Triple chocolade cheesecake

Ergens in het begin van Cakeje Van Eigen Deeg heb ik een witte chocolade cheesecake gemaakt, destijds met een Hollands tintje door een bodem van Bastogne koeken. Ik wilde het recept al een aantal maanden opnieuw maken, maar ik wilde het voor mezelf spannend houden door het recept aan te passen. Om die reden kwam ik met dit recept voor een triple chocolade cheesecake. Drie keer chocolade, dus ook drie keer zo lekker!

Dit is een hele makkelijke cheesecake om te maken. De basis is een witte chocolade cheesecake, maar ik heb het recept aangepast waardoor de cheesecake uit drie lagen ‘chocolade’ bestaat. Doordat ik met een nat mes de taart heb aangesneden, is de ganache laag in de cheesecake overgelopen. Jammer voor de foto’s, maar totaal niet boeiend voor de smaak.

Ik heb de taart, of cheesecake, als verjaardagscadeau gemaakt en ik ben blij om te zeggen dat deze met veel liefde is ontvangen. Ik heb zelf ook een stukje mogen proeven en hij was erg lekker en totaal anders dan de Bastogne versie.

Triple chocolade cheesecake

Ingrediënten:

  • 200 gr Oreo koekjes, zonder vulling
  • 85 gr ongezouten roomboter
  • 400 gr stevige cream cheese (Monchou)
  • 1 el vanille extract
  • 4 biologische eieren
  • 200 gr witte chocolade
  • 200 ml crème fraîche
  • 335 gr pure chocolade
  • 250 ml slagroom
  • 40 gr ongezouten roomboter

Bereiding:

  1. Bereid een springvorm van 20-25 cm voor door bakpapier op de bodem te plaatsen en de zijkanten in te vetten.
  2. Verkruimel de Oreo koekjes met een keukenmachine of op de ouderwetse manier met een deegroller.
  3. Smelt de boter in een pannetje en haal van het vuur. Voeg de koekkruimels toe en roer door totdat alle kruimels een laagje boter hebben.
  4. Verdeel het koekmengsel over de bodem van de springvorm en druk aan met de achterkant van een lepel.
  5. Zet weg in de koelkast terwijl je de vulling bereidt.
  6. Breek de witte chocolade in stukken en smelt deze au bain marie. Terwijl de chocolade rustig smelt gaan we verder met de cream cheese.
  7. Verwarm ondertussen de oven voor op 145 graden hetelucht of 150 graden boven- en onderwarmte.
  8. In een grote kom mix je de cream cheese los en romig, ongeveer 1-2 minuten.
  9. Voeg de vanille en het eerste ei toe. Mix door totdat het ei in de cream cheese is opgenomen. Doe dit voor ieder ei.
  10. De chocolade zal inmiddels gesmolten zijn. Haal van het vuur en voeg de crème fraîche al roerende toe.
  11. Roer het chocolademengsel door de cream cheese vulling en schenk over de Oreo koekjesbodem.
  12. Sla de springvorm een aantal keer hard op het aanrecht om zoveel mogelijk luchtbubbels uit de vulling te krijgen.
  13. Bak de cheesecake gaar in 50-60 minuten. De buitenkant moet stevig zijn, de binnenkant mag nog wiebelig zijn. Laat volledig afkoelen tot kamertemperatuur en laat vervolgens een nacht verder opstijven in de koelkast.
  14. Voor de topping maak je chocolade ganache door de slagroom en boter in een pannetje te laten smelten en heel kort aan de kook te brengen. Al kokende schenk je dit over de chocolade in een hittebestendige kom. Laat even staan en roer vervolgens door totdat je een mooi donker chocolademengsel hebt.
  15. Haal de cheesecake uit de koelkast en overgiet met de chocolade ganache. Laat opnieuw opstijven in de koelkast.
  16. Haal een half uur voor serveren uit de koelkast.

Deze triple chocolade cheesecake is gewoonweg genieten en ik beloof dat ik de Bastogne versie ook nog een keer op de blog zal plaatsen. Update (06 juli 2014): het originele recept heb ik inmiddels opnieuw gemaakt en vind je nu hier.

Veel bakplezier gewenst!

Liefs Lian

11 gedachten over “Triple chocolade cheesecake

  1. Carla van Rouwendal

    Hoi, Oreo’ zonder vulling zijn die te koop, of heb je de vulling er af geschraapt? Heb je enig idee hoelang ze in de oven moeten als je ze bakt in een mini cheesecake blik?
    Verder geniet ik van je recepten. Groetjes Carla

    Reageren
    1. Lian

      Hoi Carla, zonder vulling is naar mijn weten niet te koop. Met een draaiende beweging maakte ik de helften van elkaar los, daarna zet je een scherp mesje onderr de vulling en wip je die makkelijk eraf. Bij enkele zul je moeten schrapen ;)

      Wat houdt een mini cheesecake blik in? Een kleinere springvorm of gaat het om de cupcakeformaat cheesecakes?

      Reageren
      1. Carla van Rouwendal

        Een mini cheesecake pan is een soort cupcake vorm maar dan rechte cakejes en met een losse bodem, zodat je ook iets kan maken zonder bakken,kruimelbodem erin, de mascarpone of zoiets er op en laten opstijven, druk je ze er zo uit. Groetjes Carla

        Reageren
  2. Nadja

    Ik begrijp nooit waarom zo vaak met Oreo’s wordt gebakken :-). Wat is er zo bijzonder aan deze koekjes (behalve de hype dan)?
    Persoonlijk vind ik de combi bastogne en cheesecake erg lekker.
    Witte chocolade smelten vind ik een ellende. Welke chocolade heb je gebruikt?

    Gr. Nadja

    Reageren
    1. Lian

      Oreo koekjes zijn niet speciaal hoor, sommige vinden ze heel lekker. Ik zelf ben er niet zo’n fan van. Maar als je een cheesecake van chocolade bakt wilde ik ook een soort van chocolade bodem hebben ;)

      Bastogne bodem is een echte aanrader en ik gebruik de witte chocolade van de AH. In stukken breken en gewoon au bain marie zonder te roeren laten smelten. Is het bijna helemaal gesmolten, dan roer je de chocolade door. Haal van het vuur en voeg direct de creme fraiche toe. Geen problemen gehad met de chocolade.

      Succes met bakken!

      Reageren
  3. junglefrog

    Dat ziet er lekker uit! Ik heb inderdaad ook al een keer een bodes gemaakt van Bastogne koeken. Is denk ik lekkerder als oreo, althans dat is meer mijn smaak maar die drie keer choco klinkt wel erg verleidelijk!

    Reageren

Leuk dat je mijn blog bezoekt! Reageren?