Om eerlijk te zijn had ik nooit gedacht dat de cheesecake er zo prachtig uit zou komen. Het maken van een layered chocolade cheesecake met aardbeien was een ideetje dat ik had, maar waarvan ik niet zeker wist of het uitvoerbaar was. Ik wilde heel graag strakke laagjes en daarvoor zou ik de lagen om en om moeten bakken. Een hele uitdaging, want droogt de onderste laag dan niet uit? Gelukkig proef je er helemaal niets van. Voor het eerst koos ik er ook voor om mijn cheesecake in een waterbad te bakken. Het waterbad zorgt voor een meer gelijkmatige bak van de cheesecake en het voorkomt ook dat deze gaat scheuren. De cheesecake heeft verder niet veel nodig, maar een aardbei als een kroon op mijn werk vond ik wel gepast.
Je ziet hierboven hoe mooi strak de cheesecake is geworden. Ik was echt helemaal blij dat het mij in één keer gelukt was. Des te meer omdat ik de cheesecake voor mijn zus had gebakken, want zij is degene die verantwoordelijk is voor het witte chocolade cheesecake recept waar deze cheesecake een variatie op is. Mijn zus gaat binnenkort trouwen en dus was er ook een vrijgezellenfeestje. Denk trouwens niet aan hard feesten en veel alcohol, maar gewoon gezellig samen zijn en genieten van de mooie dingen op de wereld. Op het einde van de dag had iedereen iets gemaakt om te eten en verzorgde ik het “toetje”. Zij wilde een cheesecake, dus ik ging aan de slag met het recept dat zonder haar waarschijnlijk nooit was ontstaan. Ik wilde er een feestelijke cheesecake van maken. Iets speciaals, niet alledaags en mooi om te zien – net zoals mijn zus 😉 Deze layered chocolade cheesecake met aardbeien is helemaal opgegaan, dus dat is wel een teken dat ‘ie in de smaak viel.
Ik zou zeggen probeer het uit en mocht je een bepaalde ingrediënt niet in huis hebben, dan vind je onder het recept nog drie variatietips die dat probleem opvangen.
Layered chocolade cheesecake met aardbeien
Ingrediënten
- 200 gr roomboter spritsen
- 3-4 el gesmolten roomboter
- 500 gr zachte roomkaas
- 4 biologische eieren
- 100 gr witte chocolade
- 100 gr melk of pure chocolade
- 100 gr aardbeien chocolade
- 300 gr crème fraîche
- 6 (of meer) aardbeien
Bereiding
- Bekleed een ronde springvorm met bakpapier en vet de zijkanten goed in. Tip: bekleed ook de zijkanten met bakpapier. Doe de spritsen in een keukenmachine en pulseer tot fijne kruimels. Doe in een kom en voeg 3 eetlepels gesmolten boter toe. Zijn de kruimels nog aan de droge kant voeg dan de vierde eetlepel boter toe.
- Bekleed de bodem van de springvorm met het kruimelmengsel en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Zorg voor een gelijkmatige verdeling en zet weg in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 150 °C voor een standaard oven en 140 °C voor een hetelucht oven. Laat de chocolade voor de eerste laag, in mijn geval melkchocolade, au bain marie of in een magnetron smelten.
- Terwijl de eerste chocolade staat te smelten doe je de roomkaas in een grote kom en mix je deze glad en romig. Voeg vervolgens één voor één alle eieren toe terwijl je tussendoor steeds mixt en ieder ei wordt opgenomen in de roomkaas. Schraap ook tussendoor de zijkanten schoon, zodat je een glad beslag krijgt.
- Wanneer de chocolade gesmolten is mag het van het vuur worden gehaald. Voeg 100 gram van de crème fraîche toe en roer tot een glad mengsel.
- Verdeel het roomkaas beslag gelijkmatig over drie kommen en voeg het chocolade en crème fraîche mengsel aan één van de kommen toe. Roer met een garde of spatel samen tot een glad beslag.
- Zet water aan de kook – met behulp van een waterkoker – en haal de springvorm uit de koelkast. Verpak de springvorm aan de buitenkant met aluminiumfolie, zorg dat het waterdicht is.
- Neem een grotere ovenschaal of braadslee en plaats daar de springvorm in. Giet de eerste laag in de springvorm en probeer eventuele luchtbellen eruit te prikken.
- Giet het kokende water in de ovenschaal of braadslee, zodat de zijkant van de springvorm tot ongeveer de helft in het kokende water staat. Dit is bakken in een waterbad.
- Bak de cheesecake voor 30 minuten in de oven. Ondertussen smelt je de chocolade nodig voor de tweede laag – aardbeiensmaak en kleur – en vermeng dit met opnieuw 100 gram crème fraîche. Spatel dit door het volgende 1/3 deel van het beslag.
- Neem de cheesecake in het waterbad voorzichtig uit de oven en giet er de tweede laag op. Zet opnieuw voor 30 minuten in de oven.
- Smelt de laatste chocolade en vermeng met de laatste 100 gram crème fraîche. Spatel dit door de derde kom met het beslag. Haal de cheesecake voor de tweede keer voorzichtig uit de oven en giet er de derde laag op.
