Hmm, heerlijke madeleines met een hollands tintje. Je ziet het niet aan de buitenkant, maar deze madeleines zijn gekruid met sinaasappel en witte speculaaskruiden. Echte speculaas madeleines dus. Een leuke variatie voor op tafel te zetten tijdens het Sinterklaas feest.
Het recept is simpel en volgt eigenlijk exact het originele madeleines recept dat ik vorig jaar geplaatst heb. Dat recept vind je hier. Madeleines worden hier thuis trouwens niet door mij gemaakt, maar door mijn lieve man. Hij is ook degene die op de eertse plaats de madeleines vorm gekocht had. Ik kom er pas bij kijken als de vorm ingevet en met bloem bestoven moet worden. Blijkbaar is dat dan weer meer een taak voor de ervaren (thuis)bakker …
Ik wilde trouwens al langer een smaakvariatie op het originele recept maken en gelukkig vond Nicky het geen probleem om deze taak uit te voeren. Madeleines zijn feestelijke cakejes en passes daarom prima in deze tijd van het jaar. Dus of je ze nu maakt voor Sinterklaas of voor Kerstmis, deze speculaas madeleines zullen zeker goed ontvangen worden.
Speculaas madeleines (14 – 18 stuks)
Ingrediënten:
- 2 biologische eieren
- 100 gr fijne kristalsuiker
- 1/2 sinaasappel
- 2-3 tl speculaaskruiden
- 100 gr bloem
- 3/4 tl bakpoeder
- 100 gr ongezouten roomboter, gesmolten
Bereiding:
- Verwarm de oven voor tot 200 graden Celcius en vet de madeleines bakplaat goed in. Bestuif met wat bloem en klop het overtollige bloem uit de vorm.
- Mix de eieren samen met het suiker met een garde (of garde opzetstuk) schuimig.
- Pers de sinaasappel en voeg het sap, al rustig mixend, toe aan het schuimige eiermengsel.
- Voeg het bloem, de speculaaskruiden, het bakpoeder en de gesmolten, maar afgekoelde, boter toe en mix nogmaals rustig door.
- Laat het beslag 20 minuten staan alvorens je het deeg gaat verdelen over de bakplaat.
- Schep met een lepel het beslag in de vormpjes.
- Bak de madeleines in 8-10 minuten goudgeel. Het midden van het cakeje moet omhoog zijn gekomen en volledig gaar zijn.
Het leuke aan de cakejes? Ze zien er zoet en schattig uit en je verwacht daar dan niet de stoere smaak van speculaas bij. Zeker het proberen waard en een surprise op zich!
Liefs Lian
Anneke zegt
Wanneer doe je de speculaaskruiden er bij. Gewoon met het bakmeel?
Lian zegt
Vergeten toe te voegen aan het recept. Ik pas het aan, maar het moet inderdaad bij het bakmeel!
Anneke zegt
Ik ga ze morgen proberen.
Lissy zegt
Ik heb al jarenlang zo’n vorm liggen, nu nog steeds ongebruikt maar het wordt tijd om het te gebruiken! 😀