sausje maken en dan chocolade raspen omdat er nog overheen te strooien.
Ik zie vaak in recepten staan dat ze de cheesecakes op 180 graden bakken, maar is dit niet wat aan de hoge kant?
Mocht je nog een andere lekkere variatie hebben, laat het mij weten. Ga ik meteen aan de slag.
Gr Michiel