- Bak de cheesecake nogmaals 30 minuten in het waterbad – vul eventueel water bij.
- Laat je cheesecake na het bakken nog 30 minuten in de oven afkoelen met de ovendeur open. Haal uit de oven en laat op kamertemperatuur komen.
- Verwijder de springvorm en laat de cheesecake minstens 5 uur verder afkoelen en stevig worden in de koelkast alvorens je deze gaat aansnijden.
- Snijd de aardbeien vlak voor serveren doormidden en decoreer je cheesecake.
Deze chocolade cheesecake met aardbeien is een echte traktatie en een leuke uitdagende variatie op het zeer populaire witte chocolade cheesecake met Bastogne recept dat je al op de blog vindt. Heb je geen aardbeien chocolade in huis (begrijpelijk) dan is het ook mogelijk om:
- de gesmolten chocolade zelf te kleuren met roze kleurstof en op smaak te brengen met aardbeien aroma.
- zeer geconcentreerde aardbeienpuree zonder stukjes toe te voegen – niet vloeibaarder dan het beslag. Laat dan wel de chocolade achterwege en voeg misschien een beetje suiker toe.
- voor een gelaagde cheesecake te gaan met witte, melk en pure chocolade.
Heb jij al eens een layered chocolade cheesecake gegeten, gezien of gemaakt?
Liefs Lian
linda zegt
Even een vraagje: als de taart klaar is, laat je ze nog 30 min in het waterbad staan weliswaar met oven deur open? Dan staat ze 150 min in de warmte, Klopt Dit?
Ziet er fantastisch lekker uit. Ga het zeker proberen maar dan wel op een dag dat ik veel tijd heb
Lian zegt
Het staat 3x 30 minuten in de oven plus nog een keer 30 minuten afkoelen. In totaal staat de cheesecake 90 minuten te bakken en een half uurtje langzaam af te koelen (gewoon in het waterbad). Daarna haal je de cheesecake uit het waterbad en uit de oven en laat je deze nog even afkoelen tot kamertemperatuur alvorens je deze in de koelkast zet. In totaal heb je de oven dus 2 uurtjes (120 minuten) nodig.
linda zegt
Dankjewel!
linda zegt
Zal het wel met aardbeipuree moeten maken want bonbonfactory levert niet in belgië,jammer.
Sandra zegt
Wat een beauty!
Emma zegt
Wat ontzettend gaaf hoe je dat hebt gedaan! Ziet er prachtig uit!
Lian zegt
Dankjewel Emma!
Joyce zegt
Deze taart ziet er echt heerlijk uit! Jammer dat er bij ons in de buurt geen aardbeien chocolade te vinden is
Lian zegt
Je kunt de chocolade altijd bestellen (zie link) of je gaat voor één van de variatietips die onder het recept staan. Zeker de moeite waard om te proberen!
pastapieandpirouettes zegt
Hij ziet er echt prachtig en heerlijk uit! Het lijkt me wel een uitdaging, maar wat een voldoening zal het zijn als je cheesecake zo goed lukt.
Lian zegt
Het is eigenlijk absoluut niet moeilijk, maar het kost wel even tijd 😉
Bas zegt
Hij is prachtig! Wat een heerlijk en mooi dessert zeg!
Sandra zegt
Daar istie eindelijk :-p! Het is zo’n mooie taart! Welke maat springvorm heb je gebruikt Lian?
Lian zegt
Dankjewel. Ik heb een springvorm met een doorsnede van 21 cm gebruikt.
Sandra zegt
Dank je wel voor je reactie
Mariette zegt
Hoge wauwfactor Lian!
Lian zegt
Thanks 😀
Kirsten zegt
Hey Lian! Even een vraagje: ik heb geen grote schaal waar mijn springvorm in past! Is het te proberen zonder water?
Lian zegt
Dat kan zeker. Misschien een apart klein schaaltje met wat water erin en dat er naast in de oven zetten. Veel succes ermee!
Mellanie zegt
Zou deze ook lekker zijn met bastogne koeken of zijn die dan te overheersend?
Met 3 kleuren chocolade ( wit, melk, puur) lijkt hij me ook heel mooi trouwens!
Lian zegt
Ik denk dat het geweldig zal smaken!
Julia zegt
Ik heb deze taart gisteren gemaakt, met pure chocolade, melkchocolade en witte chocolade! Goed gelukt en hij was heerlijk Volgende keer met aardbei proberen! Het is inderdaad heel simpel om te maken, maar je moet er wel de tijd voor nemen. Top recept
Olijke Poffer zegt
Ziet er inderdaad heel erg mooi uit. Mijn complimenten . Jammer dat wij niet van cheececake houden. De gebakken variant wel te verstaan. De structuur na het bakken vind ik echt niet prettig. Ongebakken vind ik ze wel erg lekker..
Olijke Poffer zegt
Cheesecake bedoel ik dan. :-/
Carla zegt
Hallo Lian,
Vorige week heb ik de salted dulce de leche gemaakt. Was mijn allereerste cheesecake. Viel goed in de smaak :).
Nu wil ik graag de 3-laagjes cheesecake maken. Kan ik voor de aardbeichocola ook de roze smeltchocoladetabletten gebruiken?
Groetjes Carla