Oh yeah, ik heb het gedaan hoor. Ik ben tegen alle natuurwetten van het nieuwe jaar ingegaan en breng jullie de ultieme chocoladetaart. Ik ben niet zo van de ‘gezonde’ voornemens in het nieuwe jaar. Ik blijf gewoon lekker doen zoals normaal: genieten van lekkers, maar altijd met mate. De chocoladetaart is ultiem, maar niet te zoet. Wacht maar tot je de binnenkant ziet. Ik heb wel een dubbel gevoel bij deze taart, want het heeft mij eigenlijk veel te veel tijd gekost om te maken. Ik wilde echter al zo lang een chocoladecake maken dat opgeven niet meer mogelijk was. Het begon allemaal afgelopen zaterdag, toen ik mijzelf wilde helpen door een bakmix te kopen bij de Jumbo. Een mooie Amerikaanse, want die zijn lekker fudgy. Ik ben de laatste tijd niet helemaal mijzelf qua gezondheid, dus even ‘cheaten’ zag ik wel zitten. Maar toen ging het mis …
Ik maakte de chocoladecakes, maar er klopte iets niet. De cakes waren niet echt gerezen en nadat ze waren afgekoeld vielen ze bij de minste aanraking al uit elkaar. Het deed mij herinneren aan een van mijn eierloze avonturen en toen wist ik het: Ik was vergeten de eieren toe te voegen! Oeps. En zo maakte ik een dag later alsnog twee chocoladecakes van ‘scratch’. Verspilde tijd en geld, maar het was wel weer een wijze les.
De chocoladetaart is uiteindelijk geweldig goed gelukt. De laagjes zijn haast perfect en de overdaad aan chocolade maakt ‘m ultiem. Alle vullingen en toppingen zijn van ganache gemaakt – slagroom en chocolade dus. Neem van deze taart een klein stukje en deel ‘m met lekker veel mensen. Ik haalde minstens 20 dunne puntjes uit deze taart. En kijk nou hoe mooi de laagjes eruit zien. As je van chocolade houdt, dan maak je deze taart ook. Mijn volgende doel is een fudgy chocoladetaart. Ik denk een mix van deze ultieme taart en deze chocolade tulband cake, maar eerst het recept voor deze taart.
Ultieme chocoladetaart
(18-24 stukjes)
Ingrediënten
- 12 el gezeefde cacao
- 1 cup kokend water
- 4 tl vanilla extract
- 2 cups bloem
- 1 tl baksoda
- 1/2 tl zout
- 1 1/3 cups olijfolie
- 2 cups fijne kristalsuiker, of witte basterdsuiker
- 6 biologische eieren
Voor de vulling
- 200 gr witte chocolade, druppels of in stukken gebroken
- 250 gr pure chocolade, druppels of in stukken gebroken
- 375 ml slagroom
- 125 gr ongezouten roomboterr, op kamertemperatuur
Voor de topping
- 1/4 cup melk
- 25 gram ongezouten roombote
- snufje zout
- 175 gr melkchocolade, druppels of in stukken gebroken
Bereiding
- Bak twee chocoladecakes in een cakepan of springvorm van 20 cm doorsnede. Volg daarvoor dit recept, de ingrediënten daarvoor heb ik hierboven verdubbeld.. Je kunt de cakes ook glutenvrij maken als je dat wilt, zie het orginele recept.
- Laat de cakes afkoelen. Je kunt de cakes eventueel een dag vantevoren bereiden. Dat heb ik ook gedaan.
- Bereid ondertussen de witte chocolade ganache door 125 ml slagroom aan de kook te brengen. Doe ondertussen de witte chocolade in een hittebestendige kom. Giet de hete slagroom over de witte chocolade en blijf met een garde roeren totdat alle chocolade gesmolten is. De witte chocolade ganache zal gelig worden van kleur. Dek af met vershoudfolie en laat afkoelen.
- Bereid ook de gewone ganache door 250 ml slagroom in een pan aan de kook te brengen. Doe ondertussen de pure chocolade in een hittebestendige kom. Giet de hete slagroom over de chocolade en laat 1 minuut staan. Roer nu met een spatel of garde tot een glanzende chocoladesaus. Dek af met vershoudfolie en laat afkoelen.
- Snijd de afgekoelde cakes horizontaal doormidden, zodat je vier lagen cake krijgt. Doe de witte chocolade in een mengkom en mix luchtig. De witte chocolade ganache zal ook weer mooi wit worden. Smeer direct na het mixen op twee plakken van de cake, zodat je in het eindresultaat ook twee witte laagjes ziet.
