Aan het begin van de zomer, naar mijn gevoel dan, las ik een artikeltje op The Kitchn over romig ijs (lees: roomijs) dat bestond uit maar één ingrediënt. Deze roomijs was lactose-, suiker-, gluten- en weetikveelvrij en ook nog eens vegan. Daar roomijs meestal niet lactosevrij is noem ik het even kort door de bocht lactosevrij roomijs. Het geheime ingrediënt? Banaan! Daar moest en zou ik deze zomer ook mee aan de slag gaan. Jammer genoeg zijn er meer bloggers die dit artikel van The Kitchn waarschijnlijk hebben gelezen en zo kwam een variant op dit ijs vorige week al bij Pauline van Uit Pauline’s Keuken voorbij. Het weerhield mij er niet van om dit wonderbaarlijke ijs ook met jullie te delen, maar om het speciaal te maken stak ik het ijs gewoon even in een ietsje minder gezond, maar wel ontzettend lekker, jasje!
Wie wil er nou niet zo’n lepel vol lekkers hebben? Jammie! En op de decoratie na is het niet eens zo slecht voor je. Mij hoor je in ieder geval niet klagen. Toen ik het ijs maakte was ik verbaasd hoe snel de bevroren banaan van schilfers in roomijs veranderde, lactosevrij roomijs nog wel. Dit ijs is al leuk om te maken om die verandering te zien gebeuren, gewoon pats boem roomijs – eerlijk waar. En het bananenijs is zonder toevoegingen al erg lekker.
Maargoed, ik heb het een en ander toegevoegd. Ik koos voor de pindakaas smaak, want via het artikeltje van The Kitchn kun je een artikel vinden waar ze tips en recepten geven om te experimenteren met andere smaken. Ik was in een Snickers en Elvis Presley kind-of-mood en koos dus voor pindakaas.
Ik decoreerde mijn lactosevrij roomijs met gesmolten Milka chocolade (iets minder lactosevrij…), marshmallows, amandelen en Disney sprinkles. Feest in een glas al zeg ik het zelf. Hieronder dan even het korte en makkelijke recept.
Lactosevrij roomijs (1 persoon)
Ingrediënten:
- 1 banaan, in plakjes gesneden en bevroren
Optioneel:
- 1/2 tl vanille pasta
- 1 tl ahorn siroop
- 1 el pindakaas
Bereiding:
- Doe de bevroren bananenstukjes in een keukenmachine of krachtige blender en laat draaien.
- De banaan zal eerst gaan lijken op grove kruimels, alsof je boter met meel laat draaien. Schraap zo nu en dan de zijkanten van de blender of keukenmachine schoon.
- Blijf mixen en tussendoor schrapen, kort achter elkaar.
- Het mengsel zal steeds romiger worden en dan plots heb je een bindende romige massa dat verdacht veel lijkt op roomijs.
- Voeg nu de eventuele extra ingrediënten toe. (Kies je voor puur ijs, alleen de banaan, dan voeg je niets extra’s toe.)
- Draai nog even door om alles te vermengen en wat lucht erin te mixen, ongeveer een minuut, en klaar is je ijs.
- Dien direct op of doe in een bakje en vries opnieuw in om steviger ijs te krijgen.
Dit was echt zo leuk om te maken en het smaakte ook erg lekker. Ik had gekozen voor een pindakaas smaak en koos daarom voor chocolade als topping om een Snickers smaak na te bootsen. Hier vind je nog meer smaakvariaties. Laat het smaken.
Liefs Lian
Blij Zonder Suiker zegt
Yummy!!