Dat deze gebakken ham kaas rolletjes er haast uitkwamen als kleine roosjes had ik niet voorzien, maar dat betekent dat ze naast lekker ook nog eens leuk eruit zien. Het zijn geen gewone ham kaas rolletjes, maar wel heel makkelijk om te maken. De rolletjes worden speciaal, omdat je ze insmeert met een heerlijk mengseltje van mosterd en boter. Ben je dus niet van plan om te gaan koken voor oud en nieuw, maar wel om allemaal hapjes op tafel te zetten? Dan zijn deze ham kaas rolletjes perfect. Serveer ze wel warm, want dan zijn ze gewoon het lekkerste en is de kaas nog lekker vloeibaar.
Het originele recept vond ik hier. Ik denk dat ik er via Pinterest ben gekomen, want soms hoeft lekker niet heel moeilijk te zijn. Aangezien wij in Nederland nog geen kant en klaar brooddeeg kunnen kopen in plakken, koos ik voor vers bladerdeeg uit de koeling van de supermarkt. Door het bladerdeeg zijn ze wel wat vetter en realiseerde ik mij te laat, maar uiteindelijk toch nog op tijd, dat ze ruimte nodig hebben om te groeien en krokant te worden. Dus heb je mijn foto van deze rauwe rolletjes op Instagram gezien, dan weet je nu dat het zo niet moet. Hoe wel? Dat vertel ik hieronder in het recept.
Gebakken ham kaas rolletjes
(12 stuks)
Ingrediënten
- vers bladerdeeg uit het koelvak
- 8-10 plakjes jong belegen kaas
- 5-6 plakjes gerookte schouderham
- 50 gr ongezouten roomboter
- 1/2 el maanzaad
- 1 el gladde mosterd (of de echte Amerikaanse Yellow Mustard van French te koop bij de AH)
- enkele druppels Worcestershire saus
- optioneel: 1/2 tl uienpoeder
Bereiding
- Haal het bladerdeeg uit de verpakking en laat op kamertemperatuur komen zoals op de verpakking staat omschreven.
- Beleg de lap bladerdeeg met een laag kaas en daarna een laag ham.
- Rol, vanuit de breedste kant, het bladerdeeg op. Niet te strak, maar ook niet te losjes.
- Als je op het einde bent zul je zien dat de kaas en ham een beetje uisteken. Snijd overtollig kaas weg en vouw de ham naar binnen, zodat je een rand bladerdeeg vrij hebt. Smeer deze rand in met water en plak vast op de buitenkant van de rol. Druk extra aan.
- Snijd de rol in 12 gelijke stukken en laat de boter ondertussen smelten in de magnetron of een klein pannetje.
- Voeg alle overige ingrediënten toe aan de gesmolten boter en roer goed door. Verwarm nu ook de oven voor op 200 °C hetelucht (of zoals op de verpakking van het bladerdeeg staat).
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en plaats hier de broodjes op, laat ruimte om te groeien.
- Smeer de broodjes nu in met het botermengsel en bak ze krokant en goudbruin in +/- 25 minuten. Serveer de broodjes terwijl ze nog warm zijn.
Dit is het laatste recept dat ik deel in 2015, maar ik zal morgen nog even terugblikken op het afgelopen jaar.
Liefs Lian
Bas zegt
Ze zien er schattig uit! Een heel goed 2016 gewenst Lian!