Al jaren hebben mijn ouders een kersenboom in de tuin. Zo eentje die net zo oud is als ik waarschijnlijk en die ik door de jaren heen heb zien groeien. Dat betekent ook dat wanneer mijn vader er op tijd bij is – voordat de vogels massaal aanvallen – ik een emmertje kersen kan krijgen. Dit jaar was dat weer het geval en besloot ik met mijn emmertje kersen een typisch Frans recept te maken dat ik nog nooit eerder gemaakt had; kersenclafoutis. Dat ik dit dessert zou meebrengen naar een collega die Frans geeft maakte het geheel nog specialer.
Ik vond het heel spannend om clafoutis te maken. Zou het wel zoet genoeg smaken, want er ging immers geen suiker in het beslag. Alleen de vorm wordt met kristalsuiker bestrooid en als afwerking strooit men ook weer kristalsuiker over de kersenclafoutis. Het zijn dus echt de kersen die dit gerecht smaak geeft. Ik kan uiteindelijk niets anders zeggen dat een kersenclafoutis een echte klassieker is die ik vast nog wel eens zal maken. Het recept dat ik gebruikt hebt komt natuurlijk uit Tarte Tatin, een kookboek vol – echt vol – Franse patisserie.
Kersenclafoutis (6-8 personen)
Ingrediënten:
- ongezouten roomboter, om in te vetten
- kristalsuiker
- 6 eieren
- 40 gr bloem
- snufje zout
- 125 ml melk
- 125 ml crème fraîche
- 600 gr kersen, gewassen en ontpit
- 2 el kirsch of vanille extract
Bereiding:
- Vet een lage grote ovenschaal in met de boter en bestrooi de oppervlakte rijkelijk met kristalsuiker. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C, of 190 °C voor een heteluchtoven.
- Doe de eieren, bloem en het zout in een kom en roer met een garde glad.
- Roer de melk en crème fraîche goed door elkaar en voeg toe aan het beslag. Meng het beslag nogmaals met een garde goed door. Het moet een vloeibaar beslag zijn.
- Voeg de kersen en de kirsch of vanille toe en roer nog een keer kort.
- Schenk het beslag in de vorm en verdeel de kersen, indien dit nog niet vanzelf gebeurd is, gelijkmatig over de ovenschaal.
- Bak gaar in 35 minuten en strooi voor het serveren kristalsuiker over de clafoutis. Serveer warm of koud.
We hebben genoten van dit dessert en wie weet doe jij dat binnenkort ook. Laat het smaken en geniet van het weekend!
Liefs Lian
Bron recept // Tarte Tatin
Hee!
Bij deze nodig ik jou uit om mee te doen aan de Nom Nom Nom Tag.
Ik ben ook gevraagd om deel te nemen, het is erg leuk!
Kijk voor meer info op mijn laatste post bij http://nonoskitchen.wordpress.com/
liefs Noor
Hoi Lian,
Het aantal eieren mist in je recept…benieuwd wanneer je dit leest want die kersen liggen hier nu te wachten
Haha, wat erg. Ik pas het nu aan! Veel bakplezier. Ik hoor graag wat jij ervan vond.