Spannend! Al een tijdje wilde ik een hidden design cake maken, om eerlijk te zijn al ver voordat het principe van de hidden design cake ietwat belachelijk werd gemaakt op de Nederlandse televisie door het een kiekeboek cake te noemen. Toen ik dus laatst op Pinterest was aan het rondsnuffelen voor paasinspiratie begon het idee weer te kriebelen, de inspiratie die ik had opgedaan vind je trouwens hier. Je kunt het trouwens wel al raden, om te zien welk design mijn cake heeft moet je even doorlezen.
Voor het recept heb ik gebruik gemaakt van dit basisrecept voor vanillecake. Voor het contrast heb ik cacao toegevoegd aan het beslag, waardoor het een chocoladecake is geworden, maar het heeft geen uitgesproken chocolade smaak. Het was ook niet mijn bedoeling om een diepe chocoladecake te bakken, het gaat juist om het hidden design effect. Dat moment dat je de cake aansnijdt en begint te giechelen als een klein kind, omdat er ineens iets tevoorschijn komt. Om de cake wel iets van een smaakcontrast te geven heb ik deze halverwege de oventijd bestrooid met stukjes chocolade en dragee eitjes. De scheurtjes in de eitjes – daar was ik niet op uit – maken het stiekem wel extra voorjaarsachtig. Alsof de kuikentjes uit gaan komen, want je raadt het al in mijn hidden design paascake schuilen kuikentjes.
Nu wilde ik kiekeboe roepen, maar laten we dat woord asljeblieft zo snel mogelijk weer vergeten. De vorm van het kuiken was wel een groot risico, want bij het uitsteken van de vormpjes merkte ik dat het spitse staartje en het snaveltje erg kruimelgevoelig waren. Toch ben ik erg blij met het resultaat en laat het wel zien wat er allemaal mogelijk is. Ik heb voor deze cake geen gebruik hoeven maken van kleurstoffen en toch is het een echte hidden design cake geworden.
Hidden design cake
Ingrediënten
- 1 vanillecake
- 200 gr ongezouten roomboter
- 1 cup (230 g) fijne kristalsuiker
- 3 biologische eieren
- 1 tl vanille extract
- 1 1/2 cup (250 g) bloem
- 1 tl bakpoeder
- snufje zout
- 1/2 cup (120 ml) melk
- 4 el cacao
- handjevol pure en melkchocolade, in stukjes gehakt
- dragee eitjes
Bereiding
- Snijd de vanillecake in plakjes en steek uit ieder plakje de gewenste vorm met een cookie cutter. Bewaar overtollig cake om later op te eten of om cake pops mee te maken.
- Nu moet de chocolade cake bereid worden. Mix in een grote kom de boter en suiker luchtig, het moet bleek van kleur worden.
- Voeg één voor één de eieren toe terwijl je blijft mixen. Voeg ook het vanille extract toe.
- Doe het bloem met de bakpoeder en het zout in een kom en roer door elkaar. Doe in een beker de cacao en voeg de melk toe, meng tot een glad chocolademengsel.
- Voeg het bloem en het chocolademengsel toe en mix tot een glad cakebeslag, of totdat er geen bloem meer zichtbaar is.
- Vet een cakeblik in en bestrooi met wat bloem, klop het overtollige bloem uit het blik. Verwarm een heteluchtoven voor op 170 °C.
- Vul de randen van de bodem van het cakeblik op met het chocoladebeslag.
- Plaats de uitgestoken kuikentjes dicht op elkaar gedrukt op de bodem van de vorm.
- Vul de vorm voorzichtig verder met het beslag en strijk de bovenkant weer glad. Bak gaar in +/- 50 minuten.
- Halverwege het bakken strooi je de chocolade en de dragee eitjes over de bovenkant van de cake en bak verder af.
En zo maak je een vrij simpele, maar ontzettend leuke hidden design cake voor Pasen. Wat ga jij met Pasen bakken?
Liefs LIan
pastapieandpirouettes zegt
War een schattige cake! Ik vind die hidden design cakes altijd zo leuk! Als je inderdaad al een kant en klare vanillecake gebruikt scheelt dat wel veel werk in het bakken van die cake. Super leuk!
Lian zegt
Ik had vantevoren wel een vanillecake gebakken (volg link), maar je kunt ook een kant-en-klaar cake bakken om tijd te besparen eventueel.
Manon zegt
Hee Lian,
Mij wordt altikd verteld dat ik de oven onder de baktijd van esn caks niet open mag doen. Er komt dan een koude luchtstroom waardoor de cake inzakt. Hoezo gebeurt dit bij jou niet? Ben erg benieuwd want die cake ziet er heerlijk uit!
Lian zegt
Ik heb mijn cake op een vrij lage temperatuur gebakken waardoor deze wat stabieler rijst. Halverwege is de cake al wat steviger, maar de bovenkant nog niet gebakken waardoor je er iets overheen kunt strooien. Ik heb mijn cake ook niet volledig uit de oven gehaald, maar er een beetje uitgeschoven en snel de chocolade verdeeld.
Een cake of cupcake stort niet direct in wanneer je de ovendeur opendoet als deze op de juiste temperatuur wordt gebakken. Het is een beetje spelen met de oven en kijken wat voor jouw oven werkt en wat niet.
Mocht je verdere vragen hebben kun je mij altijd een berichtje sturen. Succes met bakken!
Marlissa zegt
Super leuk en vast ook erg lekker! Zo ziet de cake er wel uit:)
Lian zegt
Dankjewel Marlissa! De cake was ook in het echt lekker, hoor 😉
Ramona - A Dutchie Baking zegt
Erg toffe cake! Ik ben het ermee eens dat ze het een beetje belachelijk hebben gemaakt met die naam.. Noem het dan een surprise cake (kan ook best op z’n Nederlands haha)
ohladybake zegt
hoi lian, fijne cake en zeer leuk met Pasen.
ik ga dit jaar voor paashazen uit het bakboek van levine
en wie weet als toetje hier wel deze cake…..
liefs
Lian zegt
Die paashaasbroodjes vind ik ook leuk. Veel plezier met bakken!
Anne-Marij zegt
Wauw, wat een super leuk idee. Het ziet er super schattig uit met het kuikentje!
Emma zegt
Echt heel erg leuk gedaan!
Lian zegt
Dankjewel!
Bas zegt
Leuk! Echt grappig zo’n hidden design cake! Mooie foto’s!
aliesknoopAlies zegt
Hoi lian. Wordt de gele cake nu niet erg droog. Doordat je die 2 keer gaat bakken??
Lian zegt
Dat heb ik dus ook altijd gedacht, maar dat gebeurt niet. Waarschijnlijk omdat er natuurlijk weer vocht bij komt door het beslag eromheen. De exacte reden weet ik niet, maar het werkt gewoon.
Maxime zegt
Ik ga deze cake maken in kerststijl voor de kerstlunch van mijn zusje, ben benieuwd hoe hij zal smaken!