Na een paar weken op een rij enorm zin te hebben gehad om ’s avonds brownies te gaan bakken, maar uiteindelijk te lui om van de bank af te komen, kwam het er twee weken geleden dan toch echt van. Wat een heerlijke brownies al zeg ik het zelf. Ik had nog wat limited edition Oreo’s liggen van onze trip naar de VS die ik graag in de brownie wilde hebben. Bij Oreo’s vond ik witte chocolade ook wel passen, dus ik pakte er mijn favoriete brownie recept bij en ging aan de slag. Als je nog op zoek bent naar het perfecte brownie recept, heerlijk fudgy en een krokante bovenlaag, dan moet je dit recept gewoon eens proberen.
De Oreo’s zie je niet heel goed zitten, maar dat kwam omdat ik dus geen Oreo’s met witte vulling had. Mijn Oreo’s hadden als vulling de smaak ‘brownie batter’, perfect dus. Toch weet ik zeker dat ze met gewone Oreo’s net zo lekker zijn. Als je goed kijkt zie je op de foto hieronder de zwarte streepjes van de Oreo koekjes.
chocolade brownies
Ingrediënten
- 150 gr bloem
- 25 gr cacao
- 1 tl bakpoeder
- 200 gr chocolade van goede kwaliteit (70% of meer)
- 285 gr ongezouten roomboter
- 3 biologische eieren
- 150 gr donkerbruine basterdsuiker
- 200 gr fijne kristalsuiker
- snufje zout
- 150 gr Oreo’s
- 1/2 cup witte chocolade druppels
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175 °C (hetelucht) en leg een vel bakpapier in een rechthoekige of vierkante ovenschaal (+/- 20x20cm). Doe de bloem, cacao en bakpoeder in een kom en roer door elkaar met een garde.
- Doe in een pan met dikke bodem de boter en de chocolade – breek deze voor het gemak ik kleinere stukken – en laat op laag vuur smelten.
- Laat tegelijkertijd in een keukenmachine de eieren, suiker en het snufje zout draaien tot een egale bleekgele massa. Geen keukenmachine? Mix deze ingrediënten dan met een handmixer samen na stap 4.
- Haal de pan vlak voordat de laatste beetjes boter of chocolade zijn gesmolten van het vuur en roer door totdat alles gesmolten is. Op deze manier is het gesmolten chocolademengsel niet te heet op het moment dat je het aan de eieren toevoegt.
- Voeg al mixend de gesmolten chocolade aan het bleke eimengsel toe.
- Voeg het bloemmengsel van stap 1 toe en spatel rustig door het beslag, of laat de mixer op de laagste stand kort draaien.
- Breek de Oreo’s boven de beslagkom in kleinere stukken en voeg daarna ook de witte chocolade druppels toe. Roer met een spatel door het beslag.
- Vul de ovenschaal met het beslag en bak de brownie gaar in ongeveer 45 minuten (de bovenkant moet een dun hard laagje zijn dat begint open te breken, terwijl de binnenkant nog zacht aanvoelt).
- Laat de brownie volledig afkoelen in de ovenschaal of bakvorm en til er dan pas voorzichtig uit. Snijd de brownie in 8 of 16 gelijke stukken.
Voor de verandering sneed ik de zijkanten van de brownie af en sneed ik de resterende brownie in gelijke kleine stukken. Erg leuk om dat in cupcake papiertjes te doen en weg te geven. Nog leuker is trouwens om ze te voorzien van een laagje ganache en te versieren met je zelfgemaakte sprinkle medley.
Perfect voor Kerstmis, toch? De ganache was trouwens nog nat op deze foto, maar aangezien het daglicht niet op mij wacht… Maar het laat wel zien dat je een leuke brownie bite doos kunt samen stellen. Erg leuk om dan cadeau te doen, maar waarschuw wel dat één zo’n klein stukje machtiger is dan een bonbon 😉
Liefs Lian
Lianne zegt
Oh ziet er echt megalekker uit! Vooral de glazuurlaag en sprinkels zijn lekker kerstig :).
Proef de Smaak zegt
Oh heerlijk! De structuur van die brownies ziet er echt perfect uit!!
Bianca zegt
Oeiiii wat lekker!
Alle ingrediënten in huis gehaald, gauw aan de slag…mjamm
Nu kom ik bij stap 3…de suiker staat er, dat is de kristalsuiker mét de bruine basterdsuiker bij elkaar neem ik aan?
350 gr totaal…
Ik wacht je reactie af, kan ik gauw verder….smikkel, smikkel
Lian zegt
Ik heb je ook maar even een mailtje gestuurd, maar inderdaad alle suiker 😬
Laat het smaken.