Het is herfst, half oktober en voor half Nederland een periode van vakantie; namelijk de herfstvakantie. Het perfecte moment om met het ultieme seizoensproduct aan de slag te gaan: pompoen. Met een pompoen kun je de heerlijkste warme gerechten maken, maar de pompoen is ook uitermate geschikt voor de zoete keuken. Wat dacht je van deze pompoen cheesecake met ricotta en een meringue topping?
Voor de basis van deze cheesecake heb je pompoenpuree nodig en hier heb ik jullie laten zien hoe je dat eenvoudig zelf maakt. Super handig! De cheesecake vind ik een leuke variatie op de standaard pumpkin pie, oftewel pompoentaart die ik vorig jaar gemaakt had. Het recept voor die pumpkin pie vind je trouwens hier.
Ik ben echt verliefd op deze cheesecake en super blij met het eindresultaat. Het ziet er niet alleen geweldig uit, maar smaakt ook lekker met die subtiele smaak van pompoen. Naar mijn mening niet overmatig zoet, het is juist de meringue die de taart het zoetje geeft. Geen fan van meringue? Met slagroom kom je ook al een heel eind en scheelt je wat tijd in de uiteindelijke bereiding.
Ben je er al klaar voor? Ik maakte deze taart na de Heel Holland Bakt aflevering met het thema herfst – door op de link te klikken ga je naar de aflevering toe – en noem de taart om die reden mijn eigen herfstspektakel. Ik wilde namelijk gaan voor een paar slagroomtoeven als topping, maar werd door de aflevering geïnspireerd om een stapje verder te gaan. Het toeval treft dat je na het maken van de cheesecake twee eiwitten overhoudt die je vervolgens kunt gebruiken voor de meringue topping. Op naar het recept!
Pompoen cheesecake met meringue topping
Ingrediënten
- 100 gr Verkade knappertjes
- 75 gr ongezouten roomboter
- 1/4 cup fijne kristalsuiker
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl gember
- snufje zout
Voor de vulling
- 300 gr cream cheese
- 250 gr ricotta
- 3 eieren
- 2 eidooiers
- 1 1/2 tl vanille extract
- 425 gr pompoenpuree
- 1/2 cup lichtbruine basterdsuiker
- 1 cup fijne kristalsuiker
- 3/4 tl kaneel
- 1/8 tl venkelzaad
- 1/8 tl nootmuskaat
- 1/4 tl gember
- 3 el bloem
Voor de meringue
- 2 eiwitten
- 180 gr poedersuiker
Bereiding
- Neem een springvorm of ronde cakevorm met losse bodem van ongeveer 20 – 23 cm in diameter. Vet de vorm in met plantaardige olie en leg een stukje bakpapier op de bodem.
- Vermaal de koekjes tot fijne kruimels en voeg de kruiden toe. Smelt de boter in een pannetje en voeg toe aan de koekkruimels, roer goed door totdat alle kruimels vochtig zijn.
- Doe de kruimelmix in de vorm en verdeel over de bodem en druk aan met de achterkant van een eetlepel. Zet weg in de koelkast.
- Doe de cream cheese en de ricotta in een kom en mix tot een romig geheel.
- Voeg de eieren, twee eidooiers, vanille en de puree toe en mix nogmaals tot een romig geheel.
- Voeg nu als laatste alle overige ingrediënten toe – de droge ingrediënten – en mix een laatste keer door totdat alles vermengd is.
- Bak de cheesecake in een voorverwarmde oven van 150 °C in 1 uur en 30 minuten gaar. Laat ongeveer 30 – 45 minuten afkoelen in de oven. Haal de pompoen cheesecake uit de oven en laat nog eens 15 – 30 minuten afkoelen. Zet vervolgens in de koelkast en laat een nachtje, of minstens 4 uur, opstijven.
- Maak de volgende dag de meringue door één eetlepel suiker toe te voegen aan de eiwitten en deze in een vetvrije kom stijf te kloppen. Voeg tijdens het mixen rustig de resterende suiker toe. Stop met mixen wanneer je stijve pieken hebt. Doe de meringue in een spuitzak en spuit een mooi patroon van meringue op de cheesecake.
- Laat de meringue kort bruinen onder een hete ovengrill of gebruik een keukenbrander om de meringue te kleuren.
Het maken van een cheesecake kost altijd tijd en zoals ik al zei kun je de meringue eenvoudig vervangen door slagroom om wat van die tijd te winnen, maar deze herfstachtige cheesecake is het dubbel en dwars waard. Wat een beauty, al zeg ik het zelf.
Ga jij ‘m maken? Ik hoop het wel. Laat het in ieder geval smaken.
Liefs Lian
Danielle zegt
waar koop jij de pompoenpuree om in deze taart te gebruiken? of maak je die zelf?
Lian zegt
Beetje late reactie – omdat ik een weekje op vakantie was – maar ik maak de pompoenpuree zelf. Het recept vind je ook op de blog.