Vandaag een nieuwe variant op de welbekende lemon curd, namelijk eentje met kersensmaak. Deze kersen lemon curd is lekker zoet van smaak en doet het goed als vulling van bijvoorbeeld een cupcake, maar de curd zal ook heerlijk smaken als topping van een cheesecake. Als kersen niet meer in het seizoen zijn hebben we altijd de diepvrieskersen nog. Er is dus geen excuus om deze curd niet te maken.
De curd heb ik wat dunner gelaten, omdat ik te weinig tijd en geduld had – ik was een ware bakmarathon aan het houden die dag. Wil je dikkere curd, dan moet je het mengsel langer laten koken.
Kersen lemon curd
Ingredriënten
- 1 cup (verse) ontpitte en gehalveerde kersen
- 1/2 cup fijne kristalsuiker
- sap van een halve citroen
- 3 eidooiers
- optioneel: 1 el water en 1 el maïzena
- 60 gr ongezouten roomboter
Bereiding
- Doe de kersen, suiker en het sap van de halve citroen in een pannetje en zet op het vuur. Laat het kersenmengsel 2 minuten koken.
- Haal van het vuur af en mix met een staafmixer helemaal fijn en haal het daarna door een zeef en vang op in een kommetje.
- Doe de eidooiers in een pan en mix met een garde tot een glad geheel. Zet de pan op een laag tot middelmatig vuurtje en voeg al roerende het kersenmengsel er rustig bij.
- Breng aan de kook tot het mengsel dikker wordt, dit kan zeker 10 minuten duren.
- Wanneer je curd niet de juiste dikte lijkt te krijgen kun je optioneel een mengsel maken van 1 el water en 1 el maïzena. Roer deze twee ingrediënten goed door en voeg beetje bij beetje toe aan de curd (niet alles hoeft erbij) en laat doorkoken.
- Wanneer de curd dikker is geworden haal je deze van het vuur en roer je de boter er doorheen.
- Giet over in een glazen weckpotje of recycled jampotje en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet daarna in de koelkast en laat een nachtje koud worden.
Zoals gezegd vond ik de curd lekker zoet en het deed mij denken aan van die Fruitella kersen snoepjes. Binnenkort volgt het recept van mijn kersen cupcakes waar ik deze kersen lemon curd voor gemaakt had.
Liefs Lian
Bas zegt
Wat een leuk idee om met kersen een curd te maken! Ziet er goed uit, lijkt me erg lekker!
Lian zegt
Dankjewel Bas
Carla zegt
De curd lijkt me erg lekker, heb je enig idee hoelang het goed blijft, en kan je het ook maken van een pot kersen?
Groetjes carla
Lian zegt
Afgesloten in de koelkast zou ik het maximaal 7-10 dagen bewaren. Je zou het ook kunnen invriezen en na ontdooien is het nog steeds die week tot anderhalve week houdbaar. Of je het ook kunt maken met een pot kersen die dus al op siroop staan weet ik niet en zou ik ook niet aanraden. Ingevroren kersen zouden wel moeten werken als je eerst even laat ontdooien. De Albert Heijn verkoopt bevroren kersen, dacht ik. Veel succes hiermee!
Carla zegt
Dank je, ik ga het eerst proberen van verse kersen, nu ze er nog zijn, en dan tegen de kerst met de bevroren, een fijn weekend!
Linda zegt
Kun je dit ook met bijvoorbeeld Frambozen maken? Of moet ik dat anders aanpakken.
Lian zegt
Je zou het zeker kunnen proberen. Zo maak ik namelijk zelf ook altijd mijn nieuwe recepten, gewoon proberen 😉
Linda zegt
Ja, dag is waar. Ik lust geen kersen, vandaar. Ik probeer het gewoon een keer, dank je.