Ruim een jaar geleden kocht ik bij de Stach in Amsterdam een witte chocolade reep met de smaak lemon meringue. Ik was zo fan dat ik de reep zelfs opnam in de ‘Mijn favorieten’ van die maand, zie hier. Hoe dan ook, ik kwam overal meringue tegen. Meringue op of in chocoladerepen en meringue in nougat, dus ik dacht waarom niet in een koekje. Het leek mij ontzettend lekker. De vraag was alleen of het kon. Ik kan jullie vertellen: het kan. Het bewijs is natuurlijk deze lemon meringue witte chocolade koekjes.
Het idee voor het koekje kwam niet alleen maar door bovengenoemde chocoladereep, maar ook deels door de bijzondere smaak chocolade die Laura voor haarzelf, Mariette en mij had gekocht. Een week voor Pasen ontvingen wij een persoonlijk uitnodiging van Patrick van Drie van Poptasi om aanwezig te zijn tijdens het ‘MINI Pre-Easter Chocolate’ weekend. Ikzelf kon dat weekend helaas niet, maar mijn twee razende reporters Laura en Mariette gelukkig wel. Daar leerden zij van Patrick en BonBon Factory vanalles over chocolade en kregen wij het advies om eens wat speciale smaken Callebaut chocolade aan te schaffen. Dat hoef je ons zoete bloggers geen twee keer te zeggen en zo kocht Laura voor ons een heleboel chocolade in die ik na het 24Kitchen & Cottages weekend mee naar huis nam.
Die mintgroene chocoladedruppels zichtbaar in de koekjes is zo’n aparte smaak chocolade, namelijk witte chocolade met citroensmaak (of limoensmaak, want de verpakking is misleidend). Je koopt die chocolade in kleine verpakking via BonBon Factory hier. Om terug te komen op het begin: meringue in een koekje kan dus. Scrol snel naar beneden voor het recept van deze overheerlijke lemon meringue witte chocolade cookies.
Lemon meringue witte chocolade cookies
(12 – 16 stuks)
Ingrediënten
- 2 3/4 cup (385 gr) bloem
- 1 tl baksoda
- 1/2 tl bakpoeder
- 1/2 tl zout
- 115 gr ongezouten roomboter
- 1 1/2 cup (300 gr) fijn kristalsuiker
- 1 biologisch ei
- rasp van 1 biologische citroen
- 3-4 el vers citroensap
- 1/2 cup (90 gr) witte chocolade druppels
- 1/2 cup (90 gr) citroen chocolade druppels*
- 1-2 cups in kleine stukjes gebroken meringue
* geen zin in de aanschaf van de Callebaut chocolade? Vervang deze dan door witte chocolade.
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C hetelucht en bekleed twee bakplaten met bakpapier.
- Roer het bloem, baksoda, bakpoeder en zout samen in een kom.
- Mix in een grote mengkom de boter en het suiker tot een romige en bleke massa, minstens 3 minuten.
- Voeg het ei, de sap en het rasp van de citroen toe aan het botermengsel en mix totdat alles met elkaar vermengd is.
- Voeg langzaam het bloemmengsel toe totdat al het bloem is opgenomen in het deeg. Roer nu met een spatel voorzichtig de chocolade en meringue door het deeg.
- Draai balletjes van het deeg ter grootte van een eetlepel en plaats met enkele centimeters afstand van elkaar de balletjes op de bakplaten.
- Duw met een lepel of hand de balletjes een beetje plat en druk eventueel nog wat extra stukjes chocolade en meringue in de deegballetjes, zodat deze na het bakken nog steeds zichtbaar zijn (zie foto hierboven).
- Bak de lemon meringue witte chocolade koekjes in 10-12 minuten af en laat 2 minuten afkoelen op de bakplaat om ze vervolgens volledig te laten afkoelen op een rooster.
- De koekjes zullen na het bakken nog zacht aanvoelen, maar als het goed is zal de rand van de koekjes en de meringue goudbruin zijn gaan kleuren. Daarnaast zullen ze bij afkoelen hard(er) worden. De koekjes zullen van binnen chewy blijven.
En durf jij het aan om koekjes te gaan bakken met meringue erin? Je maakt heel makkelijk zelf meringue voor deze koekjes door van het schuim dunne stroken te trekken. Deze breek je vervolgens met gemak in kleinere stukjes voor de koekjes. Laat het mij weten als je deze koekjes gaat maken of hebt gemaakt. Maar wat je ook doet, laat het vooral smaken!
Liefs Lian
Mariette zegt
Hallo, ik zou een bestelling bij je willen plaatsen. Graag 15 lemon meringue witte chocolade koekjes. Oh en die ga ik allemaal alleen opeten.
Emma zegt
Mijn maag gaat er van knorren! WAUW WAT LEKKER!
Lian zegt
Leuk compliment 😉
Joyce zegt
Deze koekjes zien er heerlijk uit! Ik krijg er meteen zin in
Lian zegt
Bedankt voor het compliment. Ik doe mijn best er altijd weer iets moois van te maken
Laura's Bakery zegt
Ooooh ik begin spontaan weer te watertanden. Ik heb ze mogen proeven en ze zijn echt onwijs lekker! Toprecept Lian 😀
Lian zegt
Dankjewel Laura!
Hazel zegt
En hier dan bestelling nummer 2. Who can live without meringue??? Lijkt me heeeerlijk!
Lian zegt
Haha, dankjewel Hazel!
Lise zegt
Zeer lekkere koekjes, misschien net wat te zoet. De tweede keer gebruikte ik maar 150g suiker en waren ze nog lekkerder!!
Lian zegt
Wat leuk om te horen dat je ze gebakken hebt. Haha, de basis is gebaseerd op een Amerikaans recept voor koekjes, Dus kan mij indenken dat je het aan de zoete kant vind. Ik vind het zo nu en dan wel heel lekker, maar ze smaken waarschijnlijk een tikkeltje verfijnder met wat minder suiker. Gelijk heb je. Goed dat je er mee geëxperimenteerd hebt.