Is het cake, taart of brood? Jullie kunnen het zien, vandaag niets zoets of überhaupt iets dat uit de oven komt of gemaakt is van eigen deeg. Maar deze enchiladasaus is wel ontzettend belangrijk voor het maken van de allerlekkerste enchiladas – en die komen dan weer wel uit de oven – die ik zelf ooit gemaakt hebt en die qua smaak en pittigheid het dichtst in de buurt komen van de Amerikaanse Tex-mex keuken. Hopelijk heb ik binnenkort een keer genoeg licht om ook het recept voor de lekkerste enchiladas met jullie te delen, maar voor nu alleen het recept voor deze makkelijke enchiladasaus en een snelle tip hoe je die kunt gebruiken en bewaren.
Even snel waarom ik even geen taart of cake recept met jullie heb gedeeld: mijn KitchenAid was vastgelopen en heeft tijdens de feestdagen in een doos gestaan totdat ik tijd had om ‘m in te pakken en deze te laten ophalen om te laten maken. Gelukkig liep mijn standmixer vast in de garantieperiode en kost het mij niets. Na opsturen was de KitchenAid na exact een week weer thuis. Helemaal top! Dus er volgen snel weer bakrecepten, maar dit verklaart hopelijk waarom het even iets rustiger was op de blog – ik heb immers niet vooruit gebakken, wat ik normaal wel deed.
Deze enchiladasaus heb ik nu al twee keer bereid en ik vond het tijd het recept te bewaren op mijn blog, zodat ik ‘m in de toekomst snel teruggevonden heb. De saus kun je in een schone glazen pot tot 14 dagen na bereiding in de koelkast bewaren. Doe de saus warm in een weckpot en sluit deze en laat gesloten afkoelen, zo is de pot gelijk vacuüm gesloten. Maar nu snel naar het recept.
Enchiladasaus (+/- 1 liter)
Ingrediënten:
- 1 blokje kippenbouillon
- 250 ml water
- 4 el olijfolie, of andere plantaardige olie
- 4 el bloem
- 700 ml (biologische) passata
- 1 el chilipoeder
- 1 tl uipoeder
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 tl gedroogde koriander
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 el lichtbruine basterdsuiker
- zout en peper
Bereiding:
- Breng, met een waterkoker, het water aan de kook en giet dit in een maatbeker over het blokje bouillon. Roer door en laat even trekken. Doe ook alvast alle kruiden, op het zout en peper na, bijelkaar in een kommetje zodat je dit zometeen in een keer kunt toevoegen.
- Doe ondertussen de olijfolie in een middelgrote sauspan op middelhoog vuur en doe het bloem erbij. Blijf met een garde roeren totdat het begint te pruttelen. Giet al roerende de bouillon en de passata erbij. De saus zal in enkele seconden verdikken. Voeg alle kruiden toe en zet het vuur lager zodat de saus lichtjes pruttelt.
- Breng de saus verder op smaak met zout en peper. Voor de echte liefhebbers van pittig eten zou je ook nog extra chilipoeder kunnen toevoegen, maar één eetlepel is al eigenlijk al veel.
- Laat de saus afkoelen en doe in een pot zoals hierboven beschreven, of pas deze op de volgende manieren toe:
- Vermeng een deel van de saus met gebakken kip of gehakt om deze lekker pittig te maken, vul je enchiladas, tortilla’s of taco’s met dit pittige vlees.
- Doe een deel van de saus in de bodem van een ovenschaal en leg hier je enchiladas op, giet nog meer saus over de enchiladas heen en werk af met geraspte kaas voordat de schaal de oven in gaat.
Wie weet houd jij ook wel van Tex-mex en ga jij met deze enchiladasaus aan de slag, het is in ieder geval een stuk lekkerder dan zo’n zakje met poeder. Waar je ook voor kiest, laat het smaken.
Liefs Lian
Geef een reactie