Soms wil je iets gaan bakken en dan blijkt dat je een bepaald ingrediënt niet in huis hebt. Ook kan het voorkomen dat je een bepaald ingrediënt voor een recept nodig hebt, maar verder nooit zal gebruiken; een kleine verspilling wanneer je een dergelijk product niet in kleine hoeveelheden kunt kopen. Maar het komt ook wel eens voor dat sommige producten gewoon niet makkelijk te verkrijgen zijn in Nederland.
Al deze zaken zijn mij wel eens overkomen en destijds heb ik toen oplossingen moeten zoeken. Vaak gaat het om het vinden van de juiste vervangers en om het jullie makkelijk te maken zet ik hier de door mij meest gebruikte op een rijtje.
Clotted Cream
Clotted cream valt onder de noemer ‘moeilijk in Nederland te verkrijgen’ en is ook direct het eerste product waar ik jaren geleden een vervanger voor heb moeten vinden. Rond kerst zag ik dat een supermarkt (weet niet meer welke) dit product tijdelijk in de schappen had liggen, maar verder is het niet iets dat je standaard in de supermarkt kunt krijgen. Clotted cream vervang ik als volgt:
Ingrediënten:
- 250 ml slagroom
- 125 gr mascarpone
- 1-2 el poedersuiker
Methode:
Klop de slagroom lobbig en voeg hieraan de mascarpone en poedersuiker toe. Klop alles samen totdat je een stevige room krijgt waarvan de pieken blijven staan. Serveer direct of zet weg in de koelkast totdat je het gaat serveren.
Cakemeel
Cakemeel kun je gewoon in de supermarkt kopen, ik blijf echter in de meeste gevallen met zo’n pak zitten omdat het in de recepten die om cakemeel vragen vaak om kleine hoeveelheden cakemeel gaat. Ik gebruik daarnaast nooit cakemeel om cake te maken. Gelukkig kun je cakemeel zelf maken, zo maak je het:
Ingrediënten:
- 1 cup bloem
- 2 el maïzena
Methode:
Vul een cup helemaal afgestreken met bloem. Haal er nu met een eetlepel maatschep 2 afgestreken eetlepels bloem uit. Doe het bloem nu in een kleine kom en voeg hier 2 afgestreken eetlepels maïzena aan toe. Roer de twee ingrediënten doorelkaar. Pak er nog een kleine kom bij en zeef het “cakemeel” van de ene in de ander kom. Doe dit zo’n 4 keer, je cakemeel is klaar.
Als je de verhoudingen hetzelfde houdt kun je het recept vergroten. Natuurlijk ook heel handig als je cakemeel wel graag en vaak gebruikt en in grote mate, dit recept geeft je natuurlijk een ‘goedkoper’ alternatief.
Karnemelk
Ik houd niet van karnemelk en wanneer je het nodig hebt voor een recept gaat het niet om een halve of hele liter. Het gevolg is dat ik blijf zitten met een pak karnemelk die ik niet zal opdrinken. Het volgende recept is voor mij dan ook een uitkomst en ik denk dat dit voor vele andere zal gelden. Je maakt het als volgt:
Ingrediënten:
- 1 el azijn
- melk
Methode:
Vul een cup met 1 eetlepel azijn. Vul de cup nu verder met melk en laat 5 minuten staan. Je kunt de karnemelk nu een op een vervangen met deze karnemelkvervanger. Dit recept is in de meeste gevallen ruim voldoende aangezien 1 cup neerkomt op 240 ml.
Vanille cupcakes (12 stuks)
Er is een tijd geweest dat ik wat drukker was met studie en werk, waardoor het bakken op een lager pitje stond. Toch ontkwam ik niet aan de momenten dat ik voor mijn gevoel per se moest bakken. Het vervelende was dat het dan 10 uur ’s avonds was en ik geen eieren in huis bleek te hebben. Uit noodzaak ben ik toen op zoek gegaan naar een eierloos cupcake recept. Voor mij de perfecte vervanger van een gewoon cupcake recept, omdat de cakejes echt lekker zijn.
Tegenwoordig zorg ik dat ik altijd eieren in huis heb, maar ook dan komt het wel eens voor dat ik nog maar 1 ei in plaats van 3 in huis heb en wetend dat ik een goed recept achter de hand heb scheelt mij dit vele ongewenste tripjes naar de supermarkt. Zo maak je deze cupcakes:
Ingrediënten:
- 1/2 cup bloem
- 1 1/2 cup zelfrijzend bakmeel
- 1 cup fijne kristalsuiker
- 1 tl bak soda
- 1/2 tl zout
- 1 tl witte azijn
- 1 tl vanille extract
- 1/3 cup zonnebloem olie
- 1 cup koud/gekoeld water
Methode:
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een muffinbakplaat met papieren cupcakehouders.
- Doe alle ingrediënten in een kom en mix op de laagste stand alles doorelkaar. Mix vervolgens nog één minuut op de hoogste stand, zodat je geen klonten meer in het beslag hebt zitten.
- Vul je cupcake vormpjes voor 2/3 en bak je cupcakes voor ongeveer 20 – 25 minuten tot ze stevig zijn en enigzins meeveren wanneer je er lichtelijk op drukt en/of er een sateprikker schoon uit komt. (Let op: de cupcakes zullen minder snel bruin worden, aangezien er geen eieren inzitten)
- Decoreer je cupcakes naar wens!
Dit zijn mijn favorieten vervangers die ik vaak gebruik als thuisbakster. Hopelijk heb jij ook iets aan deze makkelijke bakvervangers.
Liefs Lian
Food Love and Happiness zegt
Handige tips!
Paris Pastry zegt
Goede tips inderdaad!!
Anne C zegt
Makro heeft tegenwoordig clotted cream! 😀
Lian zegt
Jumbo was blijkbaar de supermarkt waar ik het over had. Ik zal eens bij de Makro kijken, maar niet iedereen kan/gaat daar zomaar winkelen.
Melanie zegt
Bij de jumbo hebben ze tegenwoordig standaard clotted cream. Het zit in glazen potjes en staat bij de verse buitenlandse kazen. Ze hebben het misschien niet bij elke jumbo, maar bij de mijne heb ik het gevonden :). Het is niet goedkoop maar wel super voor op scones
Lampje zegt
ben vandaag op je site geweest.
Ik ben meteen fan van je.
Hoe kan ik je volgen want ik weet eigenlijk nog helemaal niks van facebook!.
groetjes Lampje.
Lian zegt
Leuk dat je mij wilt volgen.
Je kan mij altijd volgen via e-mail. Hier rechts kan iedereen die dat wil zich inschrijven op mijn blog en dan ontvang je bij ieder nieuw bericht een e-mail. Verder ontvang je geen spam of dergelijke, dus heel simpel en je hebt geen Facebook nodig.
lizvandevalLiz zegt
Geweldige tip v.w.b het cakemeel. Even een tip van mij: in plaats van het mengsel te zeven kun je het ook met je keukenmachine op de pulsstand lekker los krijgen ( doe je nooit meer anders, lol). En ik heb eerst twee eetlepels maizena in de cup gedaan en daarna de bloem bijgevuld en afgestreken.
Lian zegt
Goede tip! Zeven wordt inderdaad gedaan om het meel lekker luchtig te krijgen en dat alles vermengd is. Pulsen zal dus ook helpen. Dankjewel!
Jantina zegt
Handig!
Nog meer van deze handige baktips zijn altijd welkom.
Sue zegt
Hallo,mag ik weten hoeveel graal exact een cup is,wil graag jouw recepten uitproberen,dank je!