Smaakt alles beter met chocolate chips? Ik zou haast zeggen van wel, alhoewel ik ze niet per sé wil tegenkomen in mijn hartige gerechten. Maar in gebak en andere zoete lekkernijen is chocolade bij mij welkom. Ik wilde een makkelijk ontbijt en/of brunchreceptje maken en besloot mijn recept voor scones als basis te gebruiken. Ik vouwde een handje vol chocolade door mijn (eigen) deeg en creëerde verrukkelijke chocolate chip scones. Vandaag vertel ik hoe jij deze ook kunt maken.
Dit keer schafte ik trouwens clotted cream aan, want dat serveer je naast je favoriete jam of curd bij scones. Ik vond de scones opnieuw erg lekker en ze waren zoals gewoonlijk binnen een mum van tijd gemaakt (en daarna ook weer op). Ik vind dit een fijn recept en zo makkelijk om te maken. Ik meen het dus als ik zeg eenvoudige chocolate chip scones. Lees dus snel verder hoe jij deze ontbijtfavoriet maakt, zeker met het oog op Moederdag.
Chocolate chip scones
(6-10 stuks)
Ingredienten
- 225 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 tl bakpoeder
- mespuntje zout
- 25 gr witte basterdsuiker
- 50 gr ongezouten roomboter, in blokjes gesneden
- 100 ml halfvolle melk
- 1/4 cup chocolate chips
- 1 ei, losgeklopt
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 220 °C graden.
- Doe het meel, bakpoeder en zout in een kom en roer door met een garde.
- Roer de suiker door het meel en voeg de blokjes boter toe.
- Wrijf het boter door het meel en de suiker totdat er een kruimelig geheel ontstaat.
- Terwijl je kneed voeg je beetje bij beetje de melk toe totdat je een soepel en elastisch deeg hebt. Wees zuinig met de melk, want het kan dus zijn dat je niet alle melk nodig hebt. Toch teveel melk toegevoegd? Los dit op door wat gewone bloem toe te voegen totdat je weer een soepel en elastisch deeg hebt.
- Laat het deeg een kwartier rusten. Rol het deeg een klein beetje uit en strooi de chocolate chips eroverheen. Vouw deze nu door het deeg, totdat de chocolate chips zich verdeeld hebben over het deeg.
- Laat het deeg nog eens 5 minuten rusten, alvorens we het gaan uitrollen op een met meel bestoven aanrecht. Rol het deeg uit totdat het een dikte heeft van 2 cm.
- Steek met een ronde vorm ongeveer 6 – 10 scones uit het deeg (afhankelijk van de diameter van je cookie cutter of glas) en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Tip: Maak geen draaiende beweging bij het uitsteken van de scones. Dit kan een gelijkmatig rijzing van de scone tegengaan en dat zou jammer zijn.
- Bestrijk de scones met het losgeklopte ei en bak ze in 10 – 12 minuten goudbruin.
- Laat kort afkoelen op een rooster en serveer warm.
Deze chocolate chip scones zijn zeker een aanrader voor Moederdag, maar er komt nog een heel erg leuk receptje aan. Stay tuned!
Liefs Lian
bakinglou zegt
Chocolate everywhere! Haha. Ziet er goed uit dit recept. Ga ik onthouden voor mijn volgende high tea.
Lian zegt
Leuk om te horen. Scones doen het altijd wel goed op een high tea!