Oh my! Wat doe ik jullie aan? Chocolade brownies delen op de blog en dan beloven dat ik dit recept binnenkort opnieuw deel, maar dan nog lekkerder. Deze brownies zijn super chocolade-rig en hebben dat fragiele knapperige korstje dat een brownie hoort te hebben, althans dat vind ik. Deze brownies zijn dan ook de ultieme balans tussen fudgy en knapperig en ik kan jullie beloven dit recept slaagt. De afgelopen jaren heb ik namelijk een haat-liefde relatie met brownies opgebouwd. Ik heb geen geduld, dus ik sneed mijn brownie altijd aan als deze nog warm was. Hoe vaak ik vloeibare brownies heb gemaakt. No fun, ondanks dat chocolade altijd goed smaakt in welke vorm dan ook.
Ik heb nu echter een recept samengesteld dat iedere keer een succes is. Het beste: ik kan de brownie aansnijden als deze nog warm is – dat is trouwens niet hetzelfde als net uit de oven. Drie hoeraatjes en een vreugdedansje later wist ik gewoon dat dit mijn basisrecept voor brownies zou worden. Brownies smaken altijd goed en hebben geen speciale gelegenheid nodig om gegeten te worden. Met andere woorden je hebt geen reden nodig om brownies te bakken, gewoon doen. Oh, en deel die brownies vooral met je vrienden en collega’s. Ze zullen je voor eeuwig dankbaar zijn en vraag ze op dat moment om ze de volgende keer voor jou te bakken, want brownies bakken kan iedereen (met dit recept natuurlijk).
chocolade brownies
Ingrediënten
- 150 gr bloem
- 25 gr cacao
- 1 tl bakpoeder
- 200 gr chocolade van goede kwaliteit (70% of meer)
- 285 gr ongezouten roomboter
- 3 biologische eieren
- 150 gr donkerbruine basterdsuiker
- 200 gr fijne kristalsuiker
- snufje zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 175 °C (hetelucht) en leg een vel bakpapier in een rechthoekige of vierkante ovenschaal (+/- 20x20cm). Doe de bloem, cacao en bakpoeder in een kom en roer door elkaar met een garde.
- Doe in een pan met dikke bodem de boter en de chocolade – breek deze voor het gemak ik kleinere stukken – en laat op laag vuur smelten.
- Laat tegelijkertijd in een keukenmachine de eieren, suiker en het snufje zout draaien tot een egale bleekgele massa. Geen keukenmachine? Mix deze ingrediënten dan met een handmixer samen na stap 4.
- Haal de pan vlak voordat de laatste beetjes boter of chocolade zijn gesmolten van het vuur en roer door totdat alles gesmolten is. Op deze manier is het gesmolten chocolademengsel niet te heet op het moment dat je het aan de eieren toevoegt.
- Voeg al mixend de gesmolten chocolade aan het bleke eimengsel toe.
- Voeg het bloemmengsel van stap 1 als laatste toe en spatel rustig door het beslag, of laat de mixer op de laagste stand kort draaien.
- Vul de ovenschaal met het beslag en bak de brownie gaar in ongeveer 40 minuten (de bovenkant moet een dun hard laagje zijn dat begint open te breken, terwijl de binnenkant nog zacht aanvoelt).
- Laat in de ovenschaal afkoelen tot kamertemperatuur – of lauwwarm, zo lang de brownie maar stevig aanvoelt in het midden. Til voorzichtig uit de vorm en snijd de brownie in 8 of 16 gelijke stukken.
In principe dus een heel eenvoudig recept. Geen hetelucht oven? Zet je oven dan op +/- 190 °C.
Probeer dit recept eens uit en laat weten wat je er van vind. Met wat stukjes chocolade, bijvoorbeeld die je over had van dit recept, maak je de brownie nog chocolade-achtiger. Laat het smaken!
Liefs Lian
Bas zegt
Wat ziet dat er lekker uit! Lijkt me heerlijk, een fudgy binnenkant en een knapperig korstje!
Joke Kieft-Reijken zegt
Van de foto’s alleen al loopt het water mijn in de mond.
Zien er zalig uit deze brownies
Liefs, Joke
Milou zegt
Mmmh, ziet er héél erg lekker uit. Mijn vriend is dol op brownies, dus ga deze een keer voor ‘m maken!
Lucie zegt
Ik heb ze gister gemaakt. Echt heerlijk en eindelijk eens een recept waar bij ze niet te hard of te zacht worden. Super!
Lian zegt
Leuk om te horen! En wat fijn dat je dezelfde ervaring hebt als ik, daarom wilde ik dit recept ook zo graag met jullie delen.
Renate zegt
Gebruik je pure of melkchocolade?
Lian zegt
Pure chocolade
Shannon zegt
Dit recept vandaag gemaakt, wat een heerlijk en goed recept! Zelf wilde ik al zo lang een fudgy brownie maken. En eindelijk gelukt! Heb er zelf nog pecannoten aan toegevoegd..
Ga het recept zeker bewaren..
Bedankt!
Liefs Shannon