Gevulde witte speculaas

6

IMG_8565

Toen ik las over witte speculaaskruiden en witte speculaas wist ik het. Ik zou deze winter gevulde witte speculaas maken. Hoe apart zou dat zijn? Het lijkt immers geen speculaas, maar het ruikt en smaakt wel naar speculaas en dat zonder kaneel. Super leuk natuurlijk en nog belangrijker: super – nee, echt super – lekker.

Ik ben er dan ook treurig om dat deze gevulde speculaas nu al op is. De kruidencombinatie was gewoon goed en de enkele proefpersonen complimenteerden mij dan ook over de goede gekruidheid van deze kruidige, maar blanke speculaas.

Ik heb gebruik gemaakt van mijn zelfgemaakte amandelspijs voor de vulling van deze witte speculaas en voor het recept van de koek heb ik mij – hoe kan het ook anders – laten leiden door het Grote Sinterklaas Kookboek. Probeer het eens uit, want dit is echt een lekkere en verrassende variatie op een ultieme Hollandse klassieker.

Omdat witte speculaas geen kaneel kan bevatten (dat is te gewoontjes) heb je voor deze koek witte speculaaskruiden nodig. Ik maakte deze door de volgende kruiden in poedervorm te combineren:

Witte speculaaskruiden

  • 7-8 tl venkelzaad
  • 3 tl koriander
  • 3 tl kardamon
  • 2 tl gember
  • 1/2 tl nootmuskaat

Gevulde witte speculaas (springvorm +/- 20 cm)

Ingrediënten:

  • 250 gr bloem
  • 1 el bakpoeder
  • 125 gr witte basterdsuiker
  • snufje zout
  • 2 el witte speculaaskruiden (zie hierboven)
  • 175 gr koude boter
  • 325 gr zelfgemaakte amandelspijs
  • 2 biologische eieren.
  • halve amandelen
  • meel om te bestuiven
  • boter om mee in te vetten

Bereiding:

  1. Doe het bloem, bakpoeder, suiker, zout en witte speculaaskruiden in een kom en zeef een keer of roer met een garde even door.
  2. Snijd de koude boter in kleinere stukken en kneed door de droge ingrediënten totdat je een samenhangde deegbal hebt.
  3. Kneed het deeg niet te lang en verdeel in twee gelijke stukken. Duw de deegballen een beetje plat en wikkel in vershoudfolie en leg minstens een dag in de koelkast om het deeg lekker op smaak te laten komen.
  4. Haal het deeg uit de koelkast en gun het de tijd om op temperatuur te komen. Splits in de tussentijd de eieren en roer de eidooiers door het amandelspijs.
  5. Vet een springvorm in met boter en doe wat bakpapier op de bodem, verwarm ook de oven voor op 180 °C.
  6. Bestuif je werkblad met bloem en rol de twee porties deeg uit in een ronde vorm. Controleer met je springvorm wanneer je de juiste maat te pakken hebt. Snijd de uitstekende randen eraf en bewaar dit deeg voor de volgende stap.
  7. Bekleed de bodem van jouw springvorm met het eerste lap deeg. Zet er met het overtollige deeg een rand op, zodat de spijs zometeen helemaal ingesloten zit. Ongeveer 1-2 cm hoog.
  8. Verdeel de amandelspijs over de bodem en bedek met het tweede lap deeg. Omdat deze de juiste maat heeft zal het jouw gevulde speculaas perfect afsluiten. Mocht het deeg iets scheuren, gebruik dan wat overtollig deeg om de scheuren te lijmen.
  9. Gebruik de overgebleven eiwitten om de bovenkant van de koek ruimschoots in te smeren. Versier met de halve amandelen en bak in 30-35 minuten goud.
  10. Laat een half uurtje afkoelen in de vorm op een rooster en verwijder daarna voorzichtig de springvorm. Laat verder afkoelen en snijd de koek aan met een scherp mes. Smullen maar.
  11. De koek houdt een paar dagen goed in een afgesloten trommel, mits die niet eerder op is.

Geniet van deze bijzondere gevulde speculaas en ontdek de smakelijkheid van witte speculaas. Complimentjes gegarandeerd!

Liefs Lian

6 reacties

    • Lian zegt:

      Dankjewel. Nee, witte speculaas is vrij onbekend en het leek mij gewoon leuk om witte gevulde speculaas te maken, want daar had ik inderdaad ook nog nooit van gehoord. Misschien ben ik wel de eerste ;-)

      • Sandy zegt:

        Hoi Lian,
        Ik ga dit zeker uitproberen, mn vriend is allergisch voor kaneel dus perfect dit!!
        Alleen het is mij niet duidelijk om hoeveel amandelen het gaat voor de spijs?
        Hoor het graag wee.
        Vriendelijke groet, Sandy

        • Lian zegt:

          De amandelspijs is een ander recept. Je kunt op de link in de ingrediëntenlijst klikken en dan ga je er direct naar toe. Ik maak mijn amandelspijs met amandelmeel, maar je kunt het ook kant en klaar in de winkel kopen.

Laat hier jouw reactie achter