- Plaats een cake met de witte chocolade ganache op een taartkarton. Leg hier een kale laag cake op.
- Mix nu de ganache van pure chocolade luchtig en verdeel de helft daarvan op de kale laag cake. Plaats hierop de tweede cakelaag met witte chocolade ganache.
- Plaats nu de laatste kale cakelaag op de andere lagen cake.
- Mix de roomboter luchtig en voeg daar de andere helft van de pure chocolade ganache aan toe. Mix samen tot een luchtige botercrème. Verdeel deze crème over de cake en werk daarmee ook de zijkanten af. Smeer met een spatel of taartschraper de zijkanten strak af.
- Maak nu als laatste de topping. Doe de melk, roomboter en een klein beetje zout in een pan en breng aan de kook. Doe de chocolade in een hittebestendige kom en giet wanneer de boter helemaal is gesmolten het melk en botermengsel over de chocolade. Net zoals de ganache roer je het geheel tot een glad mengsel. Laat de topping afkoelen totdat deze licht stevig is en niet meer helemaal uitvloeit, maar wel nog een beetje.
- Giet over de chocoladetaart. Werk de taart af met gehakte chocolade chocoladedruppels, hagelslag, of sprinkles en klaar is je taart.
Het is even een werkje, maar het is het helemaal waard. Laat je het mij weten als je deze cake ook gaat proberen te maken? Trek er wel even een weekendje voor uit 😉
Liefs Lian
Marieke zegt
Ziet er super mooi uit!
Lian zegt
Thanks!
Martine -Duizenden1dag zegt
Heel herkenbaar zo’n proces ha ha ha. Maar het was de moeite wel waard want hij ziet er prachtig (en lekker) uit.
Lian zegt
Ja, ik ben erg blij met het uiteindelijke resultaat. Dankjewel voor je berichtje!
Carin zegt
Wauw, prachtig, respect!
Lian zegt
Dankjewel!
Evy Moriau zegt
Maak je dit met olijfolie? Geeft dat geen rare smaak?
Lian zegt
Je kunt het ook met gewone plantaardige olie maken als je bang bent volr de smaak. De cacao is sterker dan de olijfolie, maar smaak is vrij persoonlijk.
Joyce zegt
Mmm, deze taart ziet er echt heerlijk uit! Zo’n taart op zijn Amerikaans ziet er altijd lekker feestelijk uit 😀
Chantal zegt
Wat een prachtige taart!!
Lian zegt
Dankjewel!
Dorien zegt
Aaaah die ziet er geweldig uit! Gelijk even op mijn what to bake list gezet, check!
Emma zegt
De binnenkant ziet er inderdaad geweldig uit zeg!
Karin zegt
Kun je ook bakpoeder gebruiken ipv soda?
Lian zegt
Ik heb over de verschillen van bakpoeders en hoe te vervangen een artikel gewijd. Hier vind je het antwoord op je vraag: http://www.cakejevaneigendeeg.nl/verschillende-soorten-bakpoeders/
Marloes zegt
Wauw, die ziet er geweldig uit! Ik sla het recept op voor wanneer ik eens een weekend de tijd heb en zin heb in véél chocolade ;).
Lian zegt
Ik heb altijd wel zin in een chocoladetaart 😀
Mellanie zegt
Wauw ziet er heerlijk uit! Mijn zoontje en ik zijn volgende maand jarig, dus dat is een mooie reden om hem uit te proberen!!!
Lianne zegt
Ziet er super uit! Ik wil ‘m graag maken voor een groot gezelschap, dus ietsjes groter nog dan dit. Heb je tips hoe ik dit het best kan doen? Heb een springvorm van 26cm en die wilde ik dan eigenlijk gebruiken. Ik dacht zelf aan 1,5x het recept en dan de baktijd iets verlengen (weet alleen nog niet hoe veel)? Komt dit denk je een beetje in de buurt?
Lian zegt
Hmm, goede vraag. Misschien een idee om hier eens te kijken, daar wordt uitgelegd hoe je een recept moet omrekenen naar een kleinere en grotere vorm. Het is even rekenen, maar dan weet je het wel zeker wat je het beste kunt aanhouden. Qua tijd zou ik eerst proberen met 5 minuten en dan testen met een prikker. Is de cake nog niet gaar? Dan steeds met 5 minuten verlengen totdat de cake gaar is. Veel succes. Een nog grotere chocoladetaart klinkt waanzinnig 